Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Διαβήτης: Τι πρέπει να ξέρω; Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη

Διαβήτης: Τι πρέπει να ξέρω; Παγκόσμια ημέρα κατά του ΔιαβήτηΗ 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα ιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Η έλλειψη της ινσουλίνης ή η ανεπαρκής χρήση της οδηγεί στην υπεργλυκαιμία αλλά και σε επιπλοκές που σχετίζονται με το αγγειακό μας σύστημα και με το νευρικό μας σύστημα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) αποτελεί μία επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη που οδηγεί σε σοβαρή απώλεια της όρασης με σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση της ΔΑ, κυρίως με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της όρασης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης και συμπληρώνει «εξαιτίας της ασυμπτωματικής φύσης της νόσου, οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στον οφθαλμίατρο όταν διαπιστώσουν μείωση στην όραση τους, γεγονός που συνήθως αντικατοπτρίζει προχωρημένη νόσο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη, τα στοιχεία από μελέτες όσον αφορά τη πιθανότητα ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας δείχνουν ότι, 20 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, όλοι σχεδόν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (νεανικός τύπος) και 60% αυτών με τύπου 2 (διαβήτης των ενηλίκων) θα πάσχουν από κάποιου βαθμού διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Επίσης συμπληρώνει πως νεότερα φαρμακολογικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη ειδικών παραγόντων (αντισωμάτων) που χορηγούνται εντός του οφθαλμού, δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου των οφθαλμικών επιπλοκών που συνοδεύονται από απώλεια όρασης με ικανοποιητικό τρόπο αλλά παρόλα αυτά η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών αποτελούν προτεραιότητα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με το Παιδό-διαβητολογικό τμήμα του νοσοκομείου, κατανοώντας την τεράστια σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης των διαβητικών οφθαλμικών αλλοιώσεων εκπονεί μελέτες που στόχο έχουν την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών (guidelines) σχετικά με το κατάλληλο χρόνο που πρέπει να πραγματοποιούνται οι οφθαλμικοί έλεγχοι στους ασθενείς αυτούς.

Η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική και το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (ΙVO) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με διευθυντή τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Ιωάννη Παλλήκαρη, δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στις Επιστήμες της Οπτικής, της Οφθαλμολογίας και της Όρασης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, «ανακρίναμε» τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Ιατρείου Διαβήτη & Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, για να μας πει τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε για τη νόσο.

* Ο διαβήτης δεν οφείλεται στα γλυκά. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, όχι μόνο τα πολλά γλυκά - στην πραγματικότητα, τα πολλά γλυκά απλώς είναι ένας... ασφαλής τρόπος για να οδηγηθεί κανείς στην παχυσαρκία!

* Όποιος έχει «ζάχαρο» έχει διαβήτη. Από τη στιγμή που ο γιατρός βεβαιώνει την παθολογική τιμή του του σακχάρου, το άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη - κι αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν το ρυθμίζει μόνο με σωστή διατροφή ή παίρνοντας και φάρμακα.

* Το «ζάχαρο» δεν το αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Τον πρώτο καιρό τα συμπτώματα είναι αμυδρά, αν όχι ανύπαρκτα, και έτσι διαφεύγουν της προσοχής του ατόμου. Αργότερα, πολλοί ασθενείς αρχίζουν να διψάνε πολύ, να τρώνε πολύ και να τρέχουν συνέχεια στην τουαλέτα. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα. Κάποιοι παρουσιάζουν ανεξήγητη οξυθυμία, εύκολη κούραση, άλλοι βλέπουν θαμπά ή χάνουν αναίτια βάρος, και ορισμένοι παρατηρούν ότι έχουν πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, παθαίνουν συχνά λοιμώξεις ή ακόμα έχουν ξηροδερμία και φαγούρα στα γεννητικά όργανα.

* Ο διαβήτης δεν είναι μια ασθένεια. Υπάρχουν τρία κύρια είδη διαβήτη. Ο ένας εκδηλώνεται πιο συχνά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, και οφείλεται στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτός είναι ο τύπου 1 διαβήτης. Ο δεύτερος τύπος εκδηλώνεται κυρίως στους ενήλικες και λιγότερο στα παιδιά, και οφείλεται στον τρόπο ζωής (σχετίζεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή). Αυτός είναι ο τύπου 2 διαβήτης. Υπάρχει επίσης ο διαβήτης της κυήσεως, που συνήθως εξαφανίζεται κατά τον τοκετό, αν και πολλές από τις γυναίκες, αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή τους τύπου 2 διαβήτη. Η πιο συχνή μορφή διαβήτη είναι ο τύπου 2, που αποτελεί το σχεδόν 90% των κρουσμάτων.

* Ινσουλίνη δεν χρειάζεται μόνο όποιος έπαθε διαβήτη μικρός. Ο τύπου 1 διαβήτης αντιμετωπίζεται μόνο με ενέσεις ινσουλίνης, ενώ ο τύπου 2 αρχικά αντιμετωπίζεται με χάπια, αλλά αν δεν ρυθμιστεί σωστά χρειάζεται αργότερα και ενέσεις ινσουλίνης. Ινσουλίνη μπορεί να χρειαστεί και ο διαβήτης της κυήσεως.

* Μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν για τη ρύθμιση του σακχάρου. Αν και η σωστή φαρμακευτική αγωγή είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του διαβήτη, οι ασθενείς πρέπει επίσης να προσέχουν τι τρώνε και να φροντίσουν να γυμνάζονται συστηματικά – έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περπατάνε μισή ωρίτσα την ημέρα, με αρκετό γρήγορο βήμα ώστε να λαχανιάζουν λίγο.

* Όποιος έχει διαβήτη, πρέπει να ελέγχει και τα λιπίδια του. Δηλαδή τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδιά του, καθώς και την πίεσή του. Πρέπει επίσης να υποβάλλεται συστηματικά και σε εξετάσεις νεφρών και ματιών. Το 80% των ατόμων με διαβήτη έχει και πρόβλημα πίεσης ή/και χοληστερόλης, οπότε κινδυνεύει να παρουσιάσει αγγειακές επιπλοκές (μην ξεχνάτε και την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος!)

http://www.madata.gr