Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η τηλεόραση μόνο ύπνο δε φέρνει στα παιδιά

Για πολλούς γονείς η τηλεόραση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, με σκοπό να κρατάνε απασχολημένα τα παιδιά τους. Όμως ενδεχομένως να αλλάξουν γνώμη, όταν αντιληφθούν τις αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης στα παιδιά τους.
Συγκεκριμένα, όσα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, από τις επτά το απόγευμα και μετά, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στον ύπνο τους, ειδικά εάν δουν βίαια κινούμενα σχέδια.

Τα ευρήματα της μελέτης του παιδικού ιδρύματος του Σιάτλ, με επικεφαλής τον Δρ Michelle Garrison, είναι αποκαλυπτικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς. Ένα από τα συμπεράσματα είναι πως τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, οι πιθανότητες να έχουν διαταραχές στον ύπνο τους είναι αυξημένες και ακόμα πιο πιθανό να υποφέρουν από άσχημα όνειρα.

Η ομάδα των ερευνητών, ζήτησε από 617 γονείς, να παρατηρήσουν τα παιδιά τους, όσον αφορά το χρόνο που «αφιερώνουν» στην τηλεόραση και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στην καθημερινότητά τους και στον ύπνο τους. Έτσι κατέληξαν πως ένα στα πέντε παιδιά, είχαν πρόβλημα στο να έχουν συνεχόμενο ύπνο ή να είναι κουρασμένα και καταβεβλημένα στη διάρκεια της μέρας.

Το ποσοστό ανεβαίνει στα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση από της επτά το απόγευμα και μετά (28%), με τις διαταραχές στον ύπνο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς, να μην αφήνουν παιδιά κάτω από δύο χρονών, να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα και έως δύο ώρες τη μέρα για λίγο μεγαλύτερα. Επίσης προτείνει να μην υπάρχουν τηλεοράσεις στα παιδικά δωμάτια.

Ο  Δρ Garrison τονίζει πως ο μύθος της τηλεόρασης, πως «νανουρίζει» τα παιδιά, καταρρίπτεται, μιας και καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Δρ Μαρκ Weissbluth, ειδικός στις διαταραχές ύπνου, του Νοσοκομείου Memorial παίδων, υπογραμμίζει πως μόνο τα παραμύθια και οι αγκαλιές βοηθούν τα παιδιά να έχουν έναν ποιοτικό ύπνο. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως η τηλεόραση μπορεί ακόμα και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών και να προκαλέσει διαταραχές στη μνήμη τους. Τέλος αναφέρουν πως είναι όντως δύσκολο, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, να μην βλέπουν τα παιδιά καθόλου τηλεόραση, αλλά θα είναι ένα θετικό βήμα να την ελλατώσουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pediatrics».





http://www.protothema.gr