Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Δημοτικές εκλογές στη Φινλανδία: έχουν βέβαια πολιτικό χαρακτήρα...αλλά είναι πολύ πιο δημοκρατικές...

Στην Φινλανδία, οι δημοτικές εκλογές έχουν βέβαια πολιτικό χαρακτήρα, αλλά είναι πολύ πιο δημοκρατικές.
Καταρχήν, δεν υπάρχουν εξ' αρχής "υποψήφιοι δήμαρχοι". Μόνο "υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι".
Δεύτερον, το εκλογικό σύστημα είναι η απόλυτη απλή αναλογική. Χωρίς μπόνους, πριμ και άλλες προϋποθέσεις.
Τρίτον, σε όλες τις πόλεις, ανεξαρτήτως πληθυσμού, ψηφίζεις μόνον έναν υποψήφιο.
Τέταρτον, δεν υπάρχει "σταυρός", αλλά ο κάθε υποψήφιος έχει έναν αριθμό.
Πέμπτον, μπορείς να ψηφίσεις ακόμη και σε σούπερ μάρκετ όπου στήνονται κανονικές κάλπες.
Έκτον, οι καλπες στην Φινλανδία ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας.
Έβδομον, την βραδιά των εκλογών μαζεύονται όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα σε έναν ενιαίο χώρο και παρακολουθούν μαζί από μεγάλη οθόνη τα αποτελέσματα. Ντουντούκες, σημαιούλες και καβγάδες ούτε για αστείο.
Όγδοον, μετά τις εκλογές, υπάρχει ένα συγκεκριμένο διάστημα, συνήθως ενός μηνός, κατά το οποίο όποιος πολίτης θέλει δηλώνει υποψηφιότητα για την δημαρχία. Επαναλαμβάνω, όποιος πολίτης θέλει. Από τον μπακάλη και τον μανάβη έως τον τραπεζίτη και τον επιχειρηματία.
Ένατον, οι υποψηφιότητες τσεκάρονται από προεκλεγείσα επιτροπή του δήμου και οι τελικοί υποψήφιοι (τρεις ήταν φέτος) παρουσιάζονται σε δημόσια συζήτηση στο δημαρχείο όπου ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει τις ερωτήσεις του.
Από αυτό το σύστημα, εξυπακούεται ότι ποτέ δεν υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία κάποιου κόμματος -δεν υπάρχουν συνδυασμοί, αλλά τα ίδια τα κόμματα που κατεβαίνουν και στις εθνικές εκλογές- οπότε υπάρχουν συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα (επιτροπές κλπ).
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τα πάντα είναι ηλεκτρονικά. Υπάρχει μεγάλη οθόνη όπου εμφανίζονται τα ονόματα των ομιλητών. Όποιος δημοτικός σύμβουλος θέλει να μιλήσει, δεν έχει παρά να πατήσει το κουμπάκι που έχει μπροστά στην θέση του. Αμέσως το όνομά του εμφανίζεται στον υπολογιστή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος με την σειρά του το κοινοποιεί στην μεγάλη οθόνη. Η κάθε παρέμβαση διαρκεί από 1 έως 2 λεπτά, κοινώς "το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν". Συνεδρίαση με 27 θέματα ολοκληρώνεται, συνήθως, σε λιγότερες από 2 ώρες. Η οχλαγωγία και η βαβούρα είναι άγνωστες λέξεις.