Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Όταν κόβουμε τα μαλλιά μας, γίνονται πιο δυνατά;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Never Shower in a thunderstorm» των εκδόσεων Times Books που έγραψε η Anahad O’ Connor, αποκαλύπτονται στους αναγνώστες οι πιο γνωστοί μύθοι και αλήθειες που μέχρι σήμερα έχουν επικρατήσει στις λαϊκές δοξασίες.


Ας δούμε λοιπόν αν όντως το κόψιμο των μαλλιών μας τα δυναμώνει, όπως μας έλεγαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας στο παρελθόν ή όπως ακόμη πιστεύουμε κι εμείς…

Έτσι, αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το κόψιμο των μαλλιών ουδεμία απολύτως σχέση έχει με το δυνάμωμά τους. Η τρίχα, όταν κόβεται με ψαλίδι ή ξυράφι, δεν αλλάζει ούτε ως προς την αντοχή της ούτε ως προς την υφή της.

Εκατοντάδες έρευνες πάνω στο θέμα ξεκίνησαν μάλλον γύρω στο 1920, όπου η υπόθεση«μαλλιά» απέκτησε και έναν πρωτεύοντα κοινωνικό ρόλο, καθώς μαρτυρούσε πολλά για το προφίλ και το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν πως όλοι μας έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα μαλλιά δυναμώνουν μετά το κόψιμο, καθώς αφαιρούνται οι άκρες που είναι συνήθως πιο ταλαιπωρημένες από εξωτερικούς παράγοντες (αέρα, αλάτι της θάλασσας, βαφές κ.ά.) και παραμένει η υπόλοιπη τρίχα, που συνήθως φαίνεται πιο «γερή»

Άλλωστε, όλοι μας ξεκινήσαμε το κούρεμα ή το ξύρισμα (για τους άντρες) σε νεαρή σχετικά ηλικία, όπου τα μαλλιά μας είχαν διαφορετικές ιδιότητες (απαλλαγμένα από βαφές ή άλλα χημικά συστατικά) και έτσι πάντα στο μυαλό μας ως σημείο αναφοράς έχουμε τα μαλλιά της νεανικής μας ηλικίας, που πιστεύουμε πως θα αποκτήσουμε ξανά με… ένα κούρεμα ή ένα ξύρισμα.

Ας παραδεχτούμε λοιπόν την αλήθεια και ας καταρρίψουμε έναν ακόμη μύθο, γνωρίζοντας ότι τα μαλλιά μας μακραίνουν περίπου 1 πόντο κάθε μήνα.