Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Πάργα - Σύβοτα:Ταξίδι στη μαγευτική «ριβιέρα της Ηπείρου»

Παργα - Συβοτα:Ταξιδι στη μαγευτικη «ριβιερα της Ηπειρου»
Υπάρχουν κάποια µέρη στη χώρα µας που όχι µόνο θυµίζουν αλλά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από Δαλµατικές ακτές και Νορβηγικά φιορδ. Καλώς ήλθατε στη «ριβιέρα της Ηπείρου», στην Πάργα και
τα Σύβοτα!

Ο κόλπος της Πάργας, με την παραλία Κρυονέρι και το νησάκι της Παναγίας.
Δύο τόποι που ο καθένας έχει τη δική του χάρη, αλλά και που συχνά λειτουργούν ως... δίδυµος προορισµός: Πάργα και Σύβοτα. Με φόντο τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, µε δαντελωτές ακτές στο Ιόνιο και κοντά στο δυτικό άκρο της Εγνατίας οδού, έχουν πολλούς λόγους να κερδίζουν συνεχώς νέους πιστούς! Η Πάργα σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά. Μιλάµε για τον ορισµό της γραφικότητας, ένα νησί που... κόλλησε στη στεριά, έναν ζωγραφικό πίνακα µε τον ιδανικό συνδυασµό χρωµάτων, εναλλαγών και διαστάσεων. Όσο για τα Σύβοτα, µε τις θεσπέσιες αµµουδιές τους, τους καταπράσινους λόφους και τα κατάφυτα νησάκια τους, δεν είναι τυχαίο που προσελκύουν όλο και περισσότερους επωνύµους.
ΕΥΝΟΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Παίρνοντας την τελευταία στροφή του δρόµου που οδηγεί από την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας στην Πάργα, βρίσκεσαι ξαφνικά µπροστά σε ένα θέαµα που σε αφήνει... έκπληκτο. Ένας κόλπος µε υπέροχα βαθυγάλαζα νερά, απέναντι το εντυπωσιακό κάστρο, στην είσοδο του κόλπου το νησάκι της Παναγίας (µε την οµώνυµη εκκλησία) και στο φόντο ένα κατάφυτο από ελιές βουνό, που αποκλείει από την ενδοχώρα τη µικρή γραφική πόλη µε τα όµορφα σπίτια. Η Πάργα, «σφηνωµένη» ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα και µ' ένα σπουδαίο κάστρο να την προστατεύει, άντεξε για αιώνες τη διαρκή πίεση των Τούρκων. Μέχρι και το 1797, που η Γαληνοτάτη Δηµοκρατία του Αγίου Μάρκου διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα, η Πάργα ήταν φρούριο αλλά και εµπορικός σταθµός στρατηγικής σηµασίας για τους Ενετούς στο Ιόνιο. Ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ρώσοι, πάλι οι Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι, που το 1819 την πούλησαν στον Αλή Πασά. Οι Παργινοί έφυγαν για την Κέρκυρα, για να ξαναγυρίσουν µετά την ενσωµάτωση της Ηπείρου στην Ελλάδα.
ΚΑΣΤΡΑ & ΣΟΚΑΚΙΑ
Η παραλιακή περαντζάδα, με το κάστρο στο βάθος, θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.
Το ιστορικό φορτίο, αλλά και τις κοσµοπολίτικες καταβολές, λόγω της σχέσης µε την Ιταλία και τη Γαλλία, τα νιώθει κανείς εδώ έντονα. Εκτός από το µεσαιωνικό κάστρο (έχει και ωραίο café στο εσωτερικό του!), θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νησάκι της Παναγίας. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό ακόµα και µε ένα θαλάσσιο ποδήλατο! Για µπάνιο θα πάτε κυρίως στον Βάλτο (πίσω από το κάστρο, περίπου 2 χλµ. από το κέντρο της Πάργας), µια θαυµάσια παραλία, που διαθέτει cafés, εστιατόρια, καταλύµατα, αλλά και στον Λύχνο, 3 χλµ. πριν από τον οικισµό, σε ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό, γνωστό και για τις θαλάσσιες σπηλιές του. Τόσο στον Βάλτο όσο και στον Λύχνο υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Επίσης, µέσα στην Πάργα θα κολυµπήσετε στο Κρυονέρι (την προτιµούν πολλές οικογένειες), αλλά και στη µικρή ακρογιαλιά Πίσω Κρυονέρι, για περισσότερη αποµόνωση.
Σπίτια στην Πάργα.
Αυτό που δεν θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε, πάντως, εύκολα είναι η παραλιακή περαντζάδα, µε τα πολλά µικρά αλλά τόσο χαριτωµένα εστιατόρια, cafés και µπαράκια, την υπέροχη θέα στο κάστρο και το νησάκι της Παναγίας, και τα πολύχρωµα χαρακτηριστικά σπίτια στην άκρη, στο Καµίνι. Ο κόσµος είναι πολύς όλο το καλοκαίρι, αλλά φτάνει στα όρια του συνωστισµού στις 15 Αυγούστου, όταν όλος ο κόλπος γίνεται το σκηνικό για µια θεαµατική γιορτή, µε βαρκαρόλα και βεγγαλικά.
Αξίζει να αποχωριστείτε για λίγο την προκυµαία και να περπατήσετε στα στενά σοκάκια, να ανακαλύψετε µικρές εκκλησίες µε µεγάλη ιστορία (όπως τους Αγίους Απόστολους), να ανηφορίσετε προς το κάστρο, περπατώντας στο Τουρκοπάζαρο, όπου υπάρχουν και µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα και αναµνηστικά.
ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Η παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα.
Η περιήγησή µας στην παραλία της Ηπείρου συνεχίζεται µε τα περίφηµα Σύβοτα, που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν «ψήφο εµπιστοσύνης» από όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουµενίτσας, στρίβετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ. βρίσκεστε σε ένα σκηνικό που προκαλεί γνήσια συγκίνηση. Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική -και δεν είναι υπερβολή!
Οι σπηλιές στο νησί Μαύρο Όρος των Συβότων σε προκαλούν για εξερεύνηση.
Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο... Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό... ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.
ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Τα νερά στα Σύβοτα παραπέμπουν σε Καραϊβική!
Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά... δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο. Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος. Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.
Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν' αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµµουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις. Αλλά ευνοηµένοι δεν είναι µόνο οι... σκαφάτοι. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καϊκάκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο. Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες... θαλάσσιες κρυψώνες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας. Σε κάθε περίπτωση, εφοδιαστείτε µε τα απαραίτητα και ξεκινήστετις εξερευνήσεις!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Η Πάργα απέχει 420 χλµ. από την Αθήνα και τα Σύβοτα 447 χλµ. Το ταξίδι µε Ι.Χ. για Πάργα διαρκεί περίπου 5,5 ώρες και για Σύβοτα περίπου 6 ώρες. Εναλλακτικά, θα φτάσετε στην Πάργα µε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πρεβέζης (Τηλ. 210 5129252), µε ανταπόκριση στην Πρέβεζα, και στα Σύβοτα µε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας (Τηλ. 210 5125954), µε ανταπόκριση στην Ηγουµενίτσα. Αφετηρία ο Σταθµός του Κηφισού. Πολύ πιο σύντοµο είναι το ταξίδι µε Ι.Χ. για όσους έρχονται από Θεσσαλονίκη (γύρω στις 3,5 ώρες), λόγω της Εγνατίας Οδού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΑΡΓΑ
• SALVATOR VILLAS & SPA HOTEL

Σε ωραία τοποθεσία έξω από την Πάργα, είναι ένα εξαιρετικό 4* συγκρότηµα που ξεχωρίζει για τη µοντέρνα αισθητική του και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του. Διαθέτει, µεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισµένο spa και πολυτελείς βίλες - για ακόµα πιο exclusive εξυπηρέτηση! Τιµή: Από €100/δίκλινο.
(Κύπερη, Πάργα, τηλ. 26840 32910,
www.salvator.gr)
• SOL HOTEL
Ένα ιδιαίτερα προσεγµένο ξενοδοχείο, boutique χαρακτήρα και αισθητικής, εγγυάται πολυτελή και άνετη διαµονή. Μεγάλο συν το location, αφού βρίσκεται στο πιο προνοµιακό σηµείο της Πάργας, στην παραλία του Κρυονερίου, µε θέα στο νησάκι της Παναγίας. Τιµή: Από €120/δίκλινο µε πρωινό. (Αγ. Αθανασίου 1, Πάργα, τηλ. 26840 32332, 31253, www.hotel-sol.eu)
ΣΥΒΟΤΑ
• SIVOTA DIAMOND SPA RESORT

Πεντάστερη πολυτέλεια και τεράστια λίστα υπηρεσιών και ανέσεων, σε ένα συγκρότηµα που έχει αλλάξει το χάρτη της διαµονής στην ευρύτερη περιοχή. Εξαιρετική θέα και απολαυστικές, χαλαρωτικές θεραπείες στο εξαιρετικό κέντρο spa & ευεξίας που διαθέτει. Τιµή: Από €120/δίκλινο µε πρωινό.
( Σύβοτα, τηλ. 26650 93286,
www.sivotadiamond.gr)
• FILAKAS HOTEL
Σε απόσταση 500 µ. από το λιµάνι των Συβότων, µέσα σε καταπράσινο τοπίο και µε θαυµάσια θέα στο Ιόνιο. Το εστιατόριό του, οι προσεγµένοι χώροι του, τα καλαίσθητα δωµάτιά του κερδίζουν µόνο θετικά σχόλια. Τιµή: Από €85/δίκλινο µε πρωινό. ( Σύβοτα, τηλ. 26650 93345, www.hotel-filakas.gr)
ΦΑΓΗΤΟ
ΠΑΡΓΑ
• CASTELLO
Με βάση τη µεσογειακή, ιταλική και γαλλική κουζίνα, αυτό το εστιατόριο στην καρδιά της Πάργας ανταποκρίνεται σε gourmet απαιτήσεις, ενώ είναι ξακουστό στην περιοχή για την ιδιαίτερα ψαγµένη κάβα του. Τιµή: Από €15. (Αγίων Αποστόλων 4, Πάργα, τηλ. 26840 31239, www.castello-restaurant.com)
• ΑΡΚΟΥΔΑΣ
Ταβέρνα που έχει δηµιουργήσει πιστό κοινό, ξεχωρίζει για τις νόστιµες ελληνικές γεύσεις µε βάση το κρέας και το ψάρι, αλλά και για το άψογο service. Τιµή: Από €10. ( Πάργα, τηλ. 26840 32253)
ΣΥΒΟΤΑ
• GEORGΕOS FAMILY TAVERNA
Μια από τις πιο παλιές ταβέρνες στην περιοχή, είναι µια πολύ καλή επιλογή για την παραλία των Συβότων. Είναι γνωστή κυρίως για τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά εδώ βρίσκεις όλα τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τιµή: €15-20 µε κρασί. ( Σύβοτα, τηλ. 26650 93266)
• MEGA AMMOS
Αυτό το εστιατόριο εντοπίζεται σε µια από τις πιο δηµοφιλείς παραλίες των Συβότων, τη Μέγα Άµµο. Τα τραπέζια είναι δίπλα στη θάλασσα, ενώ, όσον αφορά στο µενού, θραύση κάνουν τα ψάρια και τα κρεατικά που ετοιµάζονται επιτόπου στα κάρβουνα. Ανοιχτά από τις 09:30 (για καφέ)-µεσάνυχτα. (Παραλία Μέγα Άµµος, Σύβοτα, τηλ. 26650 93196, www.megaammos.gr