Για το 2012 το Λονδίνο επιστράτευσε τους σχεδιαστές Edward Barber και Jay Osgerby προκειμένου να σχεδιάσουν μια δάδα απόλυτα ταυτόσημη με τη βρετανική κουλτούρα αλλά και ανθεκτική στις παράξενες καιρικές συνθήκες της πόλης.
Σχεδιασμός τελευταίας τεχνολογίας
Φανταστείτε μια φλόγα που πρέπει να παραμείνει αναμμένη για 70 ολόκληρες ημέρες! Έχει να αντιμετωπίσει τον παράδοξο βρετανικό καιρό -άνεμος, βροχή, ακόμη και χιόνι-, ενώ πρέπει να αντέχει να ταξιδεύει 110 μίλια κάθε μέρα αλλά και να παραμείνει αναμμένη αν πέσει. Αυτή είναι η αποστολή της ολυμπιακής δάδας. Σχεδιαστές και μηχανικοί εργάστηκαν από κοινού προκειμένου να είναι σίγουροι ότι η ολυμπιακή δάδα του Λονδίνου θα παραμείνει αναμμένη για 70 ημέρες, ακόμη και μέσω ενός ενδεχόμενου κακού καιρού στη βρετανική πρωτεύουσα. Για να βεβαιωθουν, μάλιστα, ότι η δάδα θα αντέξει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι μηχανικοί δοκίμασαν την «αντοχή» της στο Κέντρο Δοκιμών της BMW στο Μόναχο. Το αποτέλεσμα; Η δάδα έμεινε αναμμένη μέσα σε ανέμους που έπνεαν με 50 μίλια/ώρα, μέχρι και σε χιόνι, σε θερμοκρασίες κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου. Πολύ εντυπωσιακό!
8.000 τρύπες
Η ολυμπιακή δάδα είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό μείγμα αλουμινίου, -πολύ ελαφρύ και ταυτόχρονα ανθεκτικό- παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαστημοπλοίων και φουτουριστικών αυτοκινήτων. 8.000 τρύπες τοποθετήθηκαν στην επιφάνειά της, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και έναν από τους 8.000 λαμπαδηδρόμους που θα την κρατήσουν στη διάρκεια του ταξιδιού της, μέχρι την τελετή έναρξης των Αγώνων στις 27 Ιουλίου. Επιπλέον, οι τρύπες είναι πολύ χρήσιμες, καθώς βγάζουν τη θερμότητα προς τα έξω και έτσι τα χέρια των λαμπαδηδρόμων δεν «καίγονται», ενώ διευκολύνουν καλύτερα το κράτημα σε περίπτωση πρόσφυσης.
Χρυσό χρώμα & τριγωνικό σχήμα
Οι σχεδιαστές επέλεξαν το χρυσό χρώμα επειδή αντανακλά καλύτερα τη φωτιά, ενώ ξεχωρίζει με μεγάλη ευκολία στο πέρασμά της στα μάτια των θεατών. Το τριγωνικό σχήμα της ολυμπιακής δάδας παραπέμπει στον αριθμό 3 που είναι ιδιαίτερα συμβολικός για τους Βρετανούς: σηματοδοτεί τις τρεις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο (1908, 1948 και 2012) και παράλληλα παραπέμπει στις τρεις ολυμπιακές αξίες του σεβασμού, της αριστείας και της φιλίας μεταξύ των αθλητών που συμμετέχουν στους Αγώνες.
http://www.planitikos.gr