Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σκληρός Κόσμος της Μαύρης Αγοράς Σκύλων

Μπορείς να βρεις οτιδήποτε, από κανίς και λαμπραντόρ έως θιβετιανά μαστίφ στην περιφέρεια Tongzhou του Πεκίνου - ωστόσο πολλοί πωλητές εξαπατούν τους πελάτες τους. Αλατούχο διάλυμα εγχέεται σε κόπρους προκειμένου να γίνουν μοδάτα Τσόου Τσόου. Ένα γρήγορο ξύρισμα και μια τεχνική σιδερώματος για να εμφανιστούν ζάρες μπορεί να κάνει ένα Πεκινουά να μοιάζει με τα δημοφιλή Σαρπέι.
Ωστόσο πρόκειται για xingqi quan, ή τα «σκυλιά της μίας εβδομάδας», φαινόμενο που ξεπερνά τα όρια της τάξης και της ράτσας - είναι ζώα που συχνά πεθαίνουν μόλις μια εβδομάδα από την ημέρα της αγοράς λόγω ασθενειών που είτε προκαλούνται είτε αποκρύπτονται από τους εκτροφείς. Κι όλο αυτό είναι απλά η καθημερινότητα στην αγορά σκυλιών Liyuan Dog Market.
«Όλοι στη Tongzhou απασχολούνται στην αγορά σκυλιών» είπε ο Song ένας πλανόδιος έμπορος σκύλων (που έδωσε μόνο το επώνυμό του). Με το ποδήλατό του κινείται κατά μήκος της λεωφόρου Rixin East Road. Σταμάτησε για να μου δώσει οδηγίες για το πώς θα πάω στην αγορά. Προηγουμένως προσπάθησε να μου πουλήσει ένα Κόργκι.
Η Liyuan είναι η μεγαλύτερη αγορά σκυλιών στην Κίνα. Έχει προγραμματιστεί να κλείσει αργότερα αυτό το μήνα, αλλά προς το παρόν η επιχείρηση ανθεί κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή. Όταν την επισκέφθηκα πριν από μερικούς μήνες σε μια όχι και τόσο καλή μέρα, λίγα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Ωστόσο υπήρχαν εκτροφείς που πουλούσαν κουτάβια από πορτμπαγκάζ κατά μήκος της Rixin East Road.
Απαγορευμένη στη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας από το 1976 έως το 1986, η ιδιοκτησία σκύλου επιστρέφει σήμερα στην κινεζική πρωτεύουσα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι σκύλοι στο Πεκίνο (μια πόλη με 22 εκατομμύρια κατοίκους). Αλλά σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων λύσσας στον κόσμο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας θεωρεί τα μεγάλα σκυλιά ως «επικίνδυνα». Κάθε άνοιξη, η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τα σκυλιά με ύψος πάνω από 35 εκατοστά και τα σκοπίμως υψηλά τέλη (138 ευρώ ανά ζώο) για την ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου κάνουν δύσκολο το σπορ.
Αν και επισήμως η ιδιοκτησία σκύλου αποθαρρύνεται, γνωρίζει αύξηση με τους περισσότερους να αγοράζουν κατοικίδια στο διαδίκτυο ή σε αγορές όπως η Liyuan. Η ένταση ανάμεσα σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για ένα καθαρόαιμο κουτάβι και τους εκτροφείς στην Tongzhou που κοιτάνε να βγάλουν γρήγορο χρήμα, απεικονίζει το πόσο περίπλοκη είναι η επιβολή κανόνων λειτουργίας της βιομηχανίας των κατοικίδιων στην Κίνα. Το κλείσιμο της αγοράς Liyuan ενδεχομένως να είναι η πιο βολική απάντηση σε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα για το οποίο οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, διαμαρτύρονταν έντονα.
Τα κουτάβια που πωλούνται στη Liyuan συχνά τα έχουν κακομεταχειριστεί - τα παίρνουν από τις μητέρες τους σε πολύ νεαρή ηλικία, τα τρέφουν με αποφάγια αντί θρεπτική σκυλίσια τροφή, δεν είναι εμβολιασμένα ή είναι εμβολιασμένα παράνομα και εάν αρρωστήσουν, η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα στα γεμάτα εκτροφεία. Επίσης τους κάνουν ενέσεις με παυσίπονα και οι διεγερτικά για να είναι ζωηρά.
Ο νόμος για την Προστασία της Άγριας Ζωής στην Κίνα διευκρινίζει ότι οι πωλητές χρειάζονται άδεια για να εμπορεύονται σκυλιά, αλλά δεν θέτει τις προδιαγραφές για τη μεταχείριση των ζώων. Το πράγμα μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τρία διαφορετικά υπουργεία επιβλέπουν τον τρόπο λειτουργίας της Liyuan, που σημαίνει ότι οι αγοραστές που ψάχνουν να προσφύγουν για δικαίωση μετά την αγορά ενός σκύλου μιας εβδομάδας πρέπει να περάσουν έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη.
Οι ακτιβιστές άρχισαν να κάνουν καμπάνια για το κλείσιμο της Liyuan τον Οκτώβριο του 2012, μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου για την απάνθρωπη μεταχείριση κουταβιών στη Liyuan στην εφημερίδα Beijing Morning Post. (Το άρθρο απεσύρθη από την ιστοσελίδα της εφημερίδας στη συνέχεια). Τον περασμένο Ιούνιο Κινέζοι ακτιβιστές διοργάνωσαν και μίλησαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για το Φεστιβάλ Σκυλίσιου Κρέατος Yulin, μια ετήσια εκδήλωση όπου οι ντόπιοι γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο με την δολοφονία και κατανάλωση σκυλιών. Το επίπεδο της διοργάνωσης της καμπάνιας-συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας ενός αγγλόφωνου online ψηφίσματος που απαιτεί να σταματήσει το φεστιβάλ-προκάλεσε νευρικότητα στους τοπικούς αξιωματούχους. Οι πωλητές είπαν ότι η αγορά σκύλων Hongdian στη γειτονική επαρχία Hebei έκλεισε στα τέλη Νοεμβρίου 2014. Αργότερα αυτό το μήνα θα ακολουθήσει το παράδειγμά της η Liyuan, ίσως λόγω της απαίτησης του κόσμου και οι πωλητές θα υποχρεωθούν είτε να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους online ή να δίνουν τα κουτάβια παράνομα μέσα από τα πορτμπαγκάζ.
Η αγορά εξακολουθεί να ανθεί επειδή οι υιοθεσίες ζώων δεν συνηθίζονται ακόμα στο Πεκίνο. Οπότε δεν υπάρχουν και αντίστοιχες με τις δυτικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Η Mary Peng, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στο Πεκίνο είπε ότι «ο κόσμος αγοράζει από το διαδίκτυο ή σε αγορές επειδή δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές».
Αυτό τους αφήνει και στο έλεος των πωλητών της Liyuan.
«Έχω αγοράσει έξι σκυλιά σε αυτή την αγορά και τα δυο από αυτά πέθαναν» είπε η Sisi Guo. «Όταν τα αγοράζεις φαίνονται υγιή αλλά όταν επιστρέφεις οι πωλητές λένε ότι δεν είναι λάθος τους και πως εσύ είσαι υπεύθυνος. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις τα χρήματά σου πίσω».
Η Liyuan δεν είχε πάντα τόσο κακή φήμη, δήλωσε ο πωλητής Huang Feng. Η οικογένειά του εμπορεύεται σκυλιά στη Liyuan από τότε που άνοιξε η αγορά τη δεκαετία του 1980. Τότε, ήταν η μεγαλύτερη αγορά σκυλιών στην Ασία. Η Liyuan έκλεισε και διαλύθηκε πολλές φορές λόγω των ύποπτων εμπορικών συναλλαγών, αλλά οι πλανόδιοι πωλητές πάντα επέστρεφαν να πουλήσουν τα κουτάβια τους μέσα από τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων. Ανήμπορη να την διαλύσει, η τοπική κυβέρνηση νομιμοποίησε τα μαγαζιά των πωλητών.
Το μαγαζί του Feng είναι διακοσμημένο με φωτογραφίες των χάσκι του που έχουν κερδίσει διεθνείς διαγωνισμούς σκυλιών. Δεν φαίνεται να ανησυχεί με το επικείμενο λουκέτο που θα μπει στην Liyuan.
Περισσότερες από τις μισές συναλλαγές του γίνονται ήδη διαδικτυακά, είπε. Τα βραβευμένα χάσκι του, τού αποφέρουν 56.430 ευρώ το χρόνο. Όταν κλείσει η Liyuan, σχεδιάζει να μεταφέρει όλη την επιχείρηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Taobao, το κινεζικό eBay, που σημαίνει ότι θα γλιτώνει 8.600 ευρώ ετήσιο ενοίκιο ή στη χειρότερη περίπτωση να πουλάει κι αυτός στη λεωφόρο Rixin East Road.
Η Weng, η οποία πωλούσε κανίς από το Volkswagen της όταν της μίλησα μου είπε ότι επίσης σχεδιάζει να συνεχίσει την αναπαραγωγή και πώληση των σκυλιών της. Όταν τη ρώτησα για το ενδεχόμενο να πουλάει άρρωστα σκυλιά, ανασήκωσε τους ώμους της. «Όλα τα ζώα πεθαίνουν» είπε.
Η Xinxin Deng δεν ήταν τόσο χαρούμενη με τη μοίρα του σκύλου της. Αποφάσισε να αγοράσει κατοικίδιο στην Εθνική Γιορτή της Κίνας, μια γιορτή που τιμάται η γέννηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Από τους περισσότερους από 300 πωλητές στο Taobao που διαφήμιζαν τα λαμπραντόρ τους, η Deng επέλεξε τον πλέον καλά αξιολογημένο πωλητή στην ιστοσελίδα, που ισχυριζόταν ότι τα κουτάβια του ήταν εγκεκριμένα από την American Kennel Society.
Όταν η 32χρονη έκανε σχέδια για να συναντήσει τον πωλητή με τον πατέρα της, ο άνδρας δεν ήθελε να της δώσει το πλήρες όνομα ή τη διεύθυνση του εκτροφείου του. Αντί αυτού, τους είπε να συναντηθούν σε ένα σημείο στη λεωφόρο Fifth Ring Road στο Πεκίνο. Από εκεί τους οδήγησε σε ένα σπίτι, περίπου 20 λεπτά μακριά. Στην πόρτα τους χαιρέτισαν δέκα μεγαλόσωμοι άνδρες. Στο εσωτερικό του σπιτιού, 20 κουτάβια λαμπραντόρ ήταν στιβαγμένα σε ένα μικρό κλουβί. Μόνο ένα κουνιόταν. Ο πατέρας της Deng μπήκε στο εκτροφείο.
«Είπαν "σπαταλήσαμε τόσο χρόνο για να σου δείξουμε τα σκυλιά, πρέπει να αγοράσεις ένα"» μου είπε η Deng. «Θα κατεβάσουμε την τιμή, πόσο θέλεις να αγοράσεις το σκύλο;»
Δυο λεπτά αργότερα, ο πατέρας της Deng είχε πάρει στα χέρια του το μοναδικό κουτάβι που κουνιόταν. Αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος μπορεί να χαρακτήριζαν το νέο κατοικίδιο της Deng ως εισηγμένο από τη Δύση προϊον της μπουρζουαζίας, αλλά η Deng αισθάνθηκε χαρούμενη όταν είδε τον μαύρο σκύλο. Τον ονόμασε Dongguan, δηλαδή χειμωνιάτικο πεπόνι, ένα φρούτο που παραδοσιακά θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχή στην Κίνα. Στον εκτροφέα πλήρωσε 280 ευρώ.
«Πίστεψα ότι θα μπορούσα να δώσω μια καλύτερη ζωή σε αυτό το μικρό, μικρό σκυλάκι» είπε η Deng.
Ένα μήνα μετά ο Dongguan πέθανε παρά το ότι η Deng ξόδεψε 1.130 ευρώ σε έξοδα κτηνιάτρου. Η Deng πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες πριν να αγοράσει ξανά σκύλο μια και το διαμέρισμά της έχει μολυνθεί.
Μετά το θάνατο του σκύλου της, η Deng και οι φίλοι της ανάρτησαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat όλα αυτά που πέρασε για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Η Deng τηλεφώνησε επίσης στον εκτροφέα να προσποιήθηκε ότι ήθελε να συστήσει έναν φίλο της. Ο άνδρας της είπε το πλήρες όνομά του και την ακριβή διεύθυνση του εκτροφείου. Η Deng κατέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία και ίσως δώσει τις πληροφορίες στην αστυνομία. Ωστόσο δεν είναι αισιόδοξη ότι θα τιμωρηθεί. Αυτός είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο αγοράζονται τα σκυλιά στην Κίνα, είπε. Και εκτός αυτού, ο πωλητής φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί από τους καταλόγους του Taobao.
«Απλά εύχομαι, να γονάτιζε μπροστά μου και να μου ζητούσε συγνώμη» είπε η Deng. «Δεν θέλω χρήματα. Απλά θέλω το εκτροφείο και οι αγορές σκύλων να κλείσουν».


http://www.vice.com