Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ποιο μεγάλο λάθος κάνετε για την υγεία σας, κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα;

Νέα μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής Μαρκ Γουϊλκοξ, κλινικός διευθυντής Μικροβιολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ληντς και δημοσιεύτηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων»  (IJHI) κάνει λόγο για έναν επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο ενδημεί στις λεκάνες τις τουαλέτας, και έχει την ιδιότητα να μεταφέρεται εύκολα μέσω του αέρα και να προκαλεί πολύ σοβαρή διάρροια.

Ποιό είναι το λάθος που κάνουμε και το βακτήριο – που ονομάζεται κλωστρίδιο difficile – διασπείρεται και μεταδίδεται στους ανθρώπους πολύ εύκολα;
Τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας με το καπάκι  της λεκάνης ανοιχτό.
Δείτε για ποιο λόγο γίνεται αυτό:
Οταν τραβήξουμε το καζανάκι και το καπάκι της τουαλέτας είναι ανοιχτό, εξηγεί η μελέτη, σηκώνεται ένα νέφος βακτηρίων, το οποίο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, εγκαθίσταται στις γύρω επιφάνειες. Μελετώντας αποστειρωμένες λεκάνες, στις οποίες τοποθέτησαν κόπρανα μολυσμένα με το κλωστρίδιο difficile, οι επιστήμονες είδαν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο εκτοξευόταν έως και 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα της λεκάνης και στη συνέχεια επικαθόταν στο γύρω περιβάλλον της τουαλέτας – στην λεκάνη, στον νιπτήρα και στο πάτωμα – επιφάνειες στις οποίες μάλιστα παρέμεινε ενεργό, έως και 90 λεπτά αργότερα.
Όταν επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά τα καπάκια της λεκάνης, φάνηκε ότι το νέφος με το επικίνδυνο βακτήριο, περιοριζόταν εντός της λεκάνης και στην εσωτερική επιφάνεια του καπακιού.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι είναι πιο ασφαλές να κλείνουμε πρώτα το καπάκι πριν τραβήξουμε το καζανάκι, και φυσικά να μην ξεχνάμε να πλένουμε καλά  αμέσως μετά, τα χάρια μας με σαπούνι και νερό.