Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Καφές: Πόσο μπορείς να πίνεις ανάλογα το είδος του

Ο καφές πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή στη ζωή μας και έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Με αυτόν ξυπνάμε, με αυτόν διασκεδάζουμε, με αυτόν παρηγορούμαστε, με αυτόν κοινωνικοποιούμαστε…
Τα τελευταία χρόνια συχνά βρίσκεται στην επικαιρότητα κάθε τρεις και λίγο και για έναν ακόμα λόγο, για τη σχέση του με την υγεία. Έτσι, ο λόγος για τον οποίο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο είναι μάλλον ευχάριστος για όσους αγαπούν τον καφέ ή γενικά την καφεΐνη! Πολλά ακούμε για τα αντιοξειδωτικά του καφέ, για τη σχέση της καφεΐνης με την εγρήγορση, για το αν μας κάνει καλό στην υγείας μας κ.α. Και πάντα ακολουθεί η επίμαχη (και λογική) ερώτηση: “Πόσους καφέδες όμως μπορώ να πίνω;”. “Πόσοι καφέδες κάνουν καλό ή τουλάχιστον δεν κάνουν κακό στην υγεία μου;”

Σε αυτή την ερώτηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην καφεΐνη, έδωσε πρόσφατα απάντηση η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την καφεΐνη, και αφού στη συνέχεια τέθηκε το προσχέδιο της απόφασής της σε δημόσια διαβούλευση, κατέληξε στην τελική της απόφαση, η οποία λίγο έως πολύ ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, ότι για τους ενήλικες η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι και 400mg/ ημέρα από όλες τις πηγές είναι ασφαλής, με εξαίρεση την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ ημέρα. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;

Τα παραπάνω ασφαλή όρια αφορούν σε όλες τις πηγές καφεϊνης μέσα από τα ροφήματα αλλά και τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο στη χώρα μας η βασική πηγή για τους ενήλικες είναι ο καφές, και πολύ λιγότερο το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Έτσι, αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί να πιει 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι καφέδες κυμαίνονται μεταξύ 60-100mg σε περιεκτικότητα καφεΐνης (εξαρτάται βέβαια από τον καφέ και το πόσο βαρύς είναι).

Ο πιο ελαφρύς καφές, όσον αφορά στην καφεΐνη πάντα, είναι ο μονός ελληνικός καφές, ενώ το είδος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι ο καφές φίλτρου (κι όμως ναι, ο γαλλικός έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο, τον εσπρέσο κτλ!). Όσον αφορά στα υπόλοιπα ροφήματα, τα ενεργειακά ποτά (αυτά που δίνουν φτερά…) έχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ, το μαύρο τσάι έχει περίπου τη μισή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τα αναψυκτικά τύπου κόλα το 1/3 ενός φλιτζανιού καφέ (τα υπόλοιπα αναψυκτικά, π.χ. πορτοκαλάδες, δεν έχουν καθόλου καφεΐνη), και η μαύρη σοκολάτα περίπου 40-50mg στην πλάκα των 100 γραμμαρίων.

Και αν αναζητάτε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά πόση καφεΐνη περιέχει κάθε καφές (αλλά να θυμάστε ότι όλα εξαρτώνται από το πώς φτιάχνεται και πόσο «βαρύ» τον θέλουμε), καθώς και τις υπόλοιπες πηγές καφεϊνης:

Καφές φίλτρου: ~100mg/ φλιτζάνι 200ml Στιγμιαίος καφές: ~ 80mg/ φλιτζάνι 200ml Εσπρέσο/ καπουτσίνο: ~ 80mg/ φλιτζάνι 60ml Ελληνικός καφές: ~ 40mg/ φλιτζανάκι 40ml Ενεργειακά ποτά: ~ 80mg/ συσκευασία Μαύρο τσάι: ~ 50mg/ φλιτζάνι 220ml Αναψυκτικά τύπου κόλα: ~ 30mg/ ποτήρι 250ml Μαύρη σοκολάτα: ~ 50mg/ 100 γραμμάρια
Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε κομπιουτεράκι για να υπολογίζετε καθημερινά πόση καφεΐνη έχετε καταναλώσει. Τα επιστημονικά δεδομένα μας λένε ξεκάθαρα ότι η φυσιολογική, μέτρια κατανάλωση δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας, ενώ πολλές μελέτες που έρχονται πλέον στο φως δείχνουν ότι η καφεΐνη πιθανόν να έχει και διάφορες θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε…

11 πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για τον καφέ

Ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε εάν δεν έχετε πιει τον πρωινό σας καφέ; Εκτός από την υπέροχη γεύση και το άρωμα που έχει ο καφές, πολλές έρευνες τον έχουν συνδέσει με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να τον απολαμβάνουμε κάθε μέρα, αλλά ακόμα και ο καφές έχει τα μυστικά του.
1. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια κούπες καφέ.
2. Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες να εμφανίσει μία γυναίκα κατάθλιψη μειώνονταν κατά 20% αν κατανάλωνε καφέ.
3. Η μυρωδιά του καφέ από μόνη της μπορεί να σας ξυπνήσει. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2008, μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό σας, οπότε αν η καφετιέρα σας έχει timer μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε και να ξυπνήσετε από την μυρωδιά του καφέ το πρωί.
4. Βελτιώνει τη στυτική λειτουργία. Εάν είστε άντρας πίνετε 2 με 3 κούπες καφέ την ημέρα σας, σας έχουμε καλά νέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν 85 με 170 ml καφεΐνης την ημέρα είναι 42% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία.
5. Ο πολύ καβουρδισμένος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον ελαφρά καβουρδισμένο. Μπορεί το χρώμα και η γεύση του να είναι πιο έντονη, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του καβουρδίσματος η καφεΐνη χάνεται.
6. Ο καλοκαιρινός σας καφές μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός. Μπορεί ο κρύος καφές να είναι πιο απολαυστικός, αλλά έχει λιγότερη καφεΐνη.
7. Τον πρωινό σας καφέ πρέπει να τον πίνετε γύρω στις 10. Μπορεί να βασίζεστε στον πρωινό σας καφέ για να σας ξυπνήσει, αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση της καφεΐνης θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή και αυτό σημαίνει να περιμένετε τουλάχιστον μία αφού από τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πιείτε καφέ.
8. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Όσοι πίνουν3 με 5 κούπες καφέ την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
9. Οι καφετέριες γνωρίζουν άνοδο. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν 7% αύξηση κάθε χρόνο.
10. Προτιμήστε εταιρείες καφέ που δεν εκμεταλλεύονται τους εργάτες που μαζεύουν τους κόκκους καφέ.
11. Ο καφές βοηθά στην γυμναστική. Εάν χρειάζεστε μερικά «καύσιμα» για την καθημερινή σας προπόνηση, ο καφές είναι η λύση, αφού ενισχύει την αντοχή και την δύναμη.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/doc/efsaexplainscaffeine150527.pdf

Πληροφορίες από nutrimed.gr/huffingtonpost.gr