των οποίων απομεινάρια ανακαλύφθηκαν στην Ινδονησία μόλις πριν από μία δεκαετία. Τώρα λοιπόν προκύπτει ότι τα πλάσματα αυτά τα οποία οι επιστήμονες ονόμασαν χόμπιτ, επειδή μοιάζουν με τα πλάσματα που περιέγραψε ο Τόλκιν, δεν ήταν πρόγονοί μας, αλλά ανήκαν στο εξαφανισμένο είδος Homo Floresiensis (Ανθρωπος του Φλόρες, νησιού της Ινδονησίας).
Ερευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Human Evolution» δείχνει ότι οι καρποί των χόμπιτ ήταν εμφανώς διαφορετικοί από αυτούς των ανθρώπων. Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη θεωρία ότι τα πλάσματα αυτά ήταν διαφορετικό είδος από τον Homo Sapiens. Μετά τη μελέτη των διαφορών ανάμεσα στα καρπιαία οστά του Homo Floresiensis, απομεινάρια του οποίου βρέθηκαν το 2004, με εκείνα του Νεάντερνταλ, αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα χόμπιτ δεν ήταν μόνο ασυνήθιστα μικρά ανθρωπίδες. Αυτή η διαφοροποίηση όμως δεν βγήκε στα χόμπιτ σε καλό, επειδή οι καρποί τους δεν ήταν καλά σχηματισμένοι ώστε να σηκώνουν βάρη με την ίδια ευκολία και κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούσαν να πιάσουν εύκολα διάφορα αντικείμενα, ενώ σίγουρα ήταν πιο επιρρεπή σε κατάγματα και αρθρίτιδα. Επιπλέον, η ανατομία τους τα δυσκόλευε να δημιουργήσουν εργαλεία που ήταν απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Τα χόμπιτ φαίνεται πως έφτασαν στην Ινδονησία πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ εξαφανίστηκαν πριν από 17.000 χρόνια. Κάποιοι ερευνητές πάντως εξακολουθούν να επιμένουν ότι αυτά τα πλάσματα δεν ήταν διαφορετικό είδοος από τους ανθρωπίδες, αλλά παραμορφωμένοι πρόγονοί μας με κάποια εξελικτική διαταραχή, που εξηγεί το μικρότερο μέγεθος του σώματος και του εγκεφάλου τους.
http://www.madata.gr