Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΘ 2014: Διαδηλώσεις ενάντια στη κυβερνητική πολιτική

Ημέρα γεμάτη με τις καθιερωμένες διαδηλώσεις ενάντια στη κυβερνητική πολιτική την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η σημερινή. Όσο και αν οι διαρροές του Μαξίμου θέλουν τη κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά να ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη «δώρα φέροντες» δεν πρόκειται να συναντήσουν ευήκοα ώτα. Ήδη συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις προετοιμάζουν τη παρουσία τους στη ΔΕΘ προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στη πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρώσεις όπως κάθε χρόνο πολλές.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΓΣΕΕ ξεκίνησαν τις δράσεις τους εν όψει του Σαββάτου από τη Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με σύσκεψη - συνέντευξη Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ θα στις 11π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του 7ου ορόφου του Ε.Κ.Θ..
Το Σάββατο το ΕΚΘ καλεί σε συγκέντρωση και πορεία και στο άγαλμα Βενιζέλου.
«Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και προετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις προκειμένου να ανατρέψουν πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές και να απαιτήσουμε να μπει ένα οριστικό τέλος στον αυταρχισμό και στη φτωχοποίηση»
Στο ίδιο σημείο καλεί και η ΟΚΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η φετινή πανεργατική και παλλαϊκή αντικυβερνητική συγκέντρωση και διαδήλωση στη ΔΕΘ πρέπει και μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους για τη χούντα της συγκυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, για την εκδίωξη της Τρόικα και την κατάργηση των Μνημονίων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πλευρά του καλεί σε προσυγκέντρωση στις 18.00 στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου.  «Αυτός ο Σεπτέμβρης λοιπόν μπορεί να είναι αφετηρία αντίστασης και ελπίδας μέσα από τις κινητοποιήσεις, αλλά και μέσα από την έναρξη της διαβούλευσης με την κοινωνία της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την κοινωνική σωτήρια. Γιατί μόνο η ίδια η κοινωνία μπορεί να φέρει την ελπίδα ξανά. Όσο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ψάχνουν τους 180 βουλευτές για να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτικής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και απλούς πολίτες που μπορούν να πιστέψουν σε ένα διαφορετικό δρόμο αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και δημοκρατίας και να αλλάξουν πραγματικά την χώρα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Κάλεσμα για κοινή πορεία των κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ κάνουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
«Σας καλούμε, σε μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 5:00 μ.μ. στην Αγία Σοφία, όπου τα κοινωνικά κινήματα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σ’ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην εξαθλίωση, το ξεπούλημα, την καταστροφή και την απαξίωσή μας» αναφέρουν.
H K.O. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο που καλεί «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ» στις 18:00 στη πλατεία Αριστοτέλους. Μάλιστα στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις 18.00 στη Καμάρα καλεί η πρωτοβουλία συνδικαλιστών και σωματείων και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Σε σχετική ανακοίνωση η πρωτοβουλία αναφέρει πως «η φετινή ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα νέο γύρο κοινωνικής αναμέτρησης, για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη, για την ανάδειξη και επιβολή των δικαιωμάτων όλων αυτών που παράγουμε τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Αυτή την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει ούτε ο κυβερνητικός, υποταγμένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, ούτε οι εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις χωρίς προοπτική συντονισμού και αγώνα του ΠΑΜΕ».
Επιπλέον η πρωτοβουλία καλεί τη Κυριακή 7 Σεπτέμβρη στις 11.00 σε συνέλευση συντονισμού των αγώνων το άμεσο επόμενο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο.
Τέλος στις 17:30 στο Συντριβάνι καλεί πορεία το μπλοκ Άμεσης Δημοκρατίας και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

hwww.alterthess.gr