Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Μαφιόζος από το 1974 ο Σίλβιο

Απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει αυτό που σχεδόν ολόκληρη η Ιταλία γνώριζε επί περίπου 20 χρόνια αλλά κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει, ότι δηλαδή ο επί τρεις φορές Πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνεργαζόταν στενά με τη σικελική μαφία ήδη από τη δεκαετία του 1970!
Όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική απόφαση, ο Μπερλουσκόνι στους κύκλους της Κόζα Νόστρα έφερε το ψευδώνυμο «Teflon Don» (σ.σ. Δον Τεφλόν, δηλαδή Δον Ανθεκτικός ή Δον Αντικολλητικός) και συνεργαζόταν με τους μαφιόζους από την αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας.
Ο σύνδεσμός του με την Κόζα Νόστρα ήταν ο πρώην γερουσιαστής και επί πολλά χρόνια στενός του συνεργάτης και φίλος, Μαρσέλο Ντελ Ούτρι, ο οποίος και καταδικάστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε επτά χρόνια φυλακή για συνεργασία με τη μαφία.
Η απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης βγήκε ακριβώς για να επικυρώσει την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Ντελ Ούτρι, όμως το εντυπωσιακό ήταν ότι οι δικαστές αποδέχτηκαν την άποψη του εισαγγελέα Αουρέλιο Γκαλάσο, ότι «επί 18 ολόκληρα χρόνια, από το 1974 μέχρι το 1992, ο Μαρσέλο Ντελ Ούτρι ήταν ο εγγυητής της συμφωνίας μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της Κόζα Νόστρα.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα: «Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο». Ο Γκαλάσο ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία μεταξύ της σικελικής μαφίας και του Καβαλιέρε, την οποία επέβλεπε ο Ντελ Ούτρι, «υλοποιήθηκε εθελοντικά και σε πλήρη γνώση».
Παρότι όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει στην απόφασή του ότι ο Μπερλουσκόνι διατηρούσε αγαστή συνεργασία με τη μαφία και έφτιαξε τη μιντιακή αυτοκρατορία του με τα χρήματά της, δεν μπορούν να ασκήσουν οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του, αφού τα εγκλήματα που σχετίζονται με μαφιόζικες δραστηριότητες παραγράφονται έπειτα από μια 20ετία από την τέλεσή τους.
Για τη σχέση Μπερλουσκόνι και Ντελ Ούτρι με τη μαφία έχουν καταθέσει στοιχεία περισσότεροι από 40 πληροφοριοδότες. Επί παραδείγματι στη σχετική του κατάθεση ο μαφιόζος Τζιοβάνι «Το γουρούνι» Μπρούσκα είχε αποκαλύψει το 2010 ότι ο Μπερλουσκόνι έδινε τον χρόνο στην Κόζα Νόστρα περίπου 600 εκατομμύρια λιρέτες και οι πληρωμές αυτές σχετίζονταν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Καβαλιέρε στη Σικελία.
Οι δικαστικές αρχές της Ιταλίας ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με την υπόθεση Ντελ Ούτρι, όμως κατάφεραν να του ασκήσουν διώξεις λίγους μόλις μήνες πριν παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε. Με αυτή την απόφαση το μόνο που μένει είναι να ζητηθεί από τον Λίβανο η έκδοση του Ντελ Ούτρι, καθώς ο 72χρονος Ντελ Ούτρι συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Βηρυτό, όπου είχε διαφύγει εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του.
Όπως έγινε γνωστό συνελήφθη από άνδρες της Ιντερπόλ σε πεντάστερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με περίπου 30.000 ευρώ πάνω του και με αποσκευές που ζύγιζαν 50 κιλά.www.enikos.gr