Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη

Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη
Έρευνα Δανών επιστημόνων ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις ημικρανίες, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν για τους γιατρούς μια ήπια διαταραχή.

Η νέα έρευνα κατέδειξε, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τις ημικρανίες, οι οποίες, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Ειδικότερα, η επίμαχη  έρευνα έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες υφίσταται περισσότερες κακώσεις. Αυτές οι κακώσεις λένε, ενισχύονται όταν υπάρχουν ημικρανίες με αύρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει επίσης μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθούν ανωμαλίες στο μέγεθος του εγκεφάλου, αλλά και στη λευκή ύλη του.

Η επιστημονική έκθεση, που αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας, δημοσιεύεται   στο περιοδικό Neurology και αναφέρει ότι ο κίνδυνος να προκληθούν ανωμαλίες στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 44%.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες συνεχίζουν τις μελέτες τους προκειμένου να εντοπίσουν με ακρίβεια ποιές είναι αυτές οι ανωμαλίες και ποιά είναι η σχέση τους με τη δομή του εγκεφάλου, ώστε να μπορούν να τις αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά.

«Έπειτα από τη μελέτη μας, αλλά και από την ανάλυση που κάναμε σε παλαιότερες έρευνες, διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, δρ Messoud Ashina, συμπληρώνοντας ότι αυτό το συμπέρασμα καταργεί την άποψη ότι οι ημικρανίες δεν έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τον εγκέφαλο.