Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Φεστιβάλ ταινιών για το προσφυγικό

Η ομάδα κινηματοφράφου της Ετεροτοπίας στη Θεσσαλονίκη (Ίωνος Δραγούμη & Πτολεμαίων 42), Cinetopia, σας προσκαλεί σε μια σειρά προβολής ταινιών με θέμα το προσφυγικό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι : 



Δευτέρα 4/4

The Visitor (2007) του Τόμας Μακ Κάρθι
"Ο Ουόλτερ Βέιλ, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, επιστρέφει στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη και προς έκπληξη του, το βρίσκει «κατειλημμένο» από ένα ζευγάρι μεταναστών, τον Τάρεκ και την Ζαινάμπ. Θύματα του ενοικιαστή του Ουόλτερ, ο οποίος υπενοικίασε το σπίτι χωρίς να ενημερώσει το ζευγάρι, είναι τώρα αναγκασμένοι να ψάξουν για κάτι καινούργιο. Ο Ουόλτερ, που έχει χάσει πρόσφατα την γυναίκα του και βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, επιτρέπει στο ζευγάρι να μείνει για κάποιο καιρό μαζί του."

Τρίτη 5/4
 
Το λιμάνι της Χάβρης (2011) του Άκι Καουρισμάκι
"Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας ηλικιωμένος πρώην συγγραφέας, αυτοεξόριστος στη Χάβρη, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά του λούστρου, στις επισκέψεις του στο στέκι του και στη φροντίδα της άρρωστης γυναίκας του. Όλα αυτά μέχρι να γνωρίσει τυχαία τον Αρλετί, ένα νεαρό «παράνομο» Αφρικανό μετανάστη."

Τετάρτη 6/4
 
Η σιωπή της Λόρνα (2008) του Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν
"Η Λόρνα είναι μία νεαρή Αλβανίδα που ζει στη Λιέγη. Ονειρεύεται να ανοίξει ένα μαγαζί μαζί με τον άντρα που θα ερωτευτεί. Μέχρι τότε όμως, έχει άλλα προβλήματα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι αυτό της υπηκοότητας. Παντρεύεται λοιπόν με λευκό γάμο ένα ναρκομανή, τον Κλόντι και αποκτά βελγική υπηκοότητα."

Πέμπτη 7/4
 
Welcome (2009) του Φιλίπ Λοριέ
"Ο Μπιλάλ, ένας 17χρονος Κούρδος, έχει διασχίσει μία απόσταση σχεδόν 4000χιλ, περπατώντας από τη Μέση Ανατολή μέχρι το βορειότερο άκρο της Γαλλίας, την πόλη Καλέ, που απέχει 22 μίλια από την Μεγάλη Βρετανία. Ο νεαρός μετανάστης πληρώνει 500 ευρώ σε ένα δουλέμπορο για να τον περάσει απέναντι για να συναντήσει την αγαπημένη του Mina. Πέφτει όμως θύμα απάτης και κολλά στην μικρή πόλη αγναντέυοντας τον τόπο που ζει και αναπνέει η αγαπημένη του και προσπαθώντας να αντέξει την γαλλική γραφειοκρατία. Μα τι είναι 22 μίλια μπροστά στον έρωτα;"

Παρασκεύη 8/4
 
Όταν σε είδα (2012) της Αναμαρί Τζασίρ (η πρώτη Παλαιστίνια σκηνοθέτης στην ιστορία) .
"Βρισκόμαστε στο 1967. Ο μικρός Ταρέκ, μαζί με την μητέρα του, περνούν τα σύνορα και φτάνουν σε ένα πρόχειρο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιορδανία. Οι συνθήκες είναι άθλιες, κάτι που ενοχλεί αφάνταστα τον μικρό και σε συνδυασμό με το ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να είναι αγνοούμενος πολέμου από την άλλη μεριά των συνόρων, τον κάνουν να το σκάσει, με προορισμό την Παλαιστίνη. Στη διαδρομή συναντά αντάρτες που του προσφέρουν, εκτός από τροφή, και καταφύγιο στο βουνό, και ένα ικανό πλήθος από πατρικές φιγούρες που τόσο ανάγκη έχει ο μικρός."

Στο χώρο μπορείτε να φέρετε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, συγκεκριμένα:

Αντιφθειρικά για ψείρες (χρήσιμες και οι χτένες)
Χαρτί υγείας
Μωρομάντηλα
Σαμπουάν
Σφουγγάρια
Πλαστικά κουτάλια
Πλαστικά ποτήρια (για ζεστά ροφήματα)

Παπούτσια (σε καλή κατάσταση να αντέχουν στη βροχή) αντρικά:Νο 40, 41, 42
γυναικεία: Νο 37, 38
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΡΟΥΧΑ