Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κόσμοι σε διωγμό, θαύματα υπό εξαφάνιση που πρέπει να τα δείτε!


Δέκα θαύματα της φύσης που αξίζει κανείς να δει πριν… εξαφανιστούν, τα εξαφανίσουμε δηλαδή, δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Budget Travel». Πρόκειται για μοναδικά οικοσυστήματα και υγροβιότοπους, που η υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων αλλά και η αλόγιστη υλοτομία και η αποψίλωση των δασών, θα καταστρέψουν τα επόμενα χρόνια αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.


Ύφαλος Belize – Αμερική
Το φυσικό φράγμα στο Belize σχηματίζει έναν ύφαλο εξαιρετικής ομορφιάς. Πρόκειται για ένα μοναδικό οικοσύστημα – καταφύγιο για καρχαρίες, σαλάχια, θαλάσσιες αγελάδες, μουρούνες, αχιβάδες και σπάνιους αστακούς. Δυστυχώς ο κοραλλιογενής ύφαλος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το 50% της έκτασής του εξαιτίας της υπερθέρμανσης των θαλασσών, της μόλυνσης από τις καλλιέργειες, αλλά και από την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της περιοχής σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο τουρισμό.
 
Κοιλάδα του Κονγκό
Το τροπικό δάσος του Κονγκό παράγουν το 40% του οξυγόνου της γης και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη τα 2/3 του δάσους θα χαθούν μέχρι το 2040 εξαιτίας των ορυχείων, της παράνομης υλοτομίας, των πολέμων κ.α. Επιπλέον, λαθροκυνηγοί απειλούν να εξαφανίσουν σπάνια είδη ζώων όπως τους γορίλες, ελέφαντες κ.α.
 
Νεκρή θάλασσα
Το χαμηλότερο σημείο του κόσμου περιέχει 10 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από το θαλασσινό νερό. Το συσσωρευμένο αλάτι στην ακτή σχηματίζει μοναδικά γλυπτά, ενώ πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες η θάλασσα έχει συρρικνωθεί κατά 1/3 και έχει βυθιστεί κατά 25 μέτρα. Η μοναδική πηγή νερού της θάλασσας είναι ο ποταμός Jordan, όμως η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση αφήνει ελάχιστο νερό στη θάλασσα, ενώ οι εταιρείες καλλυντικών αντλούν συνεχώς νερό ως μέρος θεραπειών αισθητικής.
 
Everglades – Φλόριντα
Ο περίεργος αυτός υγροβιότοπος έκτασης 10 στρεμμάτων αποτελείται από βάλτους και σαβάνες και φιλοξενεί κροκόδειλους και αλιγάτορες. Η μόλυνση από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η καταπάτηση της γης, αλλά και το γεγονός ότι το 60% του νερού αντλείται από τις διπλανές πόλεις είναι οι βασικές απειλές του. Μάλιστα στα Everglades συναντά κανείς έναν σπάνιο πάνθηρα, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα εξαφανιστεί τα επόμενα 40 χρόνια.
 
Μαδαγασκάρη
Η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της Μαδαγασκάρης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη, αναμένεται να εξαφανιστεί τα επόμενα 35 χρόνια, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Και εδώ η παράνομη και αλόγιστη υλοτομία και οι πυρκαγιές για τον σχηματισμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων αναμένεται να καταστρέψουν τα δάση της. Φυσικά, τα 20 διαφορετικά είδη λεμούριων αναμένεται να έχουν ανάλογη τύχη.
 
Μαλδίβες
Κοραλλιογενείς υφάλοι και σπάνια είδη επικίνδυνων ψαριών αποτελούν το βασικό μέρος τους οικοσυστήματος των Μαλδιβών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν συνεχίσει το λιώσιμο των πάγων τα 1190 νησάκια θα πλημμυρίσουν και θα εξαφανιστούν. Το 2008 ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αγοράζει εκτάσεις σε άλλες χώρες για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων πληθυσμών της χώρας.
 
Βόρειος και Νότιος Πόλος
Εκπληκτικά παγόβουνα και σπάνια θηλαστικά ζώα όπως πιγκουΐνοι, πολικές αρκούδες και φάλαινες αποτελούν το λευκό σκηνικό των πόλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 80% των βασιλικών πιγκουΐνων θα εξαφανιστεί, όπως και η πολική αρκούδα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κάποιοι έχουν προβλέψει ότι τα επόμενα 20 χρόνια οι Πόλοι δεν θα έχουν καν την ικανότητα να παγώνουν νερό. 
 
Rajasthan, Ranthambore – Ινδία
Ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου όπου μπορεί κανεί να δει τίγρεις. Υπάρχουν μόλις 3.200 τίγρεις στον κόσμο και οι περισσότερες ζουν στην Ινδία. Πριν εκατό χρόνια ζούσαν μόνο στην Ινδία 100.000 τίγρεις. Εδώ η απειλή, αν δε ληφθούν μέτρα, είναι πιο άμεση, αφού προβλέπεται ότι οι τίγρεις θα εξαφανιστούν τα επόμενα 10 χρόνια! Εκτιμάται ότι τουλάχιστον μια τίγρεις την ημέρα θανατώνεται καθώς χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
 
Τροπικό δάσος Tahuamanu – Περού
Χιλιάδες παπαγάλοι και μακάος μοιράζονται αυτή τη μοναδική περιοχή με σπάνια είδη, όπως τεράστια αρμαντίλος, ιαγουάριους και βίδρες. Παράνομη υλοτομία για μαόνι εξαφανίζει το δάσος και μαζί τα σπάνια είδη.
 
Κοιλάδα του ποταμού Yangtze – Κίνα
Εξωτικά πλάσματα όπως τεράστια πάντα, μικρά μπλε πρόβατα και η ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής συνυπάρχουν μαζί με 400 εκατομμύρια κατοίκους. Ο υπερπληθυσμός της Κίνας και τα τρία τεράστια φράγματα αναμένεται να εξαφανίζουν τα περισσότερα ζώα. Ταυτόχρονα, η αποψίλωση των δασών, τα εργοστάσια και η μόλυνση του περιβάλλοντος συντελούν στην εξαφάνιση του οικοσυστήματος.