Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Τα τελευταία λόγια του Τσε, ήταν για τη γυναίκα του – Η αποκάλυψη του BBC, 47 χρόνια μετά τη δολοφονία του

Η μοναδική στιγμή που ο Τσε Γκεβάρα (κατα)δέχτηκε να μιλήσεις στους πράκτορες της CIA και στους στρατιωτικούς της Βολιβίας στις 9 Οκτωβρίου του 1967, λίγο πριν τον δολοφονήσει ο Βολιβιανός υπαξιωματικός Μάριο Τεράν, ήταν όταν ζήτησε να μεταφέρουν ένα μήνυμα στη γυναίκα του.
 


«Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη», είπε στον Κουβανό πράκτορα της CIA, Φέλιξ Ροδρίγες.

 


Πέρασαν 47 χρόνια από τη μέρα του θανάτου του Τσε και το BBC, μίλησε με τον πρώην πράκτορα, που παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση που κατέληξε στη σύλληψή Γκεβάρα, ενώ ήταν αυτός που μετέφερε την πληροφορία στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του.

Ο Ροδρίγες πήγε στη Λα Ιγκέρα, στον οικισμό που μεταφέρθηκε ο Τσε μετά τη σύλληψή του στις 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την αφήγησή του στο BBC, οι δύο άνδρες είχαν τον εξής διάλογο:

«Σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω», είπε ο πράκτορας.
«Κανείς δε μου μιλάει, κανείς δε με ανακρίνει», απάντησε ο Τσε.

 

Όταν ο Ροδρίγες του είπε ότι θα τον σκοτώσουν, ο Γκεβάρα ζήτησε να μεταφέρουν στη γυναίκα του τα τελευταία του λόγια πριν τη δολοφονία του. «Πείτε της να παντρευτεί ξανά και να ζήσει ευτυχισμένη».http://topontiki.gr