Αγαπητοί Αναγνώστες, η ομάδα του edu4u τελείωσε την τελική επεξεργασία, για τις αναμενόμενες βάσεις 2011 και των 500 Τμημάτων του Μηχανογραφικού δελτίου.
Η δημοσίευση αυτή, αποτελεί την δεύτερη προσέγγιση της ομάδας μας, σχετικά με το που θα πάνε οι βάσεις των Πανελληνίων 2011. Η προηγούμενη προσπάθεια, είχε σαν δεδομένο μόνο την κλιμάκωση των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, ενώ η τωρινή και την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης, που αποτελεί και το πλέον αξιόπιστο στατιστικό στοιχείο.
Τελικά απ’ ότι φαίνεται – μετά και την ανάλυση των τελικών δεδομένων – η ευχή μας φαίνεται πως πιάνει τόπο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων. Τη φετινή χρονιά, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πολλές «πρωτοκλασάτες» σχολές θα κάνουν θεαματική βουτιά, προς τέρψη των υποψηφίων και των οικογενειών τους.
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων μας, λάβαμε υπόψη, τον αριθμό των θέσεων ανά τμήμα, τις προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αυτές καταγράφηκαν τις προηγούμενες χρονιές και τις επιδόσεις τους (τον συνδυασμό δηλ. γενικού βαθμού πρόσβασης με τα βασικά μαθήματα του εκάστοτε πεδίου).
ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Να αναφέρουμε σχετικά με τον αριθμό των θέσεων, πως σε πολλά περιφερειακά τμήματα, έχουμε μείωση του αριθμού θέσεων. Με την ανάλυση όμως που έχουμε κάνει, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, πως για όλα σχεδόν τα ΑΕΙ και τα περισσότερα των ΤΕΙ, δεν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το δεδομένο αυτό, διότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος, λόγω του ότι δόθηκαν επιπλέον θέσεις εισαγωγής (πάρα πολλές στην Αθήνα και κατά δεύτερο λόγο στη Θεσ/νίκη) στις ειδικές κατηγορίες:
λ.χ στο Πολυτεχνείο Θράκης, οι υψηλόβαθμοι της ειδικής κατηγορίας διεκδικούν θέσεις γενικής σειράς στο Πολυτ. Θεσ/νίκης (λόγω της πτώσης των βάσεων), ενώ οι πλέον χαμηλόβαθμοι εξ' αυτών θα διεκδικήσουν τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας Θεσ/νίκης. Όμοια οι πλέον υψηλόβαθμοι από το Πολυτ. Θεσ/νίκης που κανονικά θα περνούσαν στην «ειδική κατηγορία», διεκδικούν θέσεις γενικής σειράς στο Πολυτ. Αθήνας - ΕΜΠ (λόγω πτώσης των βάσεων), ενώ οι πλέον χαμηλόβαθμοι εξ' αυτών θα διεκδικήσουν τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας ΕΜΠ.
λ.χ στο Πολυτεχνείο Θράκης, οι υψηλόβαθμοι της ειδικής κατηγορίας διεκδικούν θέσεις γενικής σειράς στο Πολυτ. Θεσ/νίκης (λόγω της πτώσης των βάσεων), ενώ οι πλέον χαμηλόβαθμοι εξ' αυτών θα διεκδικήσουν τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας Θεσ/νίκης. Όμοια οι πλέον υψηλόβαθμοι από το Πολυτ. Θεσ/νίκης που κανονικά θα περνούσαν στην «ειδική κατηγορία», διεκδικούν θέσεις γενικής σειράς στο Πολυτ. Αθήνας - ΕΜΠ (λόγω πτώσης των βάσεων), ενώ οι πλέον χαμηλόβαθμοι εξ' αυτών θα διεκδικήσουν τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας ΕΜΠ.
Με άλλα λόγια το έλλειμμα θέσεων της Ξάνθης, μέσω των ειδικών κατηγοριών, διασπείρεται σε ένα μεγάλο ποσοστό, στα ομοειδή Τμήματα των υψηλόβαθμων σχολών τόσο στη γενική σειρά όσο και στις ειδικές κατηγορίες. Θα μείνει όμως τελικά κι ένα μικρό έλλειμμα θέσεων, στην Ξάνθη προς όφελος των δικαιούχων ειδικών κατηγοριών δηλ. με απλά λόγια η βάση γενικής σειράς στο Πολυτεχνείο Ξάνθης (Σχολή υψηλής ζήτησης, τελευταία όμως στην αλυσίδα των ομοειδών σχολών), εκτιμούμε πως θα παρουσιάσει μια μικρή "μείωση" της αναμενόμενης πτώσης.
Αυτή η "μείωση" της αναμενόμενης πτώσης, δεν θα παρουσιαστεί όμως στα περιφερειακά τμήματα, που είναι χαμηλής ζήτησης (όπως λχ Μαθηματικό Σάμου), λόγω του ότι θα αντισταθμιστεί από τον μικρότερο αριθμό των προτιμήσεων των υποψηφίων, εξαιτίας της παρούσης οικονομικής συγκυρίας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε συγκριτικά τις μικρότερες πτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως θα έχουμε τη χαμηλότερη βάση της Νομικής την τελευταία 4ετία, αφού αναμένουμε η βάση στο Τμήμα της Κομοτηνής, να διαμορφωθεί κάτω από τα 18.000 μόρια. Στα υπόλοιπα τμήματα του πεδίου η πτώση θα είναι καθολική με την πλειοψηφία των Τμημάτων να έχουν βάση εισαγωγής 400 με 600 μόρια πιο κάτω από την περσινή. Το τελευταίο ΑΕΙ αναμένεται να έχει βάση εισαγωγής λίγο κάτω από τα 11.000 μόρια.
- Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε τις μεγαλύτερες πτώσεις, αφού η πλειοψηφία των Τμημάτων θα «χάσει» 800 – 1500 μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν και τμήματα με πολύ μεγαλύτερη πτώση. Τα περιζήτητα Τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, θα παρουσιάσουν πτώση από 400 – 700 μόρια, να επισημανθεί πως αναμένουμε η βάση εισαγωγής για τους Πολιτικούς Μηχανικούς του Βόλου και τους Ηλεκτρολόγους της Θράκης να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 17500 μόρια!
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αναμένουμε τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των τελευταίων 9 ετών, με την Ιατρική Θεσ/νίκης να κινείται οριακά λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης οριακά πάνω από τα 18350 μόρια! Η Οδοντιατρική Αθήνας, πιθανόν, για πρώτη χρονιά θα «ξεπεράσει» για λίγες δεκάδες μορίων την τελευταία Ιατρική, η τελευταία σε αριθμό μορίων Φαρμακευτική Πατρών θα κινηθεί κοντά στα 18250 μόρια και η Κτηνιατρική Θεσσαλίας κάτω από τα 17.900 μόρια.
Πιθανότητα για να μη συμβεί αυτή η ανατροπή - που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών - υπάρχει μόνο στην περίπτωση που μετακινηθεί αριθμός «αρίστων» υποψηφίων από τις Πολυτεχνικές προς τις Ιατρικές Σχολές. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει ούτε από τη δική μας εμπειρία ούτε από την έρευνα που κάναμε σε επιλεγμένα φροντιστήρια. Αντίθετα, μέσα από διαφορετικά σενάρια που επεξεργαστήκαμε, δεν θεωρούμε καθόλου απίθανο, οι πτώσεις των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του 3ου πεδίου να είναι ακόμη μεγαλύτερες!
- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, θα συνεχιστεί ο χορός των «πτώσεων» των βάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από 350 μόρια για τις πλέον υψηλόβαθμες και θα φτάσουν έως και τα 1500 μόρια για Τμήματα χαμηλής ζήτησης που εδρεύουν στην περιφέρεια. Να σημειωθεί πως στο πεδίο αυτό όπως και στο 4ο, θα παρατηρηθούν οι μικρότερες βάσεις εισαγωγής οι οποίες και φέτος θα απαιτούν μέσο όρο γραπτών επιδόσεων στις πανελλήνιες κάτω από … 2!