Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τα πιο νεωτεριστικά κτίρια του 21ου αιώνα! Δες τις φωτογραφίες!

Σήμερα σου παρουσιάζουμε τα κορυφαία κτίρια στον κόσμο που έθεσαν τις βάσεις για μια νεωτεριστική αρχιτεκτονική, όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα!



Perot Museum of Nature and Science, Ντάλας

Ο βραβευμένος με το Pritzker Prize Thom Mayne είναι γνωστός στο χώρο της αρχιτεκτονικής για τα πρωτοποριακά του κτίρια. Το τελευταίο του "κατόρθωμα" στεγάζει το μουσείο Perot στο Ντάλας του Τέξας στις ΗΠΑ και είναι μια κατασκευή από μπετόν πάνω στην οποία μοιάζει να είναι κολλημένο ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο από γυαλί. Το γυάλινο κατασκεύασμα στεγάζει μια σκάλα που οδηγεί στην κορυφή του κτιρίου.


The Shard, Λονδίνο

Ο εντυπωσιακός αυτός ουρανοξύστης έδωσε άλλη πνοή στο Λονδίνο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργάνωνε. Αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της δυτικής Ευρώπης με 72 ορόφους και είχε ως έμπνευση τις καθολικές εκκλησίες. Βρίσκεται στη νότια όχθη του Τάμεση και πρόσφατα άνοιξε παρατηρητήριο για το κοινό που μπορεί να δει το Λονδίνο από ψηλά και προς κάθε κατεύθυνση!


Parrish Art Museum, Νέα Υόρκη

Δημιουργία των Herzog & de Meuron, ολοκληρώθηκε το 2012 και αποτελεί μια αυστηρώς οριζόντια κατασκευή που ξεπερνά τα 200 μέτρα σε μήκος. Θυμίζει στάβλο στην εξοχή και δένει αρμονικά με το καταπράσινο περιβάλλον του Long Island όπου βρίσκεται. Η οροφή του είναι από λευκό μέταλλο. Στεγάζει ένα σύγχρονο μουσείο αφιερωμένο στην Αμερικανική τέχνη.


Harpa Concert Hall and Conference Center, Ισλανδία

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η κατασκευή του αυτό το κτίριο έδωσε πνοή στο λιμάνι του Ρέυκιαβικ, την πρωτεύουσα της μακρινής Ισλανδίας, καθώς αποτέλεσε πόλο έλξης επισκεπτών που ήθελαν να δουν από κοντά την πολύχρωμη γυάλινη επιφάνειά του. Το βράδυ ολόκληρη αυτή η γυάλινη κατασκευή φωτίζεται με LED που του δίνουν μοναδική όψη!


Metropol Parasol, Σεβίλλη, Ισπανία

Αυτό το παράξενο κατασκεύασμα που μοιάζει με υπέργεια πέργκολα είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου J. Mayer H. Architects. Προέκυψε όταν η δημοτική αρχή ανακάλυψε αρχαία κάτω από την Plaza de la Encarnación της Σεβίλλης προσπαθώντας να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ. Αντί γι' αυτό τελικά προέκυψε το Metropol Parasol, με μήκος 153 μέτρα που διαθέτει από αρχαιολογικό μουσείο μέχρι εστιατόρια.


Gardens by the Bay, Σιγκαπούρη

Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτά τα γιγάντια μανιτάρια που αποπεράτωσαν οι Wilkinson Eyre Architects και Grant Associates μέσα στο 2012 πρόκειται για ένα είδος "κήπου" με ηλιακά δέντρα που λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα σε αυτά μέσω γεφυρών. Το όλο συγκρότημα, μέρος του οποίου είναι και ο κήπος, βραβεύτηκε ως το κτίριο της χρονιάς στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής και φιλοξενεί τον βοτανικό κήπο της Σιγκαπούρης!


Linked Hybrid, Πεκίνο

Η εταιρεία Steven Holl Architects κατασκεύασε το 2009 αυτούς τους 8 συνδεόμενους πύργους που αντικατοπτρίζουν την αστική ανάπτυξη του 210υ αιώνα. Τα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες από μέταλλο και γυαλί ενώ φιλοξενούν από διαμερίσματα μέχρι γραφεία, κήπους, καταστήματα και σχολεία.


http://www.tlife.gr/