Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μ. Γλεζος: Οσοι επιδιωκουν να καλλιεργησουν το μισος μεταξυ των λαων, στο τελος θα το πληρωσουν

Στην ουκρανική κρίση αλλά και στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, σε παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε:
 Το κείμενο που μας μοίρασε η Κομισιόν αναφέρεται στις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία και οι οποίες πλήττουν σοβαρά και τους Έλληνες αγρότες. Αλλά η Κομισιόν δείχνει να ξεχνά ότι οι πρώτοι που ξεκίνησαν το χορό των κυρώσεων ήταν οι Ευρωπαίοι, με πρόσχημα την υπό συζήτηση Ευρωατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, το εμπορικό ΝΑΤΟ, όπως έχω τονίσει και άλλη φορά. Αλλά οι κυρίως ωφελημένοι από την ψυχροπολεμική έκρηξη του τελευταίου καιρού είναι, ως συνήθως, οι κατασκευαστές και οι έμποροι όπλων. Επίσης, ωφελημένοι είναι και όσοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ των λαών. Όμως οι λαοί, ακριβώς, είναι εκείνοι που θα κληθούν, στο τέλος, να πληρώσουν, τόσο σε αίμα όσο και σε χρήμα, ακόμα και αυτή τη μετακίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
 Παρεμβαίνοντας, επίσης, στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας πως η ύπαρξή του είχε επισημανθεί από το 2009, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, ύστερα από αγώνα των Ελλήνων αρχαιολόγων. Τόνισε ότι υπάρχουν τρία κοινοτικά ταμεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρήματα για την εν λόγω ανασκαφή και συμπλήρωσε:Αν θέλουμε μια Ευρώπη του πολιτισμού, πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο. Μπορεί το συγκεκριμένο να βρίσκεται στην Ελλάδα, ωστόσο με το ίδιο πάθος θα μιλούσα και για κάθε μνημείο ανάλογης σημασίας που θα βρισκόταν στην Ιταλία, την Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη».