Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η αντεπίθεση του ΠΑΟ

Οι προσδοκίες με την έλευση Ρότσα. Τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν με τον Αργεντινό σε σύγκριση με τον Φερέιρα.
Η λύση του Χουάν Ραμόν Ρότσα είναι η ιδανικότερη, όπως δήλωσε και ο Γιάννης Αλαφούζος, για τη διαδοχή του Ζεσουάλντο Φερέιρα.

Στον Παναθηναϊκό φυσικά η αλλαγή έγινε για να αρχίσει η ομάδα την αντεπίθεση και να σκαρφαλώσει στη βαθμολογία, αλλά και για να βγάλει μία αξιοπρεπή εικόνα στο γήπεδο, που θα αρμόζει στο όνομα και στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Ρότσα δεν έχει μαγικό ραβδί και ούτε είναι κανείς βέβαιος ότι μπορεί να μεταμορφώσει άμεσα την ομάδα. Η παρουσία του, όμως, μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη για τον Παναθηναϊκό σε σύγκριση με τον Πορτογάλο τεχνικό. Να υπάρξουν δηλαδή αλλαγές σε λεπτομέρειες που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές. Ας δούμε ποιες είναι οι προσδοκίες από τον Ρότσα και τα κέρδη που μπορεί να έχει με αυτόν στον πάγκο ο Παναθηναϊκός.

1. Ψυχολογία παικτών-κόσμου. Πάντα μία αλλαγή προπονητή αλλάζει προς το καλύτερο την ψυχολογία των παικτών. Εστω και προσωρινά. Αν έρθουν και τα αποτελέσματα, ειδικά στα προσεχή ματς με ΠΑΟΚ και Μάριμπορ, τότε σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα πάρει τα πάνω του για τα καλά. Μεγάλη μερίδα του κόσμου, παράλληλα, είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον Φερέιρα. Σε βαθμό που τους προκαλούσε οργή ο Πορτογάλος. Ο Ρότσα, είτε κάποιος οπαδός του ΠΑΟ εκτιμά την προπονητική του ικανότητα είτε όχι, είναι αγαπητός στον κόσμο. Και τουλάχιστον στην αρχή η αύρα θα είναι θετική.

2. Ισχυρογνώμων. Ο Φερέιρα δύσκολα δεχόταν διαφορετική άποψη. Ο Ρότσα, αντίθετα, είναι πιο συμβατικός. Εχει μεγάλες γνώσεις για το ποδόσφαιρο, αλλά θα ακούσει διαφορετικές απόψεις, πριν καταλήξει σε αυτό που νομίζει σωστό. Ο Πορτογάλος έβγαζε μία εικόνα ότι ο δικός του δρόμος είναι ο κατάλληλος.

3. Γνώση των αντιπάλων. Από το στόμα του Ρότσα δεν θα ακουστεί ότι ο ΟΦΗ είναι πιο έμπειρη ομάδα... Ο Αργεντινός ξέρει μέχρι πού φτάνει το ταβάνι του φετινού Παναθηναϊκού. Αλλά γνωρίζει καλά και τους αντιπάλους και πότε θα υπερεκτιμήσει ή όχι κάποιον. Με τον Φερέιρα φέτος κάθε ματς ήταν ντέρμπι, διότι σύμφωνα με τους παίκτες είχε μεταδώσει φόβο στην ομάδα.

4. Μεταγραφές Ελλήνων. Αυτό είναι ειδικό θέμα και θα απασχολεί την ομάδα στις μεταγραφικές περιόδους. Με τον Ρότσα, όμως, στον πάγκο ή κάποιον άλλο Ελληνα (ή και ξένο που θα είναι συγκαταβατικός) θα μπορέσει ο ΠΑΟ να φέρει και Ελληνόπουλα. Ο Φερέιρα, αντίθετα, δεν ήθελε να ακούει για Ελληνες από άλλες ομάδες της χώρας.

ΠΑΙΚΤΕΣ

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ
 Αρκετοί παίκτες με τον Φερέιρα δεν είχαν τύχη. Ο Πετρόπουλος είχε καταλάβει ότι είναι ξένο σώμα και τώρα είναι στο χέρι του να δείξει και πάλι τις ικανότητές του. Ο Καπίνο επίσης ένιωθε ότι έχει χάσει πόντους στην εκτίμηση του Φερέιρα. Και δεν εννοούμε ότι θα παίξει τώρα, διότι υπάρχουν ο σούπερ Καρνέζης και ο Κοτσόλης που τον ξέρει καλά ο Ρότσα. Ενας παίκτης όμως καταλαβαίνει πόσο υπολογίσιμος είναι. Ο Μαρίνος πέρυσι έπαιζε στη θέση του και πήγε σχετικά καλά, και φέτος κινείται στη μετριότητα, αφού παίζει και στα χαφ. Ο Μπαρμπαρούσης ναι μεν έχει τα ταξίδια στη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο άλλο να μην παίζει αρκετά κι άλλο να είναι μόνιμα εκτός 18άδας.

ΤΟ 100%

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ
 Οι νέοι από τις ακαδημίες γνωρίζουν καλά τον Ρότσα. Αν εξαιρέσουμε τον Μαυρία, ο Φερέιρα είχε πολύ καλή άποψη για τον Χουχούμη και σωστά προσπάθησε να τον διαχειριστεί. Ο Τριανταφυλλόπουλος μπήκε γιατί δεν βοήθησε ο Βελάσκες και ο Μπουμσόνγκ είναι εκτός, ενώ οι Λαγός, Φουρλάνος φέτος δεν είχαν την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου. Εκτός των νέων, όμως, στοίχημα για τον Ρότσα αποτελούν και οι ξένοι. Ο Φορναρόλι, ο Βελάσκες λόγω κοινής γλώσσας, μπορεί να βελτιωθούν, μπορεί και όχι. Βιτόλο, Τοτσέ δεν πηγαίνουν άσχημα, αλλά έχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι Πίντο, Ζέκα, Σισοκό, Κουίνσι, Σο (επιλογές Φερέιρα) θα αποδειχθεί στο γήπεδο αν επηρεάστηκαν θετικά ή αρνητικά από την αλλαγή.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ
 Ο Φερέιρα φέτος είχε «κλειστεί». Επικοινωνούσε μόνο με τον Αλαφούζο και τους συνεργάτες του. Ηταν σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπάλληλοι ή στελέχη στην Παιανία. Οι παλαίμαχοι βροντοφώναζαν ότι πρέπει να τους ακούσει. Ο Ρότσα ξέρει πολλούς απ' αυτούς, όπως τον Ελευθεράκη που θα είναι καθημερινά δίπλα του, αλλά και τους Κωνσταντίνου, Αντωνιάδη, Δομάζο. Ξέρει τον Παπαβασιλείου κι έχει καλή συνεργασία με τον Γιάννη Σαμαρά. Ο Φερέιρα, για παράδειγμα, εδώ και μήνες δεν είδε ματς των Νέων. Ο Ρότσα είναι πιο κοινωνικός και αυτό μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχει γύρω από την ομάδα.


http://www.sday.gr