Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Δίδυμοι έκαναν ευθανασία επειδή δεν θα μπορούσαν πια να επικοινωνήσουν

Η περίπτωση των 45χρονων αδελφών από την Αντβέρμπ είναι μοναδική στα χρονικά ευθανασίας του Βελγίου, καθώς τα δύο αδέλφια δεν έπασχαν από τελικού σταδίου νόσο ούτε υπέφεραν από σωματικούς πόνους που καθιστούσαν τη ζωή τους μαρτύριο.
Η ευθανασία πραγματοποιήθηκε με θανατηφόρο ένεση στις 14 Δεκεμβρίου το 2013, από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών.
Τα δύο αδέλφια, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα αλλά οι φωτογραφίες τους προβλήθηκαν από την βελγική τηλεόραση, είχαν περάσει όλη τους τη ζωή μαζί. Εργάζονταν ως τσαγκάρηδες και μοιράζονταν το ίδιο διαμέρισμα.
Ο δρ Νταβίντ Ντυφούρ, ο οποίος επόπτευσε την ευθανασία, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL ότι οι δίδυμοι έλαβαν την απόφασή τους «εν πλήρει συνειδήσει».
Όπως είπε ήταν «πολύ χαρούμενοι» και, αφού ήπιαν τον τελευταίο τους καφέ μαζί και συζήτησαν επί πολλή ώρα, αποχαιρέτησαν τους γονείς τους και πήγαν στον θάλαμο όπου έγινε η ένεση.
Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο, εάν εκείνος που λαμβάνει την απόφαση μπορεί να καταστήσει σαφείς τις επιθυμίες του και βιώνει αβάσταχτο πόνο σύμφωνα με την κρίση του γιατρού του.
Λίγες ημέρες έπειτα από την ευθανασία στα δύο αδέλφια, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η ευθανασία σε παιδιά και σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.


http://www.aragma.gr