Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Wikileaks: «Βόμβα» ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση


Πολ Τόμσεν - Ντάλια Βελκουλέσκου
Το χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών στο ελληνικό ζήτημα αποκαλύπτει σήμερα το Wikileaks, παρουσιάζοντας τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα, αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wilikeaks.




♦ Ολόκληρο το απόρρητο έγγραφο με την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία (σ.σ. διαβάστε τη και στα ελληνικά), που έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα αναχώρησης της κ. Βελκουλέσου από την Αθήνα:


Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος που χρησιμοποίησε το Wikileaks παρουσιάζοντας το θέμα στο Twitter: Εμπιστευτικά αρχεία δείχνουν πόλεμο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Μέρκελ για την Ελλάδα.

Τι αποκαλύπτει η «διαρροή» του Wikileaks

  •  o Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία.
  • το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.
     
  • εκτιμά ότι αποφάσεις θα παρθούν μόνο αν η Ελλάδα ξεμείνει πάλι από χρήματα (όπως τον περασμένο Ιούλιο) και υπάρχει η απειλή να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος (χρεοκοπίας).
     
  • η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο καθώς οι Ερωπαίοι δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
     
  • ο Πολ Τόμσεν σχεδιάζει να «εκβιάσει» την Άνγκελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.
     
  • η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η Συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μη δέχεται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλει να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω.
     
  • το ΔΝΤ εκτιμά ότι έπρεπε να είχε βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους.
Πιο αναλυτικά, στην περιγραφή του το Wikileaks σημειώνει ότι «το ΔΝΤ θέλει να βάλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ατζέντα της τρόικας, ωστόσο οι αξιωματούχοι του Ταμείου ανησυχούν ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω του κινδύνου ενός Brexit και έτσι δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση για την Ελλάδα».
«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit» φέρεται να λέει ο κ. Τόμσεν, με την κ. Βελκουλέσκου να απαντά: «Όχι τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».
Αναφέρεται, επίσης, ότι «ο Πολ Τόμσεν θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ και να της θυμίσει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα δεν θα έχει καλό αντίκτυπο και θα προκαλέσει άβολες ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή».
Ο Τόμσεν «σχετίζει με κάποιο τρόπο το θέμα ελάφρυνσης του χρέους με το προσφυγικό. Μιλάει για τους πρόσφυγες και μετά λέει ότι το ΔΝΤ την ίδια ώρα θα παρουσάσει τις απαιτήσεις του και θα προσεγγίσει τη Μέρκελ για το θέμα της ανακούφισης του χρέους».






http://www.efsyn.gr