Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Σύμη: Θα σας κερδίσει (photos)

Με χαρακτηριστικό τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά και τα διώροφα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και την ξεχωριστή ομορφιά της η Σύμη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.
Ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού της το χρωστά στη γειτνίασή της με τη Ρόδο, καθώς πολλοί επισκέπτονται το νησί στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής και αφού γοητευθούν από τις ομορφιές της, επιστρέφουν για πολυήμερες διακοπές.

Η Σύμη εκπλήσσει ευχάριστα με τα εναλλασσόμενα τοπία της. Το ορεινό έδαφός της με τα ψηλά κι απότομα βουνά, καταλήγει σε δαντελωτές ακτές και μικρούς κολπίσκους. Στις παραλίες του νησιού θα χαρείτε τις καθαρές θάλασσες και την υπέροχη φύση.

simi-2.jpg

Η Σύμη είναι ένα μικρό, πανέμορφο νησί που κερδίζει κάθε επισκέπτη του. Διαθέτει όμως όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές. Πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Ταβέρνες, εστιατόρια και ουζερί που σας υπόσχονται μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις. Μπαράκια για τη βραδινή σας έξοδο και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος για να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει νησιώτικη διασκέδαση.

Το «Τραπουλόχαρτο» σας παρουσιάζει τη Σύμη…

Πανορμίτης

Στον όρμο του Πανορμίτη βρίσκεται το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού κι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νομού Δωδεκανήσου. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα. Επίσης, λειτουργεί λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο.

symi-panormitis.jpg

Πέδι

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Πέδι, βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. ανατολικά της Άνω Σύμης. Είναι κτισμένος γύρω από τον ομώνυμο όρμο. Διαθέτει μια υπέροχη αμμώδη παραλία. Η γύρω τοποθεσία είναι κατάφυτη από ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Εκτός από φυσιολατρικό ενδιαφέρον η περιοχή προσελκύει και τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς εκεί θα δείτε τα λείψανα πρωτοχριστιανικών εκκλησιών και το ναό του Αγίου Γεωργίου με το επιχρυσωμένο τέμπλο. Στο Πέδι λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους.

Simi_1.jpg

Εμπορειός

Ο Εμπορειός ή Νημποριό είναι το δεύτερο λιμάνι της Σύμης. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό οικισμό με μια υπέροχη παραλία. Με καΐκι μπορείτε να πάτε στο νησάκι Νίμος που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Σύμης και διαθέτει μια πεντακάθαρη παραλία. Στον Εμπορειό θα δείτε τα «Δώδεκα Σπήλαια». Είναι δώδεκα βυζαντινοί θόλοι που χρησίμευαν ως εργαστήρια γλυπτικής και ζωγραφικής.

Μουσεία

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Σύμης βρίσκεται στη συνοικία Λιενί στην Άνω Σύμη. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό οίκημα. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αξιόλογα εκθέματα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, βυζαντινά έργα και λαογραφικό υλικό. Η είσοδος του μουσείου οδηγεί σε μια βοτσαλωτή αυλή, στην οποία εκτίθενται αρχαία γλυπτά και αμφορείς διαφόρων εποχών. Το μουσείο αποτελείται από πέντε συνολικά αίθουσες στις οποίες εκτίθενται ευρήματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων.

symi_4.jpg

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Γιαλό. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να γνωρίσετε μέσα από τα εκθέματά του την ναυτική ιστορία της Σύμης. Θα δείτε μικρογραφίες καραβιών, ξυλόγλυπτα ιστιοφόρα, όργανα και εργαλεία της ναυτικής τέχνης, στολές δυτών, εξαρτήματα της παραδοσιακής σπογγαλιείας, κ.α.

Μοναστήρια

Σημαντικά μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε είναι: η Μονή Ρουκουνιώτη που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Η Μονή Κοκκιμίδη ένα παλιό μοναστήρι ένα βυζαντινό μοναστήρι που ανακαινίστηκε τo 1697. Η Μονή του Σωτήρος και η Μονή του Σταυρού του Πολέμου που είναι βρίσκονται στη δυτική ακτή.

symi11.jpg

Πώς θα πάτε

Μοναδικός τρόπος για να μεταβείτε στη Σύμη είναι με πλοίο. Από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα. Ακόμη, εκτός από το πλοίο της γραμμής που προσεγγίζει το λιμάνι της Σύμης, στο νησί μπορείτε να μεταβείτε και από τη Ρόδο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ   2246070110, 2246070112
ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΥΜΗΣ   2246071290
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ   2246071111
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ   2246071205
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   2246072363
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   2246071114


http://sday.gr