Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Σίφνος: Το νησί της φιλοξενίας! (photos)

Το «Τραπουλόχαρτο» σας παρουσιάζει τη Σίφνο. Το φιλόξενο νησί, με τα γραφικά χωριουδάκια και τις όμορφες παραλίες που σας προσκαλεί να χαλαρώσετε...


Η φιλόξενη Σίφνος σας καλεί στις όμορφες παραλίες της και στα γραφικά χωριά της και σας προσφέρει μεγάλη επιλογή για εναλλακτικές ή ξεκούραστες διακοπές. Η Σίφνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και είναι στο κέντρο του τριγώνου που ορίζεται από τα νησιά της Σερίφου, της Κιμώλου και της Αντιπάρου. Ήταν γνωστή με ονόματα όπως Ακίς, Μερόπη, Σίφανο ή Σίφαντο. Το σημερινό της όνομα όμως το οφείλει σύμφωνα με την μυθολογία στον Σίφνο, γιό του Αττικού ήρωα Σουνίου. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι το όνομά της προέρχεται από το επίθετο «σιφνός» που σημαίνει κενός. Το επίθετο αυτό παραπέμπει ενδεχομένως στο πλήθος των υπόγειων στοών που διέθεταν τα ορυχεία του νησιού.
Η Σίφνος βρίσκεται σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά και η έκτασή της είναι γύρω στα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές της απλώνονται σε συνολική έκταση 70 χιλιομέτρων σχηματίζοντας γραφικότατους κόλπους και ορμίσκους που την κάνουν ακαταμάχητη. Η Σίφνος είναι ένα νησί ορεινό με λόφους και κοιλάδες.
Την καλοκαιρινή περίοδο η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σίφνου με το Πειραιά και τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων είναι καθημερινή και η διάρκεια του ταξιδιού με απλά οχηματαγωγά φτάνει συνολικά τις 5 ώρες, ενώ με τα ταχύπλοα μειώνεται σχεδόν στο μισό. Οι γραφικοί, κάτασπροι οικισμοί της Σίφνου είναι δεμένοι αρμονικά με το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο. Ο πολιτισμός του νησιού, η διατήρηση και ο σεβασμός προς την παράδοση και τον πολιτισμό της Σίφνου είναι εμφανής σε όλες τις περιοχές του νησιού. Το νησί της Σίφνου είναι γνωστό για την φυσική του ομορφιά, αλλά και για την φιλοξενία των ντόπιων, που παρά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού δεν έχουν χάσει την αυθεντικότητά τους.
Οι ακτές της φτάνουν συνολικά τα 70 τ.χλμ. Το νησί χαρακτηρίζεται από τους πολλούς κολπίσκους και τις βατές παραλίες με τις όμορφες αμμουδιές, ενώ η υπόλοιπη φυσική ομορφιά και οι μαγευτικές τοποθεσίες της Σίφνου την κάνουν ένα από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού.
Περιοχές της Σίφνου:
Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν φτάνει στη Σίφνο είναι το λιμάνι της, οι Καμάρες και τον ομώνυμο οικισμό. Το τοπωνύμιο Καμάρες (τοξωτή ασπίδα ή θολωτή στέγη) προήλθε από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν παλαιότερα στην βραχώδη νότια ακτή του όρμου. Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά του όρμου των Καμαρών. Εκεί βρίσκεται η αποβάθρα του λιμανιού.
Το Βαθύ είναι ένας μικρός ήρεμος οικισμός (περίπου 60 μόνιμους κατοίκους σήμερα) και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού και απέχει περίπου 10 χλμ. από την Απολλωνία και περίπου 16 χλμ. από τις Καμάρες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Βαθύ αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς αγγειοπλαστών στο νησί και από εδώ γινόταν παλαιότερα η εξαγωγή των περίφημων σιφνέικων τσουκαλιών προς όλες τις γνωστές αγορές. Το τοπωνύμιο Βαθύ σημαίνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σε βαθύτερο σημείο από την γύρω περιοχή ή ότι η θάλασσα έχει μεγάλο βάθος κοντά στην ξηρά για να προσεγγίζουν τα πλοία.
Ο όρμος του Φάρου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει περίπου 8-9 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Το τοπωνύμιο Φάρος οφείλεται προφανώς στην εγκατάσταση φάρου (μεγάλου παράκτιου φανού) στην είσοδο του λιμανιού και θεωρείται γενικότερα το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού. Ο φάρος αυτός βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του λιμανιού και παράπλευρα στο μοναστήρι του Σταυρού από το οποίο απολαμβάνει κανείς την μαγευτική θέα. Από δω ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο μικρό κόλπο του Αποκοφτού και στην Χρυσοπηγή. Στην είσοδο του λιμανιού εκτείνεται μια βραχώδης νησίδα που μοιάζει αποκομμένη από την υπόλοιπη στεριά, η «πετρογολέτα της Χρυσοπηγής» πάνω στην οποία βρίσκεται και το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, που είναι η πολιούχος του νησιού.
Το Κάστρο βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και απέχει γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Σίγουρα βρίσκεται στην ομορφότερη πλευρά του νησιού με μαγευτική θέα και ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα. Το Κάστρο είναι ο πιο παλιός οικισμός του νησιού. Το τοπωνύμιο Κάστρο σημαίνει φρούριο και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σίφνου μέχρι το 1836. Σήμερα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς υπαίθριο μουσείο.
Οι παραλίες που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην Σίφνο:
Καμάρες: Η παραλία «Καμάρες» βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Σίφνου, δίπλα στο λιμάνι της και απέχει από την Χώρα περίπου 5 χιλ. Είναι ίσως η μεγαλύτερη παραλία της Σίφνου, είναι καλά οργανωμένη και έχει τιμηθεί με την «Μπλε Σημαία». Έχει εύκολη πρόσβαση και πολλές προτάσεις για διασκέδαση. Κάποια μικρά ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν στην περιοχή.
Βαθύ: Η παραλία «Βαθύ» βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού σε απόσταση 10 χιλ. από την Χώρα. Είναι αμμουδιά και τα αβαθή νερά της την κάνουν ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Έχει εύκολη οδική πρόσβαση, αλλά και με καΐκια από τις Καμάρες (λιμάνι) για πιο γρήγορη πρόσβαση.
Χρυσοπηγή: Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει γύρω στα 9 χιλιόμετρα από την Χώρα. Μια μαγευτική τοποθεσία με το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής να δεσπόζει πάνω από την θάλασσα. Η θάλασσα γύρω από τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι πεντακάθαρα και η παραλία που είναι γνωστή με το όνομα Απόκοφτο, έχει δύο ταβερνάκια.
Πλατύ Γιαλός: Θεωρείται μια από τις μακρύτερες αμμώδης παραλίες του νησιού και απέχει περίπου 10 χιλ. από την Χώρα. Η παραλία και η περιοχή είναι καλά οργανωμένη με εύκολη και συχνή πρόσβαση και έχει κοντά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και παραλιακά κέντρα για όλων των ειδών τους επισκέπτες.
Φάρος: Πολύ γραφική αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά. Εκτείνεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου μπροστά στον παραδοσιακό ομώνυμο οικισμό ψαράδων και απέχει περίπου 7 χιλ. από την Χώρα. Έχει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Με τα πόδια μπορεί κανείς να φτάσει σε άλλες δύο όμορφες παραλίες όπως η Φασολού και το Γλυφό
Πουλάτη: Όμορφη παραλία κοντά στον οικισμό Κάστρο, στην Παναγία Πουλάτη, απ' όπου πήρε και το όνομά της.
Σεράλια: Είναι μια μικρή όμορφη παραλία στους πρόποδες του Κάστρου.
Χρήσιμα τηλέφωνα και δρομολόγια:
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΣΙΦΝO:
Aegean Thesaurus Travel:  22840 33151 & 22840 33527
Chrisopigi Travel: 22840 71523
Δ.Ε.Τ.Α.Σ.: 22840 31977
Katsoulakis Travel: 22840 31700 & 22840 31004
Podotas group: 22840 33081 & 22840 31793
Xidis Travel: 22840 31895 & 22840 31217
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ:
Σίφνου: 22840 33617
Πειραιά: 210 4511310-7


http://sday.gr