Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου τα μισά κουνούπια στην Ελλάδα!

Μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου τα μισά κουνούπια στην Ελλάδα!Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων των ειδικών, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός των κουνουπιών στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά την τελευταία τριετία.

Μάλιστα, τα κουνούπια φέρουν «βεβαρημένο» ιικό φορτίο, καθώς είναι μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα του ιού στη χώρα μας, οι ευθύνες για τα οποία αποδίδονται στην ολιγωρία των γιατρών του ΕΣΥ σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη διάγνωση της λοίμωξης.
Σημειώνεται ότι το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος ιός και στη χώρα μας κι έκτοτε έχουν καταγραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ 523 περιστατικά λοίμωξης από αυτόν, καθώς και 62 θάνατοι. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως, πίσω από κάθε μολυσμένο άτομο με ιό του Δυτικού Νείλου κρύβονται τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης χωρίς συμπτώματα και νόσο. Βάσει αυτής της αρχής, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 78.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τσίμπημα κουνουπιού με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Τα στοιχεία δείχνουν για φέτος πως ο ιός είναι και φέτος ευρύτατα διαδεδομένος στην ελληνική επικράτεια. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής επιτήρησης διαμορφώνουν διαφορετική εικόνα. «Από τα στοιχεία που έχουμε από την εντομολογική επιτήρηση -μέσω κουνουποπαγίδων που έχουν τοποθετηθεί σε δεκάδες σημεία της Αττικής- ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί συνεχώς και αδιαλείπτως στο Λεκανοπέδιο, από τα τέλη Μαΐου, με την ένταση της κυκλοφορίας του να αυξάνεται διαρκώς. Πλέον το 40% των κουνουπιών είναι θετικό στον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ στις αρχές Ιουλίου το ποσοστό των μολυσμένων κουνουπιών ήταν περίπου 25%», λέει η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κυρία Αγορίτσα Μπάκα.
Αυτό σημαίνει ότι, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού κι έχουν προηγηθεί καιρικές συνθήκες κατάλληλες για την εμφάνιση και την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, τα δύο Κέντα έχουν επιβεβαιώσει μόνο τέσσερα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό, βέβαια, δεν είναι αρκετό για να καθησυχάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι άρχισαν να κινητοποιούνται. «Προβληματιζόμαστε πολύ. Εχει άραγε αποκτήσει φυσική ανοσία ο πληθυσμός και δεν υπάρχουν φέτος κρούσματα; Έρευνα οροεπιδημιολογική που είχε γίνει το 2010 από το ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι λιγότερο από το 4% του πληθυσμού είχε ανοσία στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 2010 μέχρι σήμερα, απέχουμε πολύ από το να έχουμε αποκτήσει ανοσιακό τείχος στον ιό του Δυτικού Νείλου», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπάκα.
Σε αυτήν τη φάση οι εντομολόγοι ερευνούν τους πληθυσμούς των κοινών κουνουπιών κι επικεντρώνονται στο DNA τους, ενώ παράλληλα αναζητούν το κλειδί στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην αλυσίδα που σχηματίζουν πτηνά, κουνούπια, θηλαστικά. Στο μικροσκόπιο π.χ. των ειδικών βρίσκεται η περιοχή του Έβρου, όπου πέρυσι παρά τον μεγάλο αριθμό θετικών στον ιό κουνουπιών αλλά και θηλαστικών (αλόγων) δεν υπήρξαν κρούσματα της λοίμωξης σε άνθρωπο. Επιπρόσθετα, οι πηγές από το ΕΣΥ θέτουν κι άλλη μία σημαντική παράμετρο στη διάδοση του ιού και αφορούν στην οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το προσωπικό και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. «Οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι πρόσφορες για να εδραιωθεί η επιδημιολογική επιτήρηση, τουλάχιστον σε επίπεδο ανάλογο με εκείνο των προηγούμενων ετών. Το προσωπικό είναι επιβαρυμένο ψυχολογικά και οικονομικά, υφίσταται μεγάλη πίεση για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την αντιμετώπιση των επειγόντων και ενδεχομένως δεν θέτει ως σημαντική προτεραιότητα την περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών που φτάνουν είτε με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία, είτε με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής που πέρυσι είχε σηκώσει το βάρος πολλών περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Μεγάλο λάθος θεωρείται και η καθυστέρηση των κωνωποκτονιών, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι προληπτικές ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς οι νυμφοκτονίες δεν έγιναν ποτέ και οι κωνωποκτονίες άργησαν αρκετές εβδομάδες. Στις συσκέψεις που γίνονται συνεχώς τις τελευταίες δέκα ημέρες στο υπουργείο Υγείας υπό την υφυπουργό κυρία Ζέττα Μακρή και με τη συμμετοχή των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, μία είναι η διαπίστωση: οι κωνωποκτονίες στις πιο «κόκκινες» περιοχές της επικράτειας, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δεν έγιναν εγκαίρως, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία. Κανονικά οι κωνωποκτονίες ξεκινούν τέλη Μαρτίου για να ολοκληρωθούν τέλη Απριλίου κάθε χρόνο, ενώ φέτος ξεκίνησαν μόλις στα τέλη Μαΐου, εφόσον δεν υπήρχαν κονδύλια στους δήμους.
Το χειρότερο είναι ότι στο Λεκανοπέδιο Αττικής, οι κωνωποκτονίες ξεκίνησαν αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα εντομολογικά δεδομένα, σε κλοιό επικίνδυνων κουνουπιών βρίσκονται το Ιλιον, το Παλαιό Φάληρο, η Νέα Χαλκηδόνα, το Χαλάνδρι, η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, τα Πατήσια και όλη η Ανατολική Αττική. Από τη συγκεκριμένη περιοχή άλλωστε, ειδικότερα από την Αρτέμιδα, προέρχονται και τα δύο εκ των τεσσάρων κρουσμάτων της λοίμωξης που έχουν επιβεβαιωθεί.
Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι επίσης οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Καβάλας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα τρία προηγούμενα έτη. Επίσης, οι περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας, στις οποίες ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε για πρώτη φορά πέρυσι την εμφάνισή του.
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της λοίμωξης του Δυτικού Νείλου;
Τα ήπια συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι έχουν προσβληθεί από αυτόν, εμφανίζουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάντληση, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, εµέτους, μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Συνήθως τα συμπτώματα εξασθενούν σε 4-7 ημέρες, δίχως να αφήσουν κατάλοιπα. Η νόσος ωστόσο ενδέχεται να εμφανιστεί και σε πιο σοβαρή μορφή, πλήττοντας μέχρι και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερο τη σοβαρή μορφή της νόσου, δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή µηνιγγίτιδα. Τα συµπτώµατα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία του αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, σπασμούς, µυϊκή αδυναμία, ακόμη και παράλυση.


http://www.ofono.gr