Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Man of the year

Η Τσέλσι για πρώτη φορά επί εποχής Αμπράμοβιτς έκλεισε μια σεζόν, έχοντας οικονομικά κέρδη.

Είναι ο τύπος του τέτοιος. Αυτός που αποκαλούν οι Αγγλοι «big spender». Με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται, έτσι ξέρει να δείχνει τη δύναμή του. Από το 2003 μέχρι και σήμερα που είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει δώσει έναν σκασμό λεφτά, προκειμένου να την οδηγήσει σε τίτλους.

Συνολικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει ξοδέψει για χάρη των «μπλε» ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Δαπανηρές μεταγραφές, υψηλές αποζημιώσεις προπονητών, βελτίωση προπονητικών εγκαταστάσεων, ακαδημίες, σκάουτινγκ και πού δεν ακούμπησε τα «τούβλα» του ο Ρώσος μεγιστάνας. Αποτέλεσμα βέβαια ήταν οι Λονδρέζοι να καταγράφουν ζημιές σε ετήσια βάση. Σε ένα βαθμό δεν τον ένοιαζε και τόσο, αφού το γνώριζε εξ αρχής πως για να έρθει στα ίσια του το ταμείο της Τσέλσι, θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά ο ίδιος.

Με το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ να είναι όμως προ των πυλών δεν θα ήταν σε θέση να συνεχίσει να το κάνει. Η περσινή σεζόν ήταν διαφορετική από τις άλλες, από κάθε άποψη. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έφερε αυξημένα έσοδα από τις εμπορικές συμφωνίες, τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ετσι για πρώτη φορά επί εποχής Αμπράμοβιτς η Τσέλσι κατέγραψε κέρδος σε μια χρονιά. Αυτό ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Σας φαίνεται μικρό; Την προηγούμενη ακριβώς αγωνιστική περίοδο είχε ζημιές, οι οποίες ξεπέρασαν τα 75 εκατ. ευρώ! Οι αποδεσμεύσεις παικτών με πολύ ψηλά συμβόλαια, οι πωλήσεις κάποιων παικτών και η πιο συντηρητική προσέγγιση στα νέα αποκτήματα, αποτέλεσαν επίσης κινήσεις οικονομικής εξυγίανσης. Κάπως έτσι η Τσέλσι έφτασε πέρυσι να έχει έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Η νέα πολιτική που επιτάσσουν οι απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ λέει πως οι ομάδες πρέπει να δικαιολογούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων τους, αποκλειστικά από τα έσοδά τους και όχι από χρήματα ιδιοκτητών-επενδυτών. Μέχρι πριν ένα χρόνο, στην Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς αυτό φαινόταν ασύλληπτο. Από χθες όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης και ο ιδιοκτήτης τους συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει τρόπος...


*Τα 300 εκατ. ευρώ επέτρεψαν στην Τσέλσι να ξεπεράσει στη σχετική λίστα την Αρσεναλ και να ανέβει στην 5η θέση των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα, πίσω από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν.

http://www.sday.gr