Τι συμβαίνει όταν χτυπάμε το παιδί μας. Και όταν λέμε χτυπάμε εννοούμε έστω και μια σφαλιάρα, ή ένα απροσδόκητο χαστούκι. Μην το κάνετε. Το ξύλο δεν συνετίζει κανένα παιδί. Το ξύλο τρομοκρατεί το παιδί. Όταν κάποιος γονέας λοιπόν αποφασίσει να σηκώσει το χέρι του και να χτυπήσει το παιδί του, πρέπει να ξέρει ότι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν πέσει το χέρι στη σάρκα του παιδιού, ο εγκέφαλος του νηπίου, ή του παιδιού χτυπάει κόκκινο.
Προκειμένου να αντέξει το στρες αλλά και τον επερχόμενο πόνο, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από την ορμόνη κορτιζόλη, την περίφημη ορμόνη του άγχους. Αυτό εάν γίνεται συνεχώς έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου. Όταν οι παλαιότεροι έλεγαν «το χάζεψε το παιδί του επειδή το χτυπάει στο κεφάλι» είχαν δίκιο. Μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνέβη όχι από τα χτυπήματα αλλά από την αλλαγή στη φυσιολογία του εγκεφάλου που προήλθε από τις εκκρίσεις κορτιζόλης.
Βέβαια εκτός από τη σωματική διάσταση το ξύλο απαγορεύεται στα νήπια και τα παιδιά διότι αλλάζει και τον ψυχισμό τους και το χειρότερο δημιουργεί στο παιδάκι την εικόνα του γονέα- τιμωρού και όχι του γονέα- στηρίγματος. Και για όσους γονείς δεν έχουν αντιληφθεί τι κακό προκαλούν στο παιδί με το να το χτυπούν, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και η νομική διάσταση η οποία αναφέρει πως η επιβολή σωματικού πόνου από τον γονιό σε οποιαδήποτε μορφή απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3500/06.