Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το Γκαρσία-Gate και οι ανοιχτοί λογαριασμοί(Vid)

Το ερωτηματικό του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου δεν ήταν ο ΠΑΟΚ, αλλά ο Αστέρας. Η ομάδα της Τρίπολης έφτασε προς στο τέλος της σεζόν κάνοντας ένα σερί από καλά αποτελέσματα, παρότι είχε αρκετές απουσίες στα περισσότερα παιχνίδια. Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο στις καθυστερήσεις, έκανε πέντε συνεχόμενες νίκες, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο έτρεξε ένα παρόμοιο σερί εκτός έδρας, με πέντε νίκες.








 
Όμως, ο Αστέρας δεν πήγε στο ματς της Τούμπας με καλό momentum. Δεν ήταν μόνο η συντριβή με 5-1 από τον Άρη στο ματς της Κυριακής, αλλά και το γεγονός πως η ήττα στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ήταν η τρίτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, μετά από Πανιώνιο και Ξάνθη. Ο Αστέρας δεν είχε ποτέ δεύτερη σερί ήττα και τώρα είχε τρεις, με την τελευταία να προκαλεί πολύ αρνητική συζήτηση γύρω απ’την ομάδα.

Το Γκαρσία-Gate και ο Δώνης

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ όχι μόνο τον προσπέρασε και καπάρωσε την δεύτερη θέση στην τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου, αλλά φαινόταν απόλυτα προσηλωμένος στην μάχη του Κυπέλλου. Με το Γκαρσία-Gate πίσω του, τις μεταγγραφές να έχουν βελτιώσει την εικόνα και την ομάδα να έχει 7 νίκες, 3 ισοπαλίες (εκτός με Άρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό) και καμία ήττα στα δέκα ματς μετά τον Ιανουάριο, ο Δικέφαλος πήγαινε στον ημιτελικό σε καλύτερο φεγγάρι απ' αυτό του Αστέρα.
Στο χορτάρι, όμως, ο Αστέρας ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις περισσότερο από τον Δικέφαλο. Ο Καμαρά προσπάθησε να του δώσει όσα του έλειψαν στα άκρα στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά με τον Ολίσε εκτός, ο ΠΑΟΚ δεν είχε την απαιτούμενη ισορροπία, αφού το Λίνο-Καμαρά δεν έβρισκε ισάξιο δίδυμο στο Λόρενς-Αποστολόπουλος, αφού ο Αποστολόπουλος δεν είναι Λίνο και ο Ιρλανδός ήταν σε πιο ελεύθερο ρόλο.

  Παρόλα αυτά, ο Δικέφαλος βρήκε από δεξιά το γκολ του Κλάους. Όχι βέβαια χάρις σε ατομικές ενέργειες, αλλά σ' ένα γκολ σήμα-κατατεθέν της κίνησης χωρίς μπάλα, της εναλλαγής θέσεων και του passing game. Ο Λόρενς ήρθε κεντρικά, ο Λάζαρ πάτησε περιοχή στο πλάι, οι απλές πάσες στον χώρο έδωσαν το δικαίωμα στον Κλάους να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά πως εύκολο ή δύσκολο γκολ είναι έννοιες μάλλον αντεστραμμένες όταν μιλάμε γι' αυτόν.
Το 1-0 του ημιχρόνου δεν ήταν άδικο για τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πως η εικόνα των πρώτων 45' του έδινε ξεκάθαρη υπεροχή, παρά τη μεγάλη κατοχή μπάλας. Το βασικό πρόβλημα του Αστέρα δεν ήταν τόσο αμυντικό, αφού ο Δικέφαλος δεν είχε καθαρή ευκαιρία, όσο επιθετικό. Χωρίς τον Περόνε στην κορυφή, αλλά με τον πιο ελαφρύ Λένσε, μπορεί στα χαρτιά η ομάδα να είχε μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά στην ουσία της έλειπε το σημείο αναφοράς. Ο παίκτης που θα παίξει με πλάτη, θα κρατήσει μπάλα, θα κερδίσει φάουλ, θα γίνει στήριγμα για στους Ράγιος, Ναβάρο και Ντε Μπλάσις και ταυτόχρονα θα "ψαλιδίσει" το μεγάλο ποσοστό κατοχής που λατρεύει ο ΠΑΟΚ του Δώνη.

 

Ωραίος και μοιραίος ο Καλαντζής...

Δεν ξέρω πόσοι το περίμεναν όταν έγινε η αλλαγή, αλλά όλα άλλαξαν με την είσοδο του Καλατζή. Η μπάλα άρχισε σιγά-σιγά να μένει περισσότερο κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, με τον Αστέρα να γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός. Και μπορεί για το γκολ του Ναβάρο να χρειάστηκε η σωστή συνεννόηση διαιτητή-βοηθού, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο Καλαντζής έδωσε στο χτίσιμο της φάσης όσα δεν είχε δώσει ο Λένσε στο πρώτο ημίχρονο.
Το οξύμωρο είναι πως ο Καλαντζής φρόντισε στο ίδιο ματς να βοηθήσει την ομάδα του, αλλά και να της στερήσει πράγματα. Γιατί όταν ο Κάτσε αποχώρησε από το ματς για να γίνει δίδυμο στον άξονα ο Λόρενς με τον Λάζαρ, ο Αστέρας έβρισκε πανεύκολα φάσεις στην κόντρα, που όμως δεν τελείωσαν γιατί ο Καλατζής δεν έκανε την σωστή επιλογή.

  Στο τέλος, το μέγεθος των ομάδων, η έδρα, αλλά κι η ψυχολογία του φιλοξενούμενου που κρατάει το 1-1 στο πρώτο ματς έκλεισαν τον Αστέρα, που όπως και στο πρωτάθλημα, είδε τον ΠΑΟΚ να βρίσκει το γκολ για το 2-1 στο φινάλε. Ιδανικό αποτέλεσμα για ανοιχτούς λογαριασμούς στην Τρίπολη, όπου ο Αστέρας θα πρέπει να σκοράρει κι ο ΠΑΟΚ θα έχει ευκαιρίες για γκολ στην κόντρα.
Κι εκεί τα λάθη θα κοστίσουν πιο ακριβά. Σαν αυτό του Αστέρα, που το πλήρωσε, με τον Μπαντή και τον Σανκαρέ στο γκολ του Σαλπιγγίδη, αλλά και σαν αυτό του ΠΑΟΚ, που δεν το πλήρωσε, όταν είχε σε δύο στημένες φάσεις εντελώς αφύλακτο στην περιοχή έναν παίκτη με την σωματοδομή του Σανκαρέ, που είναι ο πρώτος που πρέπει να μαρκάρεις στα στημένα.




http://www.contra.gr/