Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η υγιεινή του στόματος μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς επιστήμονες μία ένδειξη για την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του σώματος

Έχει υπολογιστεί πως το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από το λεγόμενο “στρες για τον οδοντίατρο”. Όλοι φοβούνται να κλείσουν ένα ραντεβού προληπτικά αλλά δεν γνωρίζουν πως η κατάσταση του στόματος και των δοντιών φανερώνει και την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Ο οδοντίατρος μπορεί να σε προειδοποιήσει και για άλλες παθήσεις στον οργανισμό που θα το καταλάβει με έναν τυπικό έλεγχο του στόματος.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από μία επίσκεψη στον οδοντίατρο – παθήσεις στο συκώτι και διαβήτης είναι ένα από αυτά. Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή του στόματος μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς επιστήμονες μία ένδειξη για την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του σώματος αλλά για τη λειτουργία τους. Είναι γνωστό ότι στο ανθρώπινο σώμα όλα συνδέονται.
Ο Dr. Sameer Patel ο οποίος έχει ιδρύσει την οδοντιατρική κλινική Elleven στο Λονδίνο εξηγεί πως ότι συμβαίνει μέσα στο στόμα έχει άμεση σύνδεση με τον οργανισμό γενικότερα. Είτε πάσχετε από δυσάρεστη αναπνοή, είτε έχετε κίτρινα δόντια είτε εμφανίζετε άφθες μέσα στο εσωτερικό του στόματος – για όλα υπάρχει μία λογική εξήγηση.
Κίτρινα δόντια / Πιθανή Αιτία: Κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων
Μία μεγάλη γκάμα φαρμάκων έχουν συνδεθεί άμεσα με την κατάσταση των κίτρινων δοντιών. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την ακμή, στοματικά διαλύματα κυρίως για παθήσεις των ούλων και φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα κίτρινα δόντια είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και να ζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με τη λεύκανση. Ο Dr. Patel εξηγεί: «Οι οδοντόκρεμες που ισχυρίζονται πως δρουν ως λευκαντικές θα απομακρύνουν μόνο επιφανειακούς λεκέδες αλλά δεν θα συμβάλουν καθόλου στον χρωματισμό των δοντιών. Προτείνω εφαρμογές λεύκανσης μόνο στο οδοντιατρείο σε όλους τους ασθενείς μου»
Φθαρμένα δόντια/ Πιθανή Αιτία: Στρες
Μερικοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμούνται. Αυτό μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι της συναισθηματικής ή ψυχολογικής έντασης που συνήθως εκδηλώνεται όταν δουλεύει μόνο το υποσυνείδητο, δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί που πάσχουν από αυτό το στρες δεν γνωρίζουν ότι τρίβουν τα δόντια τους αλλά ο οδοντίατρος μπορεί να το καταλάβει αμέσως από την υφή και την επιφάνεια των δοντιών.
Μερικά από τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν ανεξήγητο πόνο στο σαγόνι και πονοκεφάλους. Για να αποφύγετε την περαιτέρω ζημιά των δοντιών, οι πάσχοντες μπορούν να προμηθευτούν ειδικά οδοντιατρικά μασελάκια για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προστασία των δοντιών τη νύχτα.


http://www.enikos.gr