Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτικό σκάνδαλο: Η Βρετανία πούλησε τα χημικά στη Συρία

Τι αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα για την εμπλοκή της Βρετανίας στη χρήση χημικών από τη Συρία
Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη Βρετανία, μετά τις αποκαλύψεις του Independent, ότι ο Κάμερον είχε προμηθεύσει με χημικά τον Άσαντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αγγλικής εφημερίδας, η Βρετανία εξήγαγε χημικά στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δέκα μήνες αφότου ξεκίνησε η αιματοχυσία στη χώρα.
Δεκάδες είναι οι Βρετανοί πολιτικοί οι οποίοι ζητούν από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να δώσει εξηγήσεις με την πολιτική πίεση στο πρόσωπο του να αυξάνεται.
Τα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι ανιχνεύθηκε σαρίν σε δείγματα μαλλιών και αίματος θυμάτων της επίθεσης στη Δαμασκό.
"Η Βρετανία επέτρεψε σε εταιρίες να πουλήσουν χημικά στη Συρία. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χορήγησε άδειες για εξαγωγές φθοριούχου καλίου και φθοριούχου νατρίου. Οι άδειες ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ", γράφει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.
Οι άδειες για τις δύο χημικές ουσίες χορηγήθηκαν στις 17 και 18 Ιανουαρίου του περασμένου έτους για την "χρήση σε βιομηχανικές εργασίες" έπειτα από αξιολόγηση από το ειδικό τμήμα της βρετανικής εταιρείας το οποίο και έκρινε ότι δεν "υπήρχε σαφής κίνδυνος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή να εκτραπεί για αυτό το σκοπό", σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Γραμματέας Επιχειρήσεων κ. Cable στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.
Ο κ. Cable , δήλωσε επίσης ότι: "Οι άδειες χορηγήθηκαν διότι κατά την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν λόγοι να μην χορηγηθούν".
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία τέτοιων εξαγωγών τέθηκε εκτός νόμου από την ΕΕ στις 17 Ιουνίου πέρυσι, οι άδειες δεν είχαν ανακληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου. Εμπειρογνώμονες χημικών όπλων αναφέρουν ότι οι ουσίες χημικών που χορήγησε η βρετανική εταιρεία είναι πολλαπλών χρήσεων όπως η φθορίωση του πόσιμου νερού, περιέχουν νάτριο και φθοριούχο κάλιο και επίσης αποτελούν κλειδί για την παραγωγή του νευροπαραλυτικά τοξικά αέρια.
Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση
Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού τα χημικά αυτά, δεν έφθασαν ποτέ στη Συρία.
"Βλέπετε, το σύστημα δουλεύει. Δεν έγινε εξαγωγή αυτών των υλικών. Το γεγονός είναι ότι οι άδειες ανακλήθηκαν και οι εξαγωγές δεν έγιναν", ανέφερε.
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις, συνιστούν θέμα για την Αντιπολίτευση.
Ο βουλευτής των Εργατικών Thomas Docherty ζητά επίσημη ενημέρωση για το ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι τα συγκεκριμένα χημικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων και αν πριν από την έγκριση ζήτησαν ενημέρωση από το υπ. Άμυνας.
Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πάντως υποψιάζονται  εδώ και καιρό το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών που εισάγονται για βιομηχανικούς σκοπούς από εταιρείες της Δύσης . Πιστεύεται ότι τα χημικά όπλα όπως τα νευροπαραλυτικά αέρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη συριακή σύγκρουση τουλάχιστον 14 φορές από το 2012.
http://news247.gr