Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ο Saul Goodman περιμένει τηλέφωνό σου

Με αφορμή το πρώτο teaser του επερχόμενου spin-off "Better Call Saul", μιλάμε για τον αγαπημένο λίγδα δικηγόρο όλων μας.
Eίναι ενδιαφέρον που, όσο σπουδαία σειρά ήταν το "Breaking Bad" και όσο κι αν ήταν γεμάτη αξέχαστους, συναρπαστικούς, σκοτεινούς χαρακτήρες, ο ένας που μάλλον θα έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους αν ρωτούσες "ποιον θα θέλατε να βλέπετε ακόμα περισσότερο;" θα ήταν ο δικηγόρος Saul Goodman.

Πάντα έτοιμος να πετάξει μια φαρμακερή ατάκα, πάντα με ένα σχέδιο κατά νου, πάντα με τη λύση και στην πιο δύσκολη κατάσταση, πάντα διατεθειμένος να κάνει τα στραβά μάτια στις κακές επιλογές κάποιου πελάτη του, και φυσικά πάντα με το μοναδικό του στυλ στην τρίχα, ο Saul είναι κάτι σαν τη μεγαλύτερη εγγύηση του σύμπαντος του "Breaking Bad".
Και επίσης, μακράν το πιο ξεκάθαρα αστείο στοιχείο μιας σειράς με τρομερή αίσθηση του χιούμορ παρά το σκοτεινό υλικό της.
Οπότε δεν είναι εντελώς παράξενο που μετά το τέλος του "Breaking Bad", δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ανακοινωθεί το spin-off που θα εστίαζε στον Goodman. Φυσικά θα έχει τίτλο "Better Call Saul", ως γνωστόν, και θα διαδραματίζεται το 2002. Μόλις έσκασε στο ίντερνετ το πρώτο (μικρό) teaser, που επιπλέον μας πληροφορεί πως η πρεμιέρα θα γίνει τον ερχόμενο Φλεβάρη.


 

Ναι! Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Αλλά γιατί;
Ας επιχειρήσουμε να ξεχωρίσουμε τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν να απολαμβάνουμε τόσο πολύ αυτό τον φανταστικό χαρακτήρα, που τόσο απολαυστικά ισορροπεί ανάμεσα στο αηδιαστικό και το αξιοθαύμαστο.

Ο Saul δεν θα σε κοιτάξει στραβά ό,τι άνθρωπος κι αν είσαι

Το γενικότερό του στυλ είναι, "δε με ενδιαφέρει. Πραγματικά δε με ενδιαφέρει. Κοίτα με. Κοίτα το γραφείο μου. Κοίτα το μαλλί μου. Εγώ θα σε κρίνω; Εγώ είμαι ένας γλίτσας-- αλλά θα είμαι ο δικός σου γλίτσας." Και κοίτα αγέρωχο βλέμμα. Και το Σύνταγμα! Κι ο αετός! Και το ηρωικό δάκρυ! Saul Goodman, ένας μεγάλος Αμερικάνος.

Ξέρει την αξία του image branding 


Εγώ το ομολογώ, δε θα επεδείκνυα τέτοια αφοσίωση ώστε να πουλάει τον εαυτό μου με catch-phrases και στιχάκια. Αυτός το έκανε με κάθε ευκαιρία και να τώρα, η φρασούλα του μέχρι και τίτλος σειράς έγινε.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ 


Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς το πώς μια διαφαινόμενη φτήνια κάνει κάποιον να μοιάζει πιο απλός και προσβάσιμος. Ο Saul ξέρει καλά το κόλπο: Έχει το γραφείο του σε ένα mall της κακιάς ώρας και βγάζει κάτι διαφημιστικά σποτάκια που επίτηδες να προσπαθήσεις να τα γυρίσεις, δε θα καταφέρεις να τα κάνεις τόσο απολαυστικά cheesy. Πάντα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που ξέρουν από σωστό trash.

Πετάει casual αναφορές στους Beatles 

Μόνο (αυτόματη) αγάπη για τους ανθρώπους που κάνουν casual αναφορές στους Beatles.

Και γιατί πετάει φανταστικές ατάκες 


Ποτέ μην υποτιμάμε τις σπουδαίες ατάκες.

Είναι όσο βρώμικος πρέπει 

Είχε πει κάποτε γι'αυτόν ο Bob Odenkirk, που παίζει τον Saul, πως τον φαντάζεται να ξεμπέρδεψε πολύ γρήγορα με το κολέγιο, με ό,τι τρόπο έπρεπε και χρειαζόταν. "He was like, let’s get this done fast. And as many shortcuts as I can take, I will take them." Ναι, σωστό μας ακούγεται. Saul Goodman: Όχι πολύ καλός, όχι πολύ κακός. Όσο χρειάζεται. Ό,τι σου χρειάζεται.
"Just the right amount of dirty."

Ξέρει πότε να πατήσει stop 

Πολλοί άνθρωποι όταν μπλέκουν σε μια κατάσταση χάνουν την έξοδο ή ξεχνούν γιατί άρχισαν από την πρώτη στιγμή. Όχι ο Saul. O Saul είναι λογικός, επαγγελματίας και μπορεί με ψυχραιμία να δει μακριά. Δε μοιάζει ποτέ ως ο αναλυτικός τύπος, όμως μέσα στο κεφάλι του τα γρανάζια γυρνάνε ασταμάτητα.

 Νοιάζεται

 

Για τον εαυτό του; Για τους άλλους; Ας πούμε πως νοιάζεται αυτά τα δύο να συμπίπτουν κάπως. Μη ρωτάς πώς. Ο Saul κάπως θα τα φέρει βόλτα.

Αλλά χαρίζει και μπόλικη tough love 

To μεγαλύτερο κακό που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι να τα φροντίσεις μέχρι ασφυξίας. Η ίδια βασική αρχή ισχύει και με τους πελάτες, ειδικά όταν πρέπει να τους φροντίζεις κι αυτός με τον τρόπο σου.

Είναι όμως πραγματιστής 

Αν το σκεφτείς δεν είναι και πολύ περίπλοκο. Ο Saul ξέρει τη θέση του στον κόσμο, δεν είναι ηγέτης, δεν είναι πρωτοπόρος, θέλει να επιβιώσει σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες. Γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει (να είναι στο πλευρό των ισχυρών) και έχει βρει τον κατάλληλο τρόπο για να το επιτύχει (με το να γίνεται ο άνθρωπός τους). Survival skills 101.

Δεν τον νοιάζει να είναι uncool 

Είναι τόσο uncool, που καταλήγει να είναι cool. Πραγματικά εκτιμάς και εμπιστεύεσαι έναν άνθρωπο όταν καταλαβαίνεις πως δεν πασχίζει να αποδείξει πράγματα.

Φέρνει αποτελέσματα 

Όλα είναι θέμα αφοσίωσης. Ο Saul μια μέρα έπεισε τον εαυτό του πως θα γίνει γλίτσας μεγαλοδικηγόρος, και έγινε ο καλύτερος.

Είναι αληθινός 

 

Σε μια συνέντευξή του στο Rolling Stone, o Odenkirk ρωτήθηκε αν ποτέ τον πλησιάζουν αληθινοί δικηγόροι για να του μιλήσουν για τον χαρακτήρα.
When I'm in a crowd or at an event, lawyers definitely come up to me, and they all say the same thing:
"I know guys just like Saul."
And they never say – never – that they're the one.
Όλοι λένε το ίδιο πράγμα:
Ο Saul Goodman είναι αληθινός, παιδιά.