Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Πουαρό επιστρέφειΟ Πουαρό επιστρέφει
Ο διάσημος βέλγος ντετέκτιβ με το μουστάκι και την περίεργη, για τους Βρετανούς, γαλλική προφορά εμφανίζεται σε νέο μυθιστόρημα, από νέα συγγραφέα, που την υποστηρίζει η οικογένεια της Αγκαθα Κρίστι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Αγκαθα Κρίστι στο γραφείο της, μπροστά σε στοίβες βιβλίων


 
 
Η μυθιστοριογράφος του νουάρ και ποιήτρια Σόφι Χάνα θα γράψει ένα βιβλίο, με άγνωστο ακόμη τίτλο, και ήρωα τον Πουαρό, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.

Θα είναι η πρώτη επίσημη προσπάθεια για να συνεχιστεί το έργο της Αγκαθα Κρίστι.

Η Χάνα είναι θαυμάστρια της «βασίλισσας του εγκλήματος». «Με έκανε να ερωτευθώ τα μυθιστορήματα μυστηρίου από τα 13 μου... Ελπίζω να δημιουργήσω ένα παζλ που θα συγχύσει τον ασύγκριτο Ηρακλή Πουαρό για τουλάχιστον μερικά κεφάλαια» λέει, μιλώντας στο BBC.

«Διάβασα και μάζεψα στο ράφι μου όλα τα μυθιστορήματά της μέσα σε έναν χρόνο, και είμαι παθιασμένη, μερικοί θα έλεγαν μανιώδης, θαυμάστριά της από τότε»
προσθέτει.

«Ηταν ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μαρπλ που με έκαναν να θέλω να αφιερώσω την επαγγελματική ζωή μου στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Και ήταν η εξαιρετική σχεδίαση και η βαθιά κατανόηση της Αγκαθα Κρίστι για την ανθρώπινη ψυχή που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μου ως συγγραφέα του εγκλήματος»
τονίζει η Χάνα.

«Το μεγάλο μεράκι της και ο σεβασμός της για το έργο της γιαγιάς μου μας έπεισαν ότι εκείνη ήταν το πρόσωπο για να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο»
λέει ο Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονός της Αγκαθα Κρίστι.

«Η ιδέα ενός νέου βιβλίου με ήρωα τον Πουαρό δημιουργήθηκε, εν μέρει, από την επιθυμία να φθάσουν πάλι τα βιβλία της γιαγιάς μου σε ευρύ, ιδιαίτερα σε πιο νεανικό κοινό»
καταλήγει.

Ο Πρίτσαρντ αλλά και οι εκδότες θεώρησαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια όρεξη για νέες περιπέτειες του Πουαρό, κρίνοντας από τις συνεχιζόμενες, από τη δεκαετία του 1920, πωλήσεις των βιβλίων της Αγκαθα Κρίστι. Και, βεβαίως, από την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Σάτσετ.

«Ξέρω ότι το ταχυδρομείο του Σάτσετ στενάζει από τις επιστολές των θαυμαστών. Αυτό το νέο βιβλίο πρέπει να ιντριγκάρει τους πολλούς οπαδούς της Αγκαθα Κρίστι και να δείξει ότι αυτή η συγγραφέας και ο χαρακτήρας που δημιούργησε είναι ακόμη πολύ ζωντανοί στον 21ο αιώνα»
λέει ο Πρίτσαρντ.

Ο Πουαρό είναι ένας από τους πολλούς διάσημους φανταστικούς χαρακτήρες που έχουν αναστηθεί μετά τον θάνατο του δημιουργού τους.

Ο Τζέιμς Μποντ, ο Σέρλοκ Χολμς, ο Πίτερ Παν και ο Δράκουλας, όλοι έχουν ξαναζήσει και έχουν φθάσει σε νέο κοινό μέσα από καινούργιους συγγραφείς τα τελευταία χρόνια.

Ισως η πιο διάσημη συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου, παγκοσμίως, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Αγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον.

Εβγαλε το σχολείο στην Αγγλία και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι.

Το 1914, πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Αρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο έκανε μια κόρη. Οταν ο σύζυγός της αποστρατεύθηκε, εκείνη εργάστηκε ως βοηθός σε ιατρείο, όπου έμαθε πολλά για τη χρήση και τις επιδράσεις των δηλητηρίων.

Στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 με τον τίτλο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς, παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, έναν χαρακτήρα που πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 25 μυθιστορήματά της.

Το δεύτερο βιβλίο της, Η δολοφονία του Ρότζερ Ακρόiντ, το 1926 βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων και η ίδια συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πιο διάσημων και δημοφιλέστερων συγγραφέων στην Αγγλία.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία της, μετά τον θάνατο της μητέρας και του συζύγου της η Αγκαθα Κρίστι έζησε, απ' ό,τι φαίνεται, μια περίοδο ψυχολογικών διαταραχών. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες, κάτι που παραμένει θρυλικό μυστήριο στην προσωπική ζωή της.

Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, τον σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή. Εκεί εμπνεύστηκε πολλά νέα μυθιστορήματά της.

Δημιούργησε τη Μις Μαρπλ, μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες του κοινού της. Η συμπαθητική γιαγιάκα με την οξυδέρκεια και την εμπειρία της ζωής από το χωριό Σεντ Μαίρη Μιντ έχει λύσει μερικά από τα πιο δύσκολα μυστήρια στην ιστορία τέτοιων γρίφων.

Συνολικά η Αγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων, 15 θεατρικά έργα και έξι αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Ως τον θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, μεταφρασμένα σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα, που έχουν γυριστεί επίσης σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, είναι οι «Δέκα Μικροί Νέγροι», η «Ποντικοπαγίδα», το «Εγκλημα στον Νείλο» και το «Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές».    

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 5 Σεπτεμβρίου 2013


http://www.tovima.gr