Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ντόρτμουντ: «Ο κλώνος της Μπαρτσελόνα»

Ο «κλώνος της Μπαρτσελόνα» στο δρόμο του Ολυμπιακού. Και αυτό δεν συνιστά προσωπική εκτίμηση του υπογράφοντος, αλλά ατάκα του μεγάλου Φραντς Μπεκενμπάουερ. Πρόσφατα ο «Κάιζερ» παραχώρησε συνέντευξη στο «Sport1.de» και έπλεξε το εγκώμιο της Μπορούσια σπεύδοντας να συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει στην επίθεση και δημιουργεί κινδύνους στην αντίπαλη εστία μ' αυτό της Μπαρτσελόνα. Και για να το λέει αυτό ο Μπεκενμπάουερ, σίγουρα θα το ΄χει διαγνώσει στον τρόπο παιχνιδιού των Βεστφαλών.
Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Ντόρτμουντ παίζει με τον τρόπο των «μπλαουγκράνα» σύμφωνα με τον «Κάιζερ»!
Η πρωταθλήτρια Γερμανίας, Ντόρτμουντ παίζει με τον τρόπο των «μπλαουγκράνα» σύμφωνα με τον «Κάιζερ»!

«Μέχρι πρόσφατα γνώριζα πως δεν υπάρχει καμία ομάδα πλην της Μπαρτσελόνα που να αλλάζει τόσο γρήγορα την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση, δεν είχα δει μέχρι πρότινος άλλη ομάδα που να παίζει τόσο γρήγορα σαν την Μπαρτσελόνα, όμως έχω διαπιστώσει πως η Ντόρτμουντ μπορεί να το κάνει εξίσου καλά, πραγματικά αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα του Κλοπ», ήταν η ατάκα του «Κάιζερ».

Τόσο την περσινή όσο και τη φετινή σεζόν η Ντόρτμουντ παίζει ένα κλασικό 4-2-3-1. Η τετράδα της άμυνας είναι η ίδια με την περσινή. Ο Πίστσεκ είναι το δεξί μπακ, οι Σούμποτιτς και Χούμελζ συνιστούν το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ ο Ζμέλζερ παίζει αριστερά. Τα δυο αμυντικά χαφ είναι ο Μπέντερ με τον Γκιουντογάν, ο οποίος είναι ο παίκτης που αντικατέστησε τον Σαχίν, ενώ στην τριάδα πίσω από τον φορ είναι τρεις παίκτες που έχουν τεχνική και τρέχουν σαν «διάβολοι». Ο Γίργκεν Κλοπ διακρίνεται για τις φωνές του από τον πάγκο και τη σχέση του με την εξέδρα!
Ο Γίργκεν Κλοπ διακρίνεται για τις φωνές του από τον πάγκο και τη σχέση του με την εξέδρα!
Δεξιά ο για πολλούς νέος σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου, Μάριο Γκέτσε, τον οποίο οι Γερμανοί έχουν βαφτίσει «Γκετσίνιο», στο κέντρο παίζει ο Ιάπωνας, Καγκάβα και αριστερά το έτερο «παιδί-θαύμα» των ακαδημιών της Μπορούσια, ο Κέβιν Γκρόσκροϊτς. Αυτοί οι τρεις βγαίνουν από την ενδεκάδα μόνο αν τραυματιστούν ή έχουν τιμωρία από κάρτες. Και στην επίθεση τώρα παίζουν είτε ο Λεβαντόβσκι είτε ο Πέρισιτς και αυτό γιατί ο Παραγουανός στράικερ και βασική επιλογή, Λούκας Μπάριος είναι τραυματίας.

Τώρα για την έδρα, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το «Signal-Iduna Park» είναι καμίνι... Δεν πέφτει καρφίτσα... «Σολντ άουτ» όλα τα ματς της Ντόρτμουντ, η οποία μέσα στην έδρα της μεταμορφώνεται... Πιέζει ψηλά, παίζει επιθετικά, σκοράρει, δημιουργεί, τρέχει... Λες και οι παίκτες της μεταμορφώνονται σε «ποδοσφαιριστές του Pro», δεν σταματούν πουθενά.

ΡΟΣΤΕΡ
Ονομα/Επίθετο/Ηλικία/Θέση/Εθνικότητα
Ρόμαν/Βάιντενφελερ/31/Τ/Γερμανία
Μίτσελ/Λάνγκερακ/23/Τ/Αυστραλία
Γιοχάνες/Φόσερ/21/Τ/Γερμανία
Νέβεν/Σούμποτιτς/22/Α/Σερβία
Ματς/Χούμελζ/22/Α/Γερμανία
Φελίπε/Σαντάνα/25/Α/Βραζιλία
Μαρκ/Χόρνζου/20/Α/Γερμανία
Κρις/Λέβε/23/Α/Γερμανία
Μάρσελ/Ζμέλζερ/23/Α/Γερμανία
Ζούλιαν/Κοχ/20/Α/Γερμανία
Πάτρικ./Οβομογέλα/21/Α/Γερμανία
Λούκας/Πίστσεκ/26/Α/Πολωνία
Ζεμπάστιαν/Κελ/31/Μ/Γερμανία
Σβεν/Μπέντερ/22/Μ/Γερμανία
Φλόριαν/Κρίνγκε/29/Μ/Γερμανία
Αντόνιο/ντα Σίλβα/33/Μ/Βραζιλία
Ιλκάι/Γκιουντογάν/20/Μ/Γερμανία
Μάρβιν/Μπακάλορτς/21/Μ/Γερμανία
Μόριτς/Λάιτνερ/18/Μ/Γερμανία
Μάριο/Γκέτσε/19/Μ/Γερμανία
Σίνγι/Καγκάβα/22/Μ/Ιαπωνία
Ιβάν Πέρισιτς/22/Μ/Κροατία
Κέβιν/Γκρόσκροϊτς/23/Μ/Γερμανία
Γιάκουμπ/Μπλαστσικόβσκι/25/Μ/Πολωνία
Νταμιέν/Λε Ταλέκ/21/Ε/Γαλλία
Λούκας/Μπάριος/26/Ε/Παραγουάη

Ο Προπονητής

Γίργκεν Κλοπ

Ο άνθρωπος που δεν δίστασε να αναλάβει την αποστολή να δουλέψει με χαμηλό μπάτζετ και νεαρά παιδιά στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και να την οδηγήσει την περσινή σεζόν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο 44χρονος προπονητής κάθισε για επτά χρόνια στον πάγκο της Μάιντς. Από το 2001 έως το 2008 δούλεψε με απόλυτη επιτυχία στην ομάδα του Μπρούχβεγκ ανεβάζοντας την στην Μπουντεσλίγκα το καλοκαίρι του 2004. Το 2008 αποχώρησε με προορισμό το Ντόρτμουντ. Πήρε το ρίσκο να δουλέψει σε μία ομάδα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και απίστευτη στήριξη από τον κόσμο της και δικαιώθηκε... Πίστεψε στα «πιτσιρίκια» και πέρσι κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γερμανίας.

Είναι θιασώτης του 4-2-3-1 και του αρέσει το παιχνίδι κατοχής με τις επιθέσεις να ξεκινούν γρήγορα και την μπάλα να αλλάζει με τη μία... Ως προπονητής είναι φωνακλάς στους παίκτες, αλλά και εξαιρετικά επικοινωνιακός με τον κόσμο της ομάδας με τον οποίο έχει εξαιρετική σχέση.

Μεταγραφές

Η αποχώρηση του Νουρί Σαχίν με προορισμό τη Ρεάλ συνιστά, αναμφισβήτητα, ένα σημαντικό πλήγμα για την Ντόρτμουντ. Ο Τούρκος διεθνής αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου. Ο Σαχίν τα έκανε όλα μέσα στο γήπεδο. Ετρεχε, μάρκαρε, δημιουργούσε και εκτελούσε με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να αποτελέσει το διαβατήριο του για τη μεταπήδηση του στη «βασίλισσα».

Τώρα σε ό,τι αφορά σ' αυτούς που ήρθαν, ο τουρκικής καταγωγής, Ιλκάι Γκιουντογάν έχει αναλάβει το βάρος του να καλύψει ή καλύτερα να αντικαταστήσει τον Σαχίν. Σίγουρα η κληρονομιά είναι βαριά, αλλά ο πρώην άσος της Νυρεμβέργης φαίνεται να ΄χει θράσος για να τα καταφέρει. Από κει κει πέρα, σίγουρα η επένδυση στον Κροάτη επιθετικό, Ιβάν Πέρισιτς είναι σημαντική με δεδομένο πως ο πρώην επιθετικός της Μπριζ μπορεί να παίξει τόσο ως φορ σε ένα 4-2-3-1, ως δεύτερος επιθετικός σε ένα 4-4-2 και ως ακραίος επιθετικός σε ένα 4-3-3.

Πήρε: Κοχ (Μ, Ντούισμπουργκ), Λάιτνερ (Μ, Αουγκσμπουργκ), Γκιουντογάν (Μ, Νυρεμβέργη), Λέβε (Μ-Ε, Τσέμνιτσερ), Πέρισιτς (Ε, Μπριζ), Μπακάλορτς (Μ-Ε, Δεύτερη ομάδα Ντόρτμουντ), Αμινί (Μ, Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς)

Εδωσε: Ντεντέ (Α, Εσκισεχίρσπορ), Σαχίν (Μ, Ρεάλ Μαδρίτης), Στίπερμαν (Ε, Ααχεν), Φόιλνερ (Μ, Νυρεμβέργη), Γκίντσεκ (Ε, Μπόχουμ), Ρανγκέλοφ (Ε, Κότμπους), Σόμπιεχ (Α, Σαν Πάουλι).