Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

10 λόγοι για να δείτε την τηλεοπτική σειρά "Vinyl"

Η μουσική βιομηχανία της Νέας Υόρκης στα 70s, έγινε τηλεοπτική σειρά χάρη στο αχτύπητο δίδυμο των Mick Jagger και Martin Scorcese και το τηλεοπτικό δίκτυο HBO. Να 10 λόγοι για τους οποίους κάθε μουσικόφιλος αξίζει να την παρακολουθήσει.
Είδαμε τον πρώτο κύκλο της νέας τηλεοπτικής σειράς του HBO "Vinyl", γύρω από τη ζωή και την καριέρα ενός ιδιοκτήτη δισκογραφικής στην Νέα Υόρκη του '70, και έχουμε 10 λόγους να πιστεύουμε πως αυτήν την ιστορία θα θέλετε να την παρακολουθήσετε κι εσείς.



1. Οι συντελεστές είναι ένας κι ένας



Παραγωγοί της σειράς είναι ο Mick Jagger και ο Martin Scorsese, ο οποίος έχει αναλάβει την σκηνοθεσία του πρώτου δίωρου επεισοδίου και έχει την συνολική σκηνοθετική επιμέλεια της σειράς. Πίσω από το σενάριο βρίσκεται ο Terence Winter, σεναριογράφος των τηλεοπτικών σειρών "Boardwalk Empire" και "The Sopranos", αλλά και της τελευταίας ταινίας του Scorsese "Ο Λύκος της Wall Street", ενώ πρωταγωνιστής -στο ρόλο του διευθυντή της American Century Records, Richie Finestra- είναι ο Bobby Cannavale, βραβευμένος με Emmy για τον ρόλο του ως Gyp Rosetti στην τηλεοπτική σειρά "Boardwalk Empire" και εξαιρετικός ως αγροίκος macho man στην ταινία του Woody Allen "Blue Jasmine".




2. Sex, Drugs & Rock'N'Roll



Η Νέα Υόρκη στη δεκαετία των 70s μυρίζει sex, drugs και rock'n'roll. Βρισκόμαστε στο σημείο του χάρτη και την εποχή, όπου γεννιούνται όλα και συμβαίνουν τα πάντα. Η ζωή του Richie Finestra βρίσκεται μονίμως σε επιτάχυνση (και όχι μόνο λόγω των πολλών γραμμαρίων κοκαΐνης που καταναλώνει καθημερινά), στα μπαρ ακούγεται live soul, κάθε εβδομάδα ένα νέο ταλέντο γεννιέται, στις ροκ συναυλίες ο κόσμος βγαίνει εκτός εαυτού, backstage οι groupies περιμένουν να περάσουν λίγα λεπτά με τα είδωλά τους.




3. Όλα τα μεγάλα ονόματα της ροκ σκηνής των 70s κάνουν ένα πέρασμα

Σε κάθε επεισόδιο, εμφανίζεται και από μία γνωστή φυσιογνωμία: ο Robert Plant, o Andy Warhol, o Lou Reed, o Alice Cooper, οι The New York Dolls, o Jerry Lee Lewis, η Janis Joplin και πολλοί ακόμα παρουσιάζονται στη σειρά, είτε ως κανονικοί χαρακτήρες, σαν μέρος της ιστορίας, είτε μέσα από μικρές, εμβόλιμες μουσικές performances που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μοντάζ.



4. Τα πραγματικά γεγονότα μπλέκονται με τους φανταστικούς χαρακτήρες



Ένα από τα πιο έξυπνα στοιχεία της σειράς είναι το πόσο αποδοτικά καταφέρνει το σενάριο να συνδέσει στην ιστορία υπαρκτά πρόσωπα (υπάρχει σκηνή, για παράδειγμα, με τον εφευρέτη της hip-hop DJ Kool Herc να μιξάρει δίσκους) με φανταστικούς χαρακτήρες (όπως το punk συγκρότημα The Nasty Bits, τον σταρ της disco Hannibal, τον μαύρο τραγουδιστή της soul Lester Grimes κ.α.) Το ακόμα καλύτερο είναι πως οι συντελεστές δεν κρατούν πάντα τα προσχήματα όταν αναφέρονται σε πραγματικούς καλλιτέχνες: ο Richie σπάει στα δύο έναν δίσκο των Jethro Tull, οι υπάλληλοι της American Century χασμουριούνται όταν στο στούντιο ηχογραφεί το folk δίδυμο Εngland Dan & John Ford Coley, ενώ η Dusty Springfield παρουσιάζεται να έχει σπάσει το συμβόλαιό της με την εταιρεία επειδή είναι "τρελή για δέσιμο".




5. Παίζει ο πραγματικός γιος του Mick Jagger



Ο James Jagger ενσαρκώνει τον Kip Stevens, τον frontman μιας punk μπάντας με το πολύ πιασάρικο όνομα The Nasty Bits, οι οποίοι συνθέτουν ένα από τα πιο πειστικά κομμάτια της ιστορίας: ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα που δεν ξέρει πώς να κινηθεί στο χώρο προς όφελός του, που αναγκάζεται να υπακούσει σε συμβουλές τύπου "μάθετε να παίζετε κανένα κομμάτι των The Kinks κι αφήστε την πανκ και τις ανοησίες", που ονειρεύεται ένα συμβόλαιο, μια καριέρα, ένα μέλλον στη μουσική, αλλά δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί το σύστημα με το οποίο πάει να μπλέξει...




6. Το Soundtrack είναι τοπ



Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, το soundtrack κάθε επεισοδίου είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία νότα, περιλαμβάνει πάνω από 20 κομμάτια και καλύπτει όλα τα φάσματα της μουσικής εκείνης της εποχής, από soul και funk, μέχρι hard rock, punk, folk και... χριστουγεννιάτικα hits. Στα πρώτα επεισόδια ακούγονται μεταξύ άλλων γνωστά τραγούδια των Otis Redding, Led Zeppelin, The New York Dolls, The Velvet Underground, The Carpenters, James Brown, Steve Miller Band, David Bowie, The Rolling Stones, Stevie Wonder και πολλών, πολλών άλλων.




7. Ονόματα του σήμερα αναλαμβάνουν διασκευές τραγουδιών ειδικά για τη σειρά



Ο Julian Casablancas διασκευάζει The Velvet Underground, οι Milk Carton Kids ερμηνεύουν το "Simone", η Neko Case διασκευάζει το "Danny's Song" του Kenny Loggins, που είχε κάνει επιτυχία στα 70s η Anne Murray. Έτσι παράλληλα με τα επεισόδια, κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν και νέα κομμάτια, σε μορφή EP, καθώς και Spotify playlists, με τα τραγούδια που ακούγονται στο "Vinyl".





8. Δεν λείπουν οι "Scorseseισμοί"


Η αύρα του Scorsese είναι αισθητή σε πολλές από τις σκηνές της σειράς, στον τρόπο που παίζουν οι ηθοποιοί (ειδικά η τετράδα Scott - Julie - Zak - Skip), στα απρόσμενα ξεσπάσματα βίας (ο Richie εμπλέκεται σε έναν αχρείαστο φόνο, ή πλακώνει χωρίς ιδιαίτερο λόγο έναν συνεργάτη του στο ξύλο με κινήσεις Bruce Lee), στο διάλογο ("I'd offer you a drink, but you're an asshole.")




9. H μόδα της εποχής είναι σκέτη απόλαυση



Πολύχρωμα πουκάμισα, τεράστια γυαλιά ηλίου, χρωματιστά κοστούμια, κοντά φορέματα, πανύψηλες μπότες, παντελόνια-καμπάνα, λαμέ body-suits -τρέλα!




10. Η Olivia Wilde είναι ένα ποίημα