Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Αυτός ο Τύπος θα Περάσει έναν Μήνα Μόνος του με ένα Κράνος Virtual Reality στο Κεφάλι

Για 28 ολόκληρες μέρες, ο Mark Farid θα παραμείνει σε να δωμάτιο ζώντας κάθε του στιγμή μέσα από τα μάτια ενός άλλου ανθρώπου, ενός πραγματικού avatar με άλλα λόγια, μέσω μιας συσκευής που μοιάζει με το Google Glass, το οποίο και θα stream-άρει οτιδήποτε βλέπει το avatar κατευθείαν στην συσκευή εικονικής πραγματικότητας του Mark.

Παραμένει το avatar σε κάποιο ιατρείο επί ώρες; Ο Mark θα το βλέπει. Βγαίνει και γίνεται βίδες στο ποτό μέχρι τις 7 το πρωί κάποια Κυριακή; Ο Mark θα το βλέπει. Θα αγκομαχάει κατά την διάρκεια μιας δύσκολης επίσκεψης στην τουαλέτα; Ο Mark θα το βλέπει. Η μόνη πραγματική ανθρώπινη επαφή που θα έχει ο Mark κατά την διάρκεια της 28μερης δοκιμασίας του, θα είναι η καθημερινή του συνάντηση με έναν ψυχολόγο, διάρκειας μιας ώρας, ο οποίος όμως θα τον ακούει χωρίς να απαντάει. Το εν λόγω project - που λέγεται Seeing-I - μπορεί να αλλάξει εγκεφαλικά τον Mark για πάντα.
Το προφανές ερώτημα που τίθεται είναι το «ποιος στο διάολο θα ήθελε να υποβάλει τον εαυτό του σε όλο αυτό;».


Ο Mark -ένας εννοιολογικός καλλιτέχνης που για τις ανάγκες αυτού του project συνεργάζεται με τον υπεύθυνο αυτής της προσπάθειας Nimrod Vardi και τον ντοκιμαντερίστα John Ingle- ελπίζει ότι μέσω όλης αυτής της ιστορίας θα απαντηθεί μια για πάντα ένα ερώτημα που ταλανίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Από τον Descartes μέχρι τον John Locke και από την Westboro Baptist Church μέχρι τη Josie Cunnnigham, όλοι έχουν αναρωτηθεί για το αν άνθρωπος ορίζεται από κάποιο γενετήσιο, γονιδιακό προγραμματισμό ή αν μορφοποιείται από το περιβάλλον του. Το ζήτημα προκαλεί μέχρι και τις ημέρες μας τεράστιες συζητήσεις στην θρησκευτική και επιστημονική κοινότητα, με τους θρησκευτικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι αποτέλεσμα κακής ανατροφής και μουσικής ντίσκο (περίπου) και οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ενίοτε ότι η ηλιθιότητα που δέρνει τον πατέρα σου είναι κληρονομική.
Ο Mark, ο Nimrod και ο John είναι ένθερμοι υποστηρικτές της σημασίας του περιβάλλοντος στην μορφοποίηση του ανθρώπου. Οι τρεις τους έχουν σκοπό να ξεπεράσουν όλους εκείνους τους νεκρούς φιλοσόφους και ομοφοβικούς, χρησιμοποιώντας αυτό το project για να αναλύσουν μέχρι που φτάνει η έμφυτη αίσθηση του εαυτού μας και από πού ξεκινάει να μετράει η επιρροή του περιβάλλοντός μας και των εμπειριών μας. Μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει το μυαλό μας τόσο πολύ, ώστε να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε πραγματικά; Με άλλα λόγια, ο Mark θα αρχίσει να πιστεύει αργά ή γρήγορα ότι αυτός και το avatar του είναι το ίδιο πράγμα;
Για να βοηθηθεί η διαδικασία αποκόμισης συμπερασμάτων, ο Mark θα επιτρέπεται να πλένεται, να αφοδεύει, να κοιμάται και να κατουράει, μόνο όταν το κάνει το avatar του. Θα καταναλώνει ακριβώς την ίδια τροφή και τα ίδια υγρά με αυτόν. Πέραν τούτου, θα μπορεί να κινείται μέσα στο δωμάτιο του όπως επιθυμεί, αν και η μόνη σωματική άσκηση που θα του επιτρέπεται, είναι ο αυνανισμός.
Το avatar ή «ο Άλλος», όπως θα ονομάζεται ο άνθρωπος που θα μεταδίδει την ζωή του στον Mark για 28 ημέρες, δεν έχει οριστεί ακόμα. Τα μόνα κριτήρια είναι πως πρέπει να είναι ετεροφυλόφιλος και να ζει με την σύντροφό του, γιατί και ο Mark είναι straight και σε σχέση αυτήν την περίοδο. Κάτι τέτοιο είναι και λογικό άλλωστε. «Όταν ζεις με την σύντροφό σου, αναμεταδίδεις την ζωή σου», λέει ο Mark. «Αν πας στο περίπτερο, λες "πάω στο περίπτερο, θες κάτι;". Εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου, τους δίνεις φωνή».
Μπορείς να συμπληρώσεις την αίτηση για να γίνεις «ο Άλλος» ​ΕΔΩ, αρκεί να μην σε πειράζει αν ο Mark πιθανόν ερωτευτεί την κοπέλα σου και μάθει όλα σου τα password
Δεν μου επετράπη να μιλήσω σε κανέναν από τους δύο ψυχολόγους που θα εξετάζουν τον Mark, γιατί είναι αποφασισμένος να διατηρήσει ένα επίπεδο απορρήτου, οπότε απευθύνθηκα στην ψυχολόγο Δρ. Lara Frumkin για να μοιραστεί μαζί μου, τις σκέψεις και τις προβλέψεις της για αυτό το project.
«Ανησυχώ για την ψυχική υγεία του Mark", μου λέει. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει δραστικά την προσωπικότητά του, μιας και αυτή έχει οριοθετηθεί πια. Αλλά οι γενικότερες συμπεριφορές του και ο τρόπος που εκφράζονται, σίγουρα θα επηρεαστούν, κάτι που θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον Mark, όπως άλλωστε μας αλλάζουν όλες οι εμπειρίες μας».
Η Jade, η συγκάτοικος του Mark έχει διαφορετική άποψη.
«Ο Mark είναι πολύ ξεροκέφαλος, ό,τι βλέπεις, αυτό παίρνεις. Μπορεί να διαφοροποιείται λίγο, ανάλογα με τα κέφια του, αλλά είναι φοβερά ισχυρογνώμων. Κάποιος ο οποίος δεν ξέρει τόσο καλά τον εαυτό του μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο, αλλά πιστεύω πως ο Mark απλά θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Απλά νομίζω ότι αρχικά μπορεί να μην έχει την χαρακτηριστική του αυτοπεποίθηση, αρά το μόνο του θέμα θα είναι αυτό, πως θα την ανακτήσει δηλαδή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε επιστημονικά και φαρμακευτικά τεστ, δεν βλέπω πως αυτό διαφέρει».