Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Το νησί των Μεγάλων Θεών


Η Σαμοθράκη είναι το νησί των Μεγάλων Θεών. Όσο δύσκολη κι αν είναι η προσπάθεια να περιγραφεί η ομορφιά με λέξεις, το Τραπουλόχαρτο σας μεταφέρει τις εκπληκτικές εικόνες!
Η Σαμοθράκη είναι το νησί των Μεγάλων Θεών. Όσο δύσκολη κι αν είναι η προσπάθεια να περιγραφεί η ομορφιά με λέξεις, το sday.gr σας μεταφέρει τις εκπληκτικές εικόνες!

Δεν υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις ένα τέτοιο μέρος. Πρέπει να το επισκεφτείς για να νιώσεις εκείνο το απόκοσμο συναίσθημα που σου προκαλεί και την ενέργεια που το περιβάλλει. Γεωγραφικά βρίσκεται στο άκρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο Θρακικό πέλαγος και απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Αποτελεί το πιο υψηλό νησί μετά την Κρήτη. Μπορεί κανείς να φτάσει είτε μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την οποία συνδέεται καθημερινά με συχνά δρομολόγια, είτε μέσω των λιμανιών της Καβάλας και του Λαυρίου με τα οποία υπάρχει σύνδεση δύο με τρείς φορές την εβδομάδα. Αυτό που διαφοροποιεί την Σαμοθράκη από όλα τα νησιά της Ελλάδας, είναι τα άφθονα νερά της. Μάλιστα, η ποικιλία και η ιδιαιτερότητα των ακτών της, εκτός από την δροσιά που προσφέρουν, ανοίγουν ευχάριστες προοπτικές για μυητική περιπλάνηση στο βυθό του νησιού.

Παρότι μικρό σαν νησί, είναι πλούσιο σε αρχαιολογικά μνημεία, με τα διάσπαρτα απομεινάρια λαμπρών πολιτισμών που άκμασαν χιλιάδες χρόνια πριν. Έχει παραδοσιακό οικισμό, ανεξάντλητους υδατικούς πόρους και ενεργειακό δυναμικό, καθώς και ιαματικές πηγές. Τα άφθονα νερά της, η σπάνια πανίδα του νησιού και τα ατελείωτα ρυάκια που δημιουργούν εντυπωσιακούς καταρράκτες συνθέτουν ένα σπάνιο εξωτικό τοπίο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, μπορεί κανείς να βρει αιωνόβια πλατάνια, καταρράκτες και το κλίμα είναι πιο υγρό και ψυχρότερο. Από την Παχιά Άμμο μπορούμε να προχωρήσουμε με καΐκι προς τις δυσπρόσιτες νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Η νότια πλευρά, απόκρημνη και με μοναδικούς ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, με το μεγαλύτερο καταρράκτη στη Μεσόγειο, «Κρεμαστό», απότομους γκρεμούς, αμμώδεις κολπίσκους και δύσκολα περάσματα. Η μαγευτική τοποθεσία «Της Γριάς τα Πανιά» και εντυπωσιακές παραλίες όπως «Βάτος», «Γυάλι», αποτελούν αληθινή απόλαυση για περιήγηση από τη θάλασσα.

Ο ενδιαφερόμενος για πολιτιστικά θέματα, θα ικανοποιηθεί στην Σαμοθράκη. Ξεκινώντας μπορεί να δει  το Ιερό των Μεγάλων Θεών, τους πύργους των Γαττελούζι που διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση αφού είναι μόλις 570 ετών περίπου καθώς και τα πασίγνωστα από την αρχαιότητα για την αποτελεσματικότητά τους ιαματικά λουτρά. Όσον αφορά την διανυκτέρευση, μπορεί κανείς να μείνει σε ξενοδοχεία έως στούντιο και κάμπινγκ για τους λάτρεις της φύσης. Ο καλύτερος τρόπος να περιηγηθείτε στο νησί είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές. Στα περισσότερα μέρη του νησιού θα φτάσετε εύκολα ακολουθώντας τους ασφάλτινους δρόμους. Όλο το οδικό δίκτυο του νησιού είναι ασφαλτοστρωμένο.


http://sday.gr