Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Οι Πατρινοί... ξανάρχονται (videos)

Έξι χρόνια στη Γ' Εθνική ήταν πολλά. Την Κυριακή, η Παναχαϊκή επιστρέφει στη Β' Εθνική και οι οπαδοί της ελπίζουν να ξαναζήσουν μεγάλες στιγμές.


Φυσικά, οι μεγάλες στιγμές δεν μπορούν να έρθουν με τη συμμετοχή στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Απλώς, η φετινή άνοδος είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή της στα μεγάλα «σαλόνια» του ποδοσφαίρου μας, εκεί που τη συνηθίσαμε τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες. 
 
Δύσκολα, φυσικά, θα ξαναφτιαχτεί ομάδα σαν αυτή της δεκαετίας του '70. Είναι δύσκολο, άλλωστε, να ξαναβγούν Δαβουρλήδες, Μιχαλόπουλοι, Στραβοπόδηδες και σία. Τότε που η Παναχαϊκή ήταν φόβητρο για κάθε αντίπαλο, έφτασε έως και στην 3η στο πρωτάθλημα (το 1972-73) και έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που βγήκε στην Ευρώπη.

 
Αλλά και μετά την «αποστρατεία» των άσων της χρυσής φουρνιάς, η Παναχαϊκή παρέμενε μία ομάδα Α' Εθνικής. Δεν είχε μόνιμη παρουσία, αλλά δεν «κόλλησε» ποτέ στη δεύτερη κατηγορία. Μέχρι το 2003, οπότε και έπαιξε για τελευταία φορά στα «σαλόνια», ήταν υπολογίσιμο μέγεθος στην κατηγορία, έκανε ζημιές στους «μεγάλους» και αναδείκνυε σπουδαίους ποδοσφαιριστές (με πιο πρόσφατο τον Κώστα Κατσουράνη).

Ας θυμηθούμε μερικές μόνο από τις μεγάλες στιγμές που πρόσφερε στους οπαδούς της η Παναχαϊκή:


1973-74: Συνεντεύξεις μετά την πρόκριση επί της Γκρατς




Παναχαϊκή - Ολυμπιακός 1-1


1984-85: Παναχαϊκή - Ολυμπιακός 3-1



1992-93: Ολυμπιακός - Παναχαϊκή 0-2
 

1996-97: Παναχαϊκή - Παναθηναϊκός 3-1



 http://www.sday.gr