Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

«Ποτέ μην ξεχνάς τον προσωπικό σου Θρύλο»

Γεννήθηκε στη Βραζιλία, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Το 1970 παράτησε τη νομική καθώς ήθελε να ταξιδέψει σε διάφορες χώρες. Ανάμεσα σε αυτές το Μεξικό, η Βολιβία, το Περού, αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Το 1972 επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για αρχίσει το γράψιμο.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που πραγματεύεται στα βιβλία του, είναι η αφοσίωση που πρέπει να έχεις σ’ έναν στόχο και η επίτευξη στον ονείρων. «Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις» και «θα ήταν ο κόσμος καλύτερος ,εάν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να είναι αρεστοί στους άλλους και απλά να προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους», είναι από τις φράσεις που χρησιμοποίησε στα έργα του. Αν και γνωρίζουμε πως ακόμα κι αν θέλουμε να κάτι πάρα πολύ, εάν έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι αρκετό, ο Κοέλο σε πείθει ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ήταν ο λόγος που πολλοί ασχολήθηκαν με τις θρησκευτικές τους αναζητήσεις, τη μεταφυσική προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά και να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους.

Οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχουν μεταφραστεί σε τριάντα οκτώ γλώσσες.

Τα βραβεία του; Αμέτρητα… Μάλιστα, με το έργο «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει», είχε κερδίσει μια υποψηφιότητα για το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο του Δουβλίνου.

Η γνωστή αμερικανική αλυσίδα καφετεριών, κάποιο διάστημα μοίραζε κούπες  οι οποίες έγραφαν πάνω λόγια του Βραζιλιάνου λογοτέχνη: «Θυμήσου τα όνειρά σου και πάλεψε για να τα αποκτήσεις. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα ικανό να εμποδίσει το όνειρό σου: ο φόβος της αποτυχίας. Ποτέ μην ξεχνάς τον Προσωπικό Θρύλο. Ποτέ μην ξεχνάς τα όνειρα...». 

Μερικά από τα γνωμικά του μεγάλου αυτού συγγραφέα: «Οι άνθρωποι περισσότερο ονειρεύονται ότι επιστρέφουν παρά ότι φεύγουν», «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει», «Η επιθυμία δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που φαντάζεσαι», «Αυτός που έχει τη συνήθεια να ταξιδεύει, ξέρει να φτάνει πάντα τη στιγμή που πρέπει να φύγει», «Όταν προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι απ΄ ό,τι είμαστε, τα πάντα γύρω μας γίνονται επίσης καλύτερα».

Μερικά από τα βιβλία του: «το ημερολόγιο ενός μάγου», «Ο Αλχημιστής», «Βαλκυρίες», Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει», «Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ», «Έντεκα λεπτά», «Ταξίδια - Μόνιμος σύντροφος και προσωπικό ημερολόγιο», «Ζαχίρ», «Ζωή - Επιλεγμένα αποσπάσματα», «Ο Νικητής είναι μόνος», «Οι Βαλκυρίες»(2010).