Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

10 Μύθοι για την Ηλιοθεραπεία

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο. Άλλοι αναζητούν το ιδανικό μαύρισμα και άλλοι το θέλουν αλλά το φοβούνται. Ηλιοθεραπεία: αναγκαία αλλά με μέτρο.






Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επιβλαβής. Το φως του ήλιου το έχουμε ανάγκη για την παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Ωστόσο, η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση, τις πανάδες, τα εγκαύματα και, στη χειρότερη των περιπτώσεων, για την εμφάνιση του μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν οι νεότερες ηλικίες, αφού είναι οι πιο ευάλωτες για να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα.

Μύθος 1ος 
Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλες δόσεις ηλιοθεραπείας για να διατηρούν καλή υγεία.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ωφέλιμη για την υγεία μας γιατί βοηθά στην παραγωγή και σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Λίγα όμως λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για τη σύνθεση της βιταμίνης αυτής. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε ασχολίες έξω από το σπίτι πρέπει να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και αντηλιακή κρέμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, ιδίως τα παιδιά με πολύ ανοιχτό δέρμα, και να προτιμούν τη σκιά. Ακόμη και εκεί λαμβάνουν όλα τα αγαθά που προσφέρει ο ήλιος.

Μύθος 2ος 
Ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα γεγονότα ωστόσο της παιδικής ηλικίας παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Μύθος 3ος
Προηγείται το ηλιακό έγκαυμα του καρκίνου.

Οσοι παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του δέρματος. Οσο περισσότερα ηλιακά εγκαύματα έχει υποστεί κάποιος σε νεαρή ηλικία και είναι μάλιστα και ανοιχτόχρωμος τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει να αναπτύξει μελάνωμα στην ενήλικη ζωή του. Ωστόσο, το δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία «τραυματίζεται» είτε πάθει έγκαυμα είτε όχι.

Μύθος 4ος
Η ζημιά από την ηλιοθεραπεία είναι προσωρινή γιατί το δέρμα την επουλώνει γρήγορα.

Το δέρμα επουλώνει μερικές από τις επιφανειακές ζημιές, γι΄ αυτό το έγκαυμα εξαφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες. Οι ζημιές ωστόσο που γίνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δεν επουλώνονται, παραμένουν και το αποτέλεσμα θα φανεί έπειτα από πολλά χρόνια.



Μύθος 5ος
Η χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης δερματικών καρκίνων.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί όταν αυτοί που χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο. Αν η αντηλιακή κρέμα χρησιμοποιηθεί σωστά, περιορίζονται οι πιθανότητες ανάπτυξης δερματικού καρκίνου και μελανώματος.

Μύθος 6ος
Αν φορέσω αντηλιακή κρέμα το πρωί είμαι προστατευμένος όλη την ημέρα.

Μία φορά δεν είναι αρκετή. Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να απλωθεί σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες. Καμία αντηλιακή κρέμα δεν παρέχει 100% προστασία. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, το καπέλο και τη σκιά.

Μύθος 7ος
Χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες κοκκινίλες.

Οταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, μπορεί κάποιος να καεί από τα πρώτα δέκα λεπτά ή και σε λιγότερο χρόνο αν είναι ανοιχτόχρωμος (ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια, φακίδες στο πρόσωπο και στο σώμα, δέρμα που εύκολα καίγεται χωρίς να μαυρίζει). Για αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ήλιο όχι μόνο όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα αλλά ακόμη και όταν ασχολούμαστε με εργασίες στην αυλή ή στον κήπο μας. Στα παιδιά πρέπει να ανανεώνουμε την αντηλιακή τους κρέμα κάθε δύο ώρες και να τους φοράμε μπλούζα και καπέλο, ιδίως τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Μύθος 8ος
Χρησιμοποιώντας σπρέι μαυρίσματος το δέρμα αποκτά χρώμα και μειώνονται οι κίνδυνοι από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Με το σπρέι μαυρίσματος στην ουσία βάφουμε το δέρμα σας. Τα προϊόντα για ψεύτικο μαύρισμα δεν παρέχουν καμία προστασία από τον ήλιο.

Μύθος 9ος
Δεν καίγομαι από τον ήλιο όταν βρίσκομαι μέσα στο αυτοκίνητο.

Παρ΄ ότι το γυαλί μειώνει τη δύναμη της ακτινοβολίας, διατηρεί περίπου το ένα τρίτο αυτής. Ετσι, είναι πολύ πιθανό να καεί κάποιος από τον ήλιο ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό του, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια.

Μύθος 10ος
Οι αντηλιακές κρέμες με υψηλό δείκτη (30 ή 50) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

Ενας δείκτης προστασίας με βαθμό 20 για άτομα που δεν πάσχουν από παθήσεις που δημιουργούν φωτοευαισθησία ή λαμβάνουν φωτοευαισθητοποιητικά φάρμακα είναι αρκετός για να μας προφυλάξει. Επειδή όμως θεωρείται ότι πρέπει να απλώνουμε στο σώμα μας αντηλιακό σε παχύτερο στρώμα απ΄ ό,τι γίνεται στην πράξη, η κρέμα με δείκτη 40 ή 50 προστατεύει καλύτερα επειδή είναι πιο παχύρρευστη. Στην πραγματικότητα αυτές οι κρέμες προσφέρουν την προστασία που θα είχαμε αν απλώναμε σωστά στο σώμα μας, δηλαδή σε παχύ στρώμα, το αντηλιακό με δείκτη 20.

Περισσότερο ευαίσθητοι οι «φυλακισμένοι» στο γραφείο
Την προσοχή του κόσμου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, εφιστά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας καθηγητής κ. Α. Κατσάμπας. «Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, όλη η ζωή από εκεί ξεκινάει. Ομως η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην υγεία, άλλα βραχυπρόθεσμα και άλλα μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο καθηγητής.

Οπως είπε, οι άμεσες βλάβες είναι το κοκκίνισμα, τα εγκαύματα και οι πανάδες. Επίσης μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε όσους παίρνουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Οι χρόνιες βλάβες είναι και οι πιο σοβαρές, και ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αφού δημιουργούνται πιο εύκολα ρυτίδες, διαταραχές στο χρώμα και έλλειψη ελαστικότητας σε αυτό. Η πιο σημαντική βλάβη που μπορεί να προκληθεί είναι το μελάνωμα, στο οποίο είναι αρκετά ευαίσθητοι όσοι κάνουν δουλειά γραφείου και εκτίθενται στον ήλιο ξαφνικά κάποιες μέρες το καλοκαίρι
.
http://www.iator.gr