Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η βραδιά που "προσκύνησε" η Μεγάλη Κυρία(Vid)

Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2000, ο Παναθηναϊκός θριάμβευε με 3-1 της Γιουβέντους...... 
Η επιτυχημένη ελληνική φουρνιά της δεκαετίας του '90 (Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Μπασινάς, Γκούμας, Φύσσας κ.ά.) έδεσε αρμονικά με έμπειρους ξένους ποδοσφαιριστές όπως ο Βαζέχα, ο Σόουζα, ο Χένρικσεν και ο Βλάοβιτς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να γράψει ακόμα μία χρυσή σελίδα στην πλούσια ευρωπαϊκή του ιστορία.
Πρωτίστως, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη είπε "dank" στο Αμβούργο για τη νίκη στο "Ντέλε Άλπι" και εν συνεχεία φρόντισε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απουσίες των Ζιντάν, Ντάβιντς, οι οποίοι είχαν αποβληθεί στο ματς με τη γερμανική ομάδα.
Με οδηγό το παιχνίδι του Τορίνου, όπου κοίταξε στα μάτια τη μεγάλη αντίπαλό του για 83 λεπτά, ο Παναθηναϊκός μπήκε φορτσάτος στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, έχοντας τη στήριξη 70.000 αφιονισμένων οπαδών του. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε σκοπό να φερθεί με... αγένεια στην "κυρία" (βλ. σεζόν 1987-88).
Ένας πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα της Γιουβέντους, ο Πάουλο Σόουζα, έβαλε ίσως το πιο ξεχωριστό γκολ της καριέρας του στο 7ο λεπτό και η ισοφάριση του Ιντζάγκι στο 24' απλώς κράτησε την ιταλική ομάδα στο παιχνίδι. Οι μονομάχοι πήγαν ισόπαλοι στα αποδυτήρια, αλλά το δεύτερο ημίχρονο έμελλε να βαφτεί καταπράσινο.
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος απέφυγε με μία μεγαλοπρεπέστατη ντρίμπλα τον Φεράρα στο 58ο λεπτό, ο Φαν ντερ Σάαρ τον ανέτρεψε εντός περιοχής και αποβλήθηκε, ενώ ο εορτάζων Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε τον Ραμπούλα από το σημείο του πέναλτι. Επτά λεπτά αργότερα ο Λυμπερόπουλος τροφοδότησε τον Κριστόφ Βαζέχα κι εκείνος έκανε αυτό που ήξεραν να κάνουν λίγοι επιθετικοί με τέτοια ευχέρεια...
Πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη επί της Πόρτο και τεσσεράμισι από το ανεπανάληπτο διπλό στο Άμστερνταμ, ο Παναθηναϊκός υποχρέωσε ξανά την ποδοσφαιρική Ευρώπη να ασχοληθεί με την περίπτωσή του.
Το 1987 ήταν ο Σαραβάκος, ο Δημόπουλος, ο Βλάχος και στον πάγκο ο Δανιήλ, το 2000 ο Βαζέχα, ο Λυμπερόπουλος, ο Σόουζα και στον πάγκο ο εορτάζων Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος μετά το 3-1 ζήτησε από τους παίκτες του να σεβαστούν τη μεγάλη Γιουβέντους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις το "τριφύλλι" υποχρέωσε την ιταλική ομάδα να πει "ciao" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...
Οι συνθέσεις
Παναθηναϊκός (Αναστασιάδης): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σόουζα (46' Γκαλέτο), Γκούμας, Βαζέχα (74' Βλάοβιτς), Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (80' Σιπνιέφκσι), Φύσσας.
Γιουβέντους (Αντσελότι): Φαν ντερ Σάαρ, Φεράρα, Ο' Νιλ (60' Μπιριντέλι), Πεσότο, Κόντε, Ιντζάγκι (62' Τρεζεγκέ), Ντελ Πιέρο, Ιουλιάνο, Κοβάσεβιτς, Τζάνκι (58' Ραμπούλα), Τακινάρντι.

http://www.contra.gr/