Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

«Θέλουμε να φύγουμε. Δεν κολυμπήσαμε όλο το Αιγαίο για να μείνουμε στο Σύνταγμα.» (Vid)

output (12)
Οι Σύροι πρόσφυγες μόλις πέρασαν την όγδοη νύχτα στο Σύνταγμα κουκουλωμένοι με κουβέρτες, έχοντας απλώσει πάνω στα πανό τους όσα τρόφιμα τους δόθηκαν από περαστικούς, οργανώσεις και συλλογικότητες, τα ίδια πανό που πριν λίγες μέρες τα κρατούσαν όρθιοι νύχτα-μέρα. Τα πανό ξέφτισαν, οι μπογιές ξεθώριασαν, οι Σύροι πρόσφυγες τώρα πια δεν στέκονται όρθιοι αλλά είναι ξαπλωμένοι στα κρύα μάρμαρα του Συντάγματος περιμένοντας τις Ελληνικές Αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους. 
Μπορεί η κόπωση να θέλει να κυριαρχήσει όμως αυτό που διαπιστώνει κανείς πια στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος είναι πως η αλληλεγγύη του κόσμου έχει πολλαπλασιαστεί και μαζί με αυτή το πείσμα των Σύρων. Άλλωστε δεν κολύμπησαν άδικα όλο το Αιγαίο για να τα παρατήσουν στο Σύνταγμα.
Βρεθήκαμε στο Σύνταγμα από την πρώτη στιγμή της διαμαρτυρίας και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν πως δεν υπήρχε κανένας Έλληνας αλληλέγγυος. Ακόμα δεν υπάρχει, οργανωμένοι απο μόνοι τους μέσω Facebook, τόλμησαν να δράσουν αποφασιστικά γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σχηματίζουν αλυσίδες με τα χέρια τους γύρω απο όσους λιποθυμούν πια λόγω του κρύου, η κάθε μια και ο κάθε ένας έχουν μια συγκλονιστική ιστορία να διηγηθούν, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου, αφού πρώτα περπάτησαν σχεδόν όλη την Τουρκία, οι περισσότεροι έχασαν όσα χρήματα κουβαλούσαν μαζί τους είτε απο κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο είτε απο τους διακινητές και στην συνέχεια στην προσπάθεια να περάσουν στην F.Y.R.O.M. συνελήφθησαν απο τις ντόπιες αρχές και παραδόθηκαν πίσω στις Ελληνικές αρχές με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. 
 Ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα, στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής θέτοντας επί τάπητος ένα ζήτημα ζωτικής σημασία για την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και για όλη την Ευρώπη. Συναντήσαμε τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα δύο ώρες μετά το ξεκίνημα της διαμαρτυρίας τους και τα πλάνα ημέρας που θα δείτε κυρίως σε αυτό το βίντεο είναι απο εκείνη την στιγμή. Τα νυχτερινά πλάνα είναι από την έκτη νύχτα την Δευτέρα 24/11 όπου ξεκίνησε και η απεργία πείνας. 25/11 ομάδα γιατρών ανέλαβε να περιθάλψει όσους το είχαν ανάγκη ενώ συνολικά έχουν μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό εννέα Σύροι απεργοί πείνας μέχρι τώρα. Σήμερα Τετάρτη 26/11 σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις τους ξεκινούν και απεργία δίψας. Μετά από μια βδομάδα στο κρύο της πλατείας Συντάγματος οι Σύροι πρόσφυγες και τώρα απεργοί πείνας παρότι ταλαιπωρημένοι δεν επιλέγουν να το βάλουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να το παλέψουν μέχρι τέλους. 
14_06252499. 14_05252499. output (5) output (12) output (11) output (3) output (1) output (4) output (10) output (9) output syrians3 output (6)http://popaganda.gr