Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τέσσερα μέτρα για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς αερίου



Σαρωτικές αλλαγές που αλλάζουν άρδην το τοπίο της αγοράς φυσικού αερίου έρχονται στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου κώδικα διαχείρισης. Η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή της που περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές και προβλέπει την επίσπευση της έναρξης εφαρμογής του νέου κώδικα.
Όσο για τις τροποποιήσεις που αυτός φέρνει, αυτές αφορούν τόσο στη λειτουργία του διαχειριστή ΔΕΣΦΑ όσο και τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με τους πελάτες της.

Πρωτίστως ο κώδικας περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικές αλλαγές:


Για τις συμβάσεις προμήθειας αερίου προβλέπεται η εφαρμογή άμεσα του περίφημου unbundling, δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώνουν σε χωριστούς λογαριασμούς τις χρεώσεις δικτύου και τις χρεώσεις για το αέριο που καταναλώνουν, όπως συμβαίνει και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.


Επίσης προβλέπεται να γίνει άμεσα η λεγόμενη αποσύζευξη των συμβάσεων για τους μεγάλους καταναλωτές. Με απλά λόγια θα αποσυνδεθούν οι τιμές του αερίου που προμηθεύεται ένας επιλέγων (μεγάλος) πελάτης από την ποσότητα του αερίου που καταναλώνει.


Για το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ, προβλέπεται η αποδέσμευση δυναμικότητας στα σημεία εισόδου, με στόχο να καταστεί εφικτή η διάθεση έως 45% της δυναμικότητας των σημείων εισόδου σε νέους παίκτες της αγοράς. Αυτό αναμένεται να καταστεί εφικτό περί τον Απρίλιο όταν και ο ΔΕΣΦΑ θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του περίφημου συμπιεστή που θα αυξήσει τη δυναμικότητα στο Σιδηρόκαστρο (Ελληνοβουλγαρικά σύνορα). Μέχρι τότε ωστόσο αναλαμβάνεται πρωτοβουλία όση δυναμικότητα περισσεύει ή δε χρησιμοποιείται να δίνεται σε τρίτους προμηθευτές.


Τέλος ο νέος κώδικας περιλαμβάνει τις περίφημες ηλεκτρονικές δημοπρασίες για το gas release, σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Να σημειώσουμε τέλος ότι χθες έγινε γνωστή και μια άλλη παρέμβαση από την πλευρά της ΡΑΕ στην αγορά του αερίου καθώς ο πρόεδρός της Ν. Βασιλάκος, σε απάντηση επιστολής των βιομηχανικών πελατών (ΕΒΙΚΕΝ) διευκρίνισε ότι με βάση τον κανονισμό που ισχύει οι ΕΠΑ είναι υποχρεωμένες να παραχωρούν με συγκεκριμένο τίμημα πρόσβαση σε τρίτους προμηθευτές στο δίκτυό τους οι οποίοι θα το διαθέσουν σε επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες (για τους οποίους δεν ισχύει το αποκλειστικό δικαίωμα που έχουν οι ΕΠΑ στις περιοχές τους).


Κραυγή αγωνίας


Η πλευρά της βιομηχανίας υπογραμμίζει ότι οι τιμές ενέργειας αποτελούν κλειδί για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και γενικότερα της οικονομίας. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του κλάδου παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος του φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά πολύ ακριβότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες τις βιομηχανίας, που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την έξοδο από την ύφεση αλλά και για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο μέσος όρος (Daily Reference Price/ Ημερήσια τιμή αναφοράς) της τιμής του αερίου στην ΕΕ στο τέλος Οκτωβρίου ήταν 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην οποία προστίθενται 3,5 ευρώ για φόρους δίκτυο κλπ. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή είναι 47,7 ευρώ η μεγαβατώρα και σε αυτήν περιλαμβάνεται ΕΦΚ στο αέριο ύψους 5,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι δεκαπλάσιος από τον ΕΦΚ σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δηλαδή οι βιομηχανίες της χώρας, κατεξοχήν εξαγωγικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται ευθέως στις αγορές το διεθνή ανταγωνισμό με βαρίδια και ανταγωνιστικά μειονεκτήματα.


Σε μια βιομηχανία εντάσεως ενέργειας όπως για παράδειγμα η μεταλλουργία, η χαλυβουργία, η υαλουργία, τα τσιμέντα κλπ, το κόστος του φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει μέχρι και το 35 με 40% του συνολικού κόστους παραγωγής. Τα κόστη μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ η όποια ελάφρυνση ανά ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Κόστη που όταν εξοικονομούνται, όπως προαναφέρθηκε, δίνουν πολύτιμες ανάσες στη βιομηχανία και σώζουν θέσεις εργασίας.

www.capital.gr