Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Θα πίναμε μερικές μπύρες με τον Rust Cohle του "True Detective"

Η σειρά του ΗΒΟ ολοκλήρωσε την 1η σεζόν της και μεταξύ άλλων, άφησε πίσω της έναν χαρακτήρα που θα θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια.

Tο "True Detective" πολλοί αγάπησαν και για πολλούς λόγους, όμως κανείς δεν υπήρξε πιο παγκόσμια αγαπητός από ό,τι ο Ραστ Κολ, ο σκληροτράχηλος και κυνικός ντετέκτιβ που υποδύεται ο Μάθιου ΜακΚόναχι και που στην παρούσα φάση της σειράς (που διαδραματίζεται στο σήμερα) καταναλώνει τη μία μπύρα μετά την άλλη όσο περιγράφει σε δύο αστυνομικούς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν σχεδόν 20 χρόνια.
Ο Κολ έπιασε αμέσως, με τις ατάκες του να μεταδίδονται κάθε βδομάδα μέσα από τα social media, ενώ έχει εμπνεύσει τέχνη κάθε μορφής:



Τι τύπος άντρα είναι λοιπόν ο Ραστ; Λογικά ο Μάρτι ως συνάδελφός του θα έχει μια γνώμη, σωστά; Μάρτι, για πες.


Μάλιστα.
Κι ο Ραστ έχει στιγμές αυτογνωσίας. Μπορεί να έχει άλλη γνώμη. Ραστ;

Υπέροχος.
Ο Ραστ βασικά τα βλέπει όλα ως μια κυκλική ανουσιότητα, μια διαρκής επανάληψη λαθών που δεν καταλήγει πουθενά.





Είναι δηλαδή όλα καταδικασμένα; ΟΚ, όχι, γιατί σιγά-σιγά κάτι αλλάζει, κι ο Ραστ (ο μεγάλος Παρατηρητής) το καταλαβαίνει.

Ο Ραστ σίγουρα δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου, και η σειρά μας τον συστήνει με έναν αξέχαστο τρόπο: Τον βάζει να συζητήσει περί κόσμου και περί θρησκείας με τον Μάρτι, ο οποίος ακούει και δεν πιστεύει στα αυτιά του με τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα του συναδέλφου του.
 

"Πιστεύω στη στιγμή που επιτρέπεις την ίδια του τη σταύρωση," εξηγεί ο Ραστ στον Μάρτι όταν εκείνος τον ρωτάει γιατί έχει έναν σταυρό στο διαμέρισμά του εφόσον δεν είναι Χριστιανός. Να πώς ξυπνάει κάθε πρωί αυτός, τι είδους σκέψεις επιβάλλει στον εαυτό του μετά τη μέρα.

Η σκηνή αυτή θεωρείται ήδη εμβληματική, έχοντας εμπνεύσει μάλιστα και ένα από τα αστειότερα tumblr στο ίντερνετ. Θες να ξέρεις τι είδους άντρας είναι ο Ραστ Κολ; Να, δες τι θα έλεγε για καθημερινά πράγματα όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή ποιο ποπ τραγούδι θα προτιμούσε.



Ή, αν θες να το απλοποιήσεις πολύ,

Έχει όμως μια πολύ συγκεκριμένη άποψη ο Ραστ για τη θρησκεία και για όσους προσπαθούν να είναι καλοί άνθρωποι με το φόβο της θείας Δίκης.

Ξέρει να διαβάζει πολύ καλά τους ανθρώπους.

(Και να είναι επικά creepy μαζί τους.)

Επειδή ίσως έχει καλή επίγνωση του εαυτού του.


Και του κόσμου. Και το βλέπει κάπως κυνικά το θέμα.

Και δε χρειάζεται τις συμβουλές των άλλων. Όποιος δίνει συμβουλές εξάλλου... ξέρεις τι λένε για τις συμβουλές. Ή τι λέει ο Ραστ τελοσπάντων.

Αναγνωρίζει τα ηθικά χρέη.

Βλέπει όμως τον εαυτό του ως κακό άντρα.

Και ως ήρωα ταυτόχρονα, υπό μία έννοια.

Ίσως γι'αυτό δυσκολεύεται να κοιμηθεί. (Και έχει κι αυτό το σταυρό πάνω από το κεφάλι του.)


Μμ. Και τι ονειρεύεται;


Δεν έχει σχέση όμως. Εμείς μια μπύρα θα την πίναμε.

Ή τρεις.


http://www.oneman.gr