Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε βίντεο και φώτος από το κατεστραμμένο Γεφύρι της Πλάκας, ξεκινά η προσπάθεια αναστήλωσης

Πλάκα
Ξεκινά η προσπάθεια για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, όπως ανακοίνωσε άλλωστε κι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ήρθε σε επαφή με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ι. Κόλια, ο οποίος αποδέχθηκε ευχαρίστως το αίτημα για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης.

Ο κ. Τσίπρας μετά από τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρρευση του ιστορικού Γεφυριού, τονίζοντας πως κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών από την Θεσσαλονίκη φεύγει για την περιοχή προκείμενου να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών. Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα θα εξετάσει όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, ενώ θα συζητηθεί και τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Σε αυτό το σημείο λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Υπήρξε, επίσης, και σύμβολο ενότητας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των γερμανών κατακτητών της χώρας μας.
Το Γεφύρι, δρόμος εμπορίου, ένωνε τα Τζουμέρκα με την υπόλοιπη Ήπειρο, αλλά και τη Θεσσαλία. Η καμάρα του δέχθηκε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων, ωστόσο άντεξε με μικρές φθορές στη δεξιά του πλευρά. Επισκευάστηκε με τσιμέντο το 1943 και η Γέφυρα από τοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα.
 
ΠλάκαΠλάκαΠλάκα








http://www.koutipandoras.gr