Η λέξη «μυστήριο», οι αστυνομικές ιστορίες, η πληθώρα υπόπτων και οι δυσεπίλυτοι γρίφοι, βρίσκουν γόνιμο έδαφος στο όνομα της Αγκάθα Κρίστι, που σαν σήμερα γεννήθηκε στο Ντέβον της Αγγλίας, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890.
Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Guardian για τη συγγραφέα που έδωσε νέα πνοή στην αστυνομική λογοτεχνία, «τα μοναδικά συγγραφικά ταλέντα της συναντούν κάθε ηλικία, κοινωνική τάξη, δεν κοιτούν γεωγραφικά σύνορα και μορφωτικό επίπεδο».
Τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι έγιναν ανάρπαστα όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσέφερε το μυστήριο μέσα από 80, περίπου, ιστορίες, ενώ η πολύπτυχη σκέψη της εντυπωσίασε αναγνώστες και ντετέκτιβ.
Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, πολλά στην τηλεόραση, έχουν εμπνεύσει ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμικς, ενώ στη μνήμη των αναγνωστών η Αγκάθα Κρίστι έχει χαραχθεί και ως δεινή θεατρική συγγραφέας.
Ιστορία έγραψαν τα θεατρικά έργα «Ετυμηγορία» (1958) και η «Ποντικοπαγίδα» (1952), που σημείωσε ρεκόρ μακροβιότητας, καθώς παίζεται μέχρι και σήμερα.
Πρώτο της βιβλίο «Η Μυστηριώδης Υπόθεση του Στάιλς», που «γέννησε» τον περίφημο Ηρακλή Πουαρό, ήρωας που «συνόδεψε» την πένα της Κρίστι σε 40 αστυνομικές ιστορίες. Αινιγματική η παρουσία του Πουαρό στα μυθιστορήματά της. Ενώ η Κρίστι δεν έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, δεν τον «εξουδετέρωνε» από τον συγγραφικό της κόσμο, γιατί ο ήρωας κατάφερνε να εξάπτει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Μεταξύ των ηρώων της Κρίστι και οι Τόμι και Τoυπενς, ο Πάρκερ Πάιν, ο κύριος Χάρλεϊ Κουίν, ο αρχιεπιθεωρητής Τζαπ και η Αριάδνη Όλιβερ.
Μέσα στα 10 σπουδαιότερα μυθιστορήματά της, σύμφωνα με τη βρετανικά εφημερίδα Guardian, τα «Ποιος Σκότωσε τον Ακροϋντ» (1926), «Σφήκα σε Ψάθινο Καπέλο» (1932), «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν» (1934), «Η Υπογραφή του Δολοφόνου» (1935), «Δέκα Μικροί Νέγροι» (1939), «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια» (1943), «Η Σοφίτα με τις Αράχνες» (1949), «Πρόσκληση σε Φόνο» (1950), «Ατέλειωτη Νύχτα» (1967) και «Κουρτίνα» (1975).
Να σημειωθεί ότι τις νουβέλες «Κουρτίνα» και «Φόνος εν υπνώσει» τις έγραψε η Κρίστι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τις εξέδωσε λίγο πριν το τέλος της ζωής της.
Η Αγκάθα Κρίστι άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Ιανουαρίου του 1976 σε ηλικία 85 ετών.
Έλαβε τιμητικά τίτλο ευγενείας το 1971, ενώ μετά τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται η βρετανίδα συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις ανά τον κόσμο.
in.gr
Ελισάβετ Σταμοπούλου