Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι πρωταθλητές δεν γκρινιάζουν



Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν παράπονα από φιλάθλους του Ηρακλή για τις μεταγραφές που έκανε η διοίκηση κι ακούω διάφορες φωνές ότι «με αυτούς που πήραμε η ομάδα δεν ανεβαίνει κατηγορία». Μαζί με την γκρίνια, που εκδηλώνεται εξ΄ αιτίας της αποτυχίας του Γηραιού» να νικήσει στα δυο πρώτα παιχνίδια, διαπιστώνω τo ενδιαφέρον τους για την ομάδα και εισπράττω την ανησυχία τους μήπως αυτή δεν τα καταφέρει και πάει η χρονιά χαμένη.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Ηρακλής καταφέρει να ανέβει στη Football League. Μπορώ όμως να υπολογίσω τα δεδομένα, να συγκρίνω την ομάδα πριν και μετά τις μεταγραφές και να καταλήξω στις πιθανότητες που έχει για να τα καταφέρει.


 Η διοίκηση έκανε δέκα μεταγραφές, εκ των οποίων η πλειοψηφία των παικτών που αποκτήθηκαν είναι επιπέδου Football League, όπως οι δυο επιθετικοί Γκόγκας και Κωνσταντινίδης, ο Νατσούρας, ο Παληγεώργος, ο Οικονόμου, ο Προβατίδης, ο Τριανταφύλλου, ενώ ακόμα υπάρχει και ο διεθνής με τη Εθνική Νέων, Κωστάκης. Παίκτες που έχουν προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες Κελπέκη, Σαπάνη, Χασιώτη και μερικούς ακόμη αξιόλογους που προϋπήρχαν στην ομάδα και δημιουργείται ένα κράμα που είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να συναντήσεις σε άλλη ομάδα της κατηγορίας. 


Αντιλαμβάνομαι ότι για τον κόσμο του Ηρακλή μπορεί τα περισσότερα ονόματα να είναι άγνωστα και να μη λένε τίποτα. Η ποιότητας μιας μεταγραφής, όμως, δεν εξαρτάται από το πόσο γνωστό είναι το όνομα, αλλά από τις δυνατότητες του παίκτη. Και τα δεδομένα για τους παίκτες που πήρε ο Ηρακλής είναι ξεκάθαρα: Οι δυνατότητές τους είναι για παραπάνω από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται ο «Γηραιός» και με βάση την κοινή λογική ο Ηρακλής έχει αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να πετύχει στόχο του.


Αντιλαμβάνομαι επίσης την επιθυμία του κόσμου να αποκτηθούν ορισμένοι ποδοσφαιριστές επιπέδου Σούπερ Λίγκας. Αν υπήρχε έστω κι ένας που να δεχόταν να αγωνιστεί στην τρίτη κατηγορία, η διοίκηση του Ηρακλή θα τον είχε πάρει γιατί αυτή ήταν η πρόθεσή της. Δεν υπήρχε, όμως ακόμα κι αν υπήρχε κανείς δεν εγγυόταν ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Γ΄ κατηγορίας και ότι θα ανταποκρινόταν καλύτερα από τους παίκτες που έχουν αποκτηθεί.


Ο Ηρακλής έχει ενισχυθεί σημαντικά και ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Οι Ηρακλής πάει για πρωτάθλημα, έχοντας να καλύψει το ντεζαβαντάζ της απόστασης που τον χωρίζει από την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, το οποίο προφανώς και μπορεί να γεφυρωθεί στις (πολλές) αγωνιστικές που υπάρχουν μπροστά.


Η γκρίνια, η μουρμούρα και η αμφισβήτηση το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποσταθεροποιήσουν τον Ηρακλή. Η ομάδα χρειάζεται εμπιστοσύνη και στήριξη γιατί μόνο έτσι μπορεί να βρει το δρόμο της. Και ο κόσμος του Ηρακλή έχει αποδείξει στην πράξη ότι και να δείχνει την εμπιστοσύνη του μπορεί και να στηρίζει.


του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο θα είναι στο ίδιο μοτίβο.