Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Προσκλητήριο Τσίπρα σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους και αντιμνημονιακούς

Το σχέδιό του για την «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης. 

Από την αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες», ενώ διαβεβαίωσε: «Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο». Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Πολιτική συμμαχιών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε προσκλητήριο στο ΚΚΕ, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Οικολόγους αλλά και σε όλες τις δυνάμεις «που απεγκλωβίζονται από το μνημόνιο και στρέφονται προς την αριστερά, τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου».

Απευθύνοντας την πρόσκληση στο ΚΚΕ ανέφερε ότι «γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την νοοτροπία που συντηρεί και αναπαράγει εμφύλιες αντιπαραθέσεις».

«Καλούμε το ΚΚΕ με τις δικές του αρχές και τις δικές του θέσεις να συμβάλλει στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου» είπε.

Αναφορικά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι «αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, στην ανάγκη να σταματήσουμε την κοινωνική κατεδάφιση, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

«Απευθυνόμαστε στους Οικολόγους Πράσινους. Αυτά μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά, όσο και στα κοινωνικά θέματα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως το περιέγραψε ο Α. Τσίπρας, σε γενικές γραμμές είναι:

· Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.
· Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.
·  Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
· Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
·  Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
·  Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.
·  Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.
· Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
· Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
· Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
· Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.
κών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.


topontiki.gr