Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Νεϊμάρ: wonder-kid! (Vid)

Η απόκτηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα αποτελεί το μεταγραφικό γεγονός της χρονιάς. Διαβάστε το αφιέρωμα του ''Τραπουλόχαρτο'' στον μικρό "μάγο" του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Τα ρεκόρ, οι υποσχέσεις, η σύγκριση με τον Σένα και η μετακίνηση του στους "μπλαουγκράνα".


Υπάρχουν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές που βλέπουν το όνομα τους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να συγκριθούν με τον Νεϊμάρ.
Η μεταγραφή του απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλη τα τελευταία δύο χρόνια τον παγκόσμιο Τύπο και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Ο Νεϊμάρ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα που ξόδεψε 57 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ύστερα από πολύχρονες πιέσεις o Nεϊμάρ, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στους "μπλαουγκράνα". Κάθε προσπάθεια παραμονής του στην Βραζιλία απέτυχε καθώς η προσφορά της πρωταθλήτριας Ισπανίας ήταν εκτός συναγωνισμού.
Τα χρήματα φάνηκαν πολλά για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και συμμετείχε σε ένα λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
Θα αντέξει την πίεση της Μπαρτσελόνα και του ευρωπαϊκού στυλ ποδοσφαίρου; Επίσης, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες τόσο με τον συμπαίκτη του Λιονέλ Μέσι, όσο και με αστέρες του παρελθόντος στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.
H φήμη και ο ντόρος γύρω από το όνομα του δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Σε ηλικία 21 ετών έχει εκπληρώσει πολλούς από τους στόχους που έβαλε όταν ξεκίναγε την καριέρα του.
Ο κόσμος έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τα κατορθώματα του και το brand name του έχει εκτοξευθεί χάρις στο youtube. Θεωρείται πιο εμπορικό όνομα ακόμα και από τον Λιονέλ Μέσι.
Γκολ, συμμετοχές, βραβεία
Από μικρή ηλικία ο Νεϊμάρ ένιωσε την πίεση ενός ποδοσφαιρικού αστέρα. Ο μάνατζερ του Βάγκνερ Ριμπέιρο, είχε καταλάβει την αγωνιστική του αξία και σε ηλικία 13 ετών τον πρότεινε στην Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να εκβιάσει την Σάντος να προσφέρει περισσότερα χρήματα. Από τότε και μέχρι την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα ακολούθησε την ίδια μέθοδο.
Στα δεκαπέντε υπέγραψε συμβόλαιο με την Σάντος και το 2009 έγινε επαγγελματίας. Κάθε χρόνο ο αριθμός συμμετοχών του παραμένει σταθερά υψηλός. Το 2010 είχε 63 συμμετοχές, το 2011 είχε 67 και το 2012 είχε 66 συμμετοχές με την Σάντος και την εθνική Βραζιλίας.
Μόνο αυτός, ο Πελέ, ο Ρονάλντο και ο Μαραντόνα έφτασαν τα 100 γκολ πριν κλείσουν τα 20. Το 2011 χάρις στο γκολ που σημείωσε εναντίον της Φλαμένγκο κέρδισε το βραβείο Φέρεντς Πούσκας, από την ΦΙΦΑ.
Η σύγκριση με τον Σένα
Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν η μοναδική ομάδα που ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει. Από το 2011 όταν το όνομα του έγινε παγκοσμίως γνωστό ο Νεϊμάρ αρνήθηκε τις οικονομικές προτάσεις μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.
Πριν τους "μπλαουγκράνα" είχε απορρίψει τις προτάσεις της Γουέστ Χαμ 12 εκατ. ευρώ και της Τσέλσι 20 εκατ. ευρώ. Η άρνηση του ερμηνεύτηκε από τους Βραζιλιάνους ως ένδειξη πίστης προς την πατρίδα, ανάλογη με εκείνη του αδικοχαμένου Αϊρτον Σένα.
Από τον θάνατο του οδηγού της Φόρμουλα 1 το 1994 και μετέπειτα, η θέση στον θρόνο του νέου ειδώλου της Βραζιλίας ήταν άδεια. Η επιθυμία του Σένα να συνδέει το όνομα του με την χώρα του σε κάθε σημαντική αθλητική του στιγμή, τον έκανε εθνικό σύμβολο.
Πριν την μεταγραφή, ο Νεϊμάρ συμβόλιζε τον πατριωτισμό και την αγάπη του για την Βραζιλία. Ενίσχυσε το προφίλ του συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της Unicef και φιλανθρωπικές δραστηριότητες, δείχνοντας προσφιλής στον κόσμο.
Έχει κερδίσει την συμπάθεια των εταιρειών που συνεργάζονται μαζί του και τον έχουν κάνει τον πέμπτο πιο καλοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Το 2012 κέρδιζε 935.000 λίρες το μήνα και τα περισσότερα προέρχονταν από σπόνσορες.
Η δημοσιότητα και η κριτική
Ο Νεϊμάρ ζει διαρκώς με την ένταση του σταρ και υπό συνεχή παρακολούθηση από τους μάνατζερ, τα μίντια και τον κόσμο. Είναι δύσκολο να μείνει μακριά από την δημοσιότητα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Διαφημίζει σημαντικό αριθμό προϊόντων, συμμετέχει σε βίντεο τραγουδιών και ανεβάζει φωτογραφίες στο twitter παρέα με τον γιο του. "Είναι λίγο θεατρίνος", είναι το σχόλιο του θρυλικού Τοστάο.
Μπορεί να είναι μόλις 21 ετών αλλά στην Βραζιλία θεωρείται ο νέος Μέσι. Οι απαιτήσεις προς το πρόσωπο του είναι υψηλές. Η παρουσία του και μόνο τόσο στην Σάντος όσο και στην εθνική Βραζιλίας θεωρείται εχέγγυο νίκης.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό οι αντιδράσεις είναι έντονες. Τον περασμένο Μάρτιο σε φιλικό με αντίπαλο την Χιλή, στο Μπέλο Οριζόντε, η σελεσάο υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2-2 και παρότι ο Νεϊμάρ σημείωσε το δεύτερο γκολ στο τέλος αποδοκιμάστηκε από τους συμπατριώτες του.
Ανάλογη αντιμετώπιση είχε και τον περασμένο Σεπτέμβρη σε αγώνα απέναντι στην Νότιο Αφρική στο Σάο Πάουλο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν ο χειρότερος παίκτης αλλά αποτέλεσε στόχο λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων προς το πρόσωπο του.
Είναι σκληρό για έναν 21χρονο να έχει πετύχει 21 γκολ με την εθνική ομάδα και να αμφισβητείται. Διαθέτει πλούσιο ταλέντο ωστόσο, μπροστά στο πιο απαιτητικό κοινό του κόσμου πρέπει να δείξει περισσότερα.
 Η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και το Μουντιάλ
Ο Τύπος της Βραζιλίας επέμενε ότι ο Νεϊμάρ έπρεπε να είχε φύγει από την Σάντος μετά την κατάκτηση του Κόπα Λιπερταδόρες το 2011. Δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σε μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχε τα δύο τελευταία χρόνια τόσο με την Σάντος όσο και με την Βραζιλία.
Αντιμετωπίστηκε με σχετική ευκολία από τους αντιπάλους του και προκάλεσε ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
"Είναι ένας σταρ στο πρωτάθλημα αλλά και ένας απλός παίκτης για την εθνική ομάδα. Η Σάντος είναι μικρή γι' αυτόν. Πρέπει να δείξει την αξία του στην Ευρώπη", σχολίαζε ο Πελέ. Η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα ενδεχομένως να τον βοηθήσει εν όψει Μουντιάλ.
Η εθνική Βραζιλίας θα δώσει τις πρώτες της εξετάσεις στο Confederation Cup που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Οι οπαδοί της σελεσάο απαιτούν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Λατινική Αμερική ζει για έναν τελικό μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής.
"Υπάρχει υπευθυνότητα όταν αγωνιζόμαστε με την εθνική ομάδα. Οι απαιτήσεις είναι πάντα υψηλές", δηλώνει αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Αν η Μπαρτσελόνα είναι τυχερή που τον απέκτησε το μέλλον θα δείξει. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες.