Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η τρόικα, η Κύπρος και τα "δημοσιεύματα"

Η αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε, την Πέμπτη, δεν θα είναι η τελευταία, πριν την υπογραφή του κυπριακού μνημονίου. Το παραδέχονται αυτό κυπριακές κυβερνητικές πηγές, που ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για τη μη ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, τη διατήρηση μέρους της ΑΤΑ και την εποπτεία των συνεταιριστικών τραπεζών, μολονότι ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί γύρω στις 20 Νοεμβρίου θα έχει ενσωματώσει και τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα.


Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών “προβλέπει” ότι το κυπριακό μνημόνιο δεν πρόκειται να υπογραφεί εντός του2012. Πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι το οποίο θυμίζει ταυτόχρονα τη διάσωση της Ιρλανδίας, καθώς η Γερμανική πλευρά θέτει ανοιχτά ζήτημα αύξησης του συντελεστή (10%) εταιρικού φόρου στο νησί, αλλά και το ισπανικό σίριαλ, καθώς η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό ερώτημα τόσο για την Λευκωσία όσο και για τη Μαδρίτη.

Όμως δεν είναι και το μόνο, καθώς στην περίπτωση της Κύπρου αναδεικνύονται έκδηλα και τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης. Η “προφητεία” της εφημερίδας Die Welt τον Σεπτέμβριο, ότι η διάσωση της Κύπρου αποτελεί πολιτικό εφιάλτη για την καγκελάριο Merkel, εφόσον δύσκολα θα μπορεί να επικαλείται προς το εσωτερικό της την ανάγκη διάσωσης του ευρώ, προκειμένου περί του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο φιλοξενεί δισεκατομμύρια ρωσικού μαύρου χρήματος, κατέστη αυτοεκπληρούμενη. Δημοσίευμα του Spiegel στις 5 Νοεμβρίου αποκάλυψε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (ΒΝD) σε απόρρητη έκθεσή της εκφράζει φόβους ότι η επικείμενη ευρωπαϊκή βοήθεια θα αποτελέσει στην πραγματικότητα διάσωση των Ρώσων οι οποίοι έχουν καταθέσει στις κυπριακές τράπεζες 20,25 δισ. ευρώ (έναντι κυπριακού ΑΕΠ ίσου με 18 δισ.), τα οποία προεξοφλείται ότι έχουν παράνομη προέλευση. Μάλιστα η ΒΝD υπολογίζει σε 80 τους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι επωφελούμενοι των διευκολύνσεων της Λευκωσίας έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Ματαίως οι κυπριακές αρχές επικαλούνται τη νομοθεσία και τον θεσμικό εξοπλισμό που έχουν υιοθετήσει βάσει των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, όταν πια τίθεται το ζήτημα, όπως το έθεσε ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος “να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου”... (από ρωσικής πλευράς πάντως όλα πλέον εμφανίζονται καθαρά, καθώς μόλις εξαιρέθηκε η Κύπρος από τη μαύρη λίστα των χωρών που δεν παρέχουν επαρκή πληροφόρηση στις ρωσικές φορολογικές αρχές για τις ρωσικές θυγατρικές στο νησί).

Μολονότι η ίδια η ύπαρξη της έκθεσης δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, τα μέλη της Bundestag απέκτησαν, κατά πληροφορίες, το δικαίωμα να πληροφορηθούν εμπιστευτικά το περιεχόμενό της, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα “δημοσιεύματα” θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης.”Προτού το SPD εγκρίνει οποιαδήποτε βοήθεια προς την Κύπρο θα πρέπει να δούμε το επιχειρηματικό μοντέλο του νησιού. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα λεφτά των φορολογουμένων για να εγγυηθούμε τις καταθέσεις παράνομου ρωσικού χρήματος” τόνισε στο Spiegel ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Carsten Schneider.

Προς το παρόν πάντως η κυπριακή κυβέρνηση εγγυάται, κατόπιν εγκρίσεως της Κομισιόν, με 6 δισ. ευρώ τις ανάγκες νέας χρηματοδότησης των τραπεζών μέχρι τη λήξη του έτους, την ίδια ώρα που το κυπριακό Δημόσιο καλύπτει τις δικές του ανάγκες χρηματοδότησης (μόνο από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου οι λήξεις γραμματίων υπολογίζονται σε 353 εκατ. ευρώ) συμφωνώντας με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τέσσερις θεσμικούς επενδυτές την ανανέωση των ληξιπρόθεσμων δανείων - όπως ήδη συνέβη με την ανανέωση γραμματίου ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ και λήξεως 4ης Νοεμβρίου από την τανζανική Federal Bank of Middle East, αποτρέποντας την άμεση πτώχευση.


www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr