Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Μικρό οδοιπορικό στην Άρτα (Vid)

Το ντοκιμαντέρ Μικρό οδοιπορικό στην Άρτα (A Small Journey to Arta) αποτελεί μια περιήγηση στα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του νομού και της πόλης.
Πλάνα από τα ορεινά τοπία της Άρτας, τον ποταμό Άραχθο, την πόλη της Άρτας και το κάστρο της. Η αφήγηση αναφέρεται στην ιστορία της περιοχής ενώ παράλληλα προβάλλονται λεπτομέρειες από εκθέματα του μουσείου της πόλης.
Πρώτος σταθμός στην περιήγηση είναι ο ναός της Παρηγορίτισσας, από όπου προβάλλονται λεπτομέρειες από τις αγιογραφίες και τα σπάνια κειμήλια που φυλάσσονται στο ναό. Επόμενος σταθμός είναι ο ναός της Αγίας Θεοδώρας, όπου φυλάσσεται ο τάφος με τα λείψανα της αγίας. Ακολούθως παρουσιάζεται η μονή της Παναγίας των Βλαχερνών, με πλάνα από τον εσωτερικό διάκοσμο, τα μωσαϊκά και το καμπαναριό της. Παρουσιάζονται συνοπτικά και άλλοι ναοί της περιοχής, καθώς και το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, με πλάνα από τις επάλξεις και τις οχυρώσεις του. Επίσης, ο πλάτανος του Αλή Πασά όπου επί τουρκοκρατίας κρεμάστηκαν πολλοί χριστιανοί. Αντίστοιχα, η προτομή του Μακρυγιάννη κάτω από τις επάλξεις του κάστρου της Άρτας.


Η περιήγηση συνεχίζεται στο Πέτα, με το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των φιλελλήνων αγωνιστών. Η ταινία επιστρέφει στην πόλη της Άρτας με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη, με έναν αμαξά να περιφέρεται στους δρόμους της. Πλάνα από τους δρόμους, τα μαγαζιά της πόλης, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα κτίρια και τις πλατείες της. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ξενοδοχείο Ξενία της περιοχής, με πλάνα από τις εγκαταστάσεις του, τους εσωτερικούς χώρους και τους κήπους του. Γίνεται επίσης μια σύντομη αναφορά στη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής, με πλάνα από τη συγκομιδή εσπεριδοειδών.


Κατόπιν, παρουσίαση του γεφυριού της Άρτας και αναφορές στην λαϊκή παράδοση που αναφέρεται στο στοίχειωμα του. Ακολούθως παρουσιάζεται η προτομή του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και ο τάφος του στο νεκροταφείο της Άρτας. Τελευταίος σταθμός είναι το μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς, όπου παρακολουθούμε μια μοναχή να χτυπάει το σήμαντρο. Παρουσιάζεται ο βυζαντινός ναός της μονής και λεπτομέρειες από τις αγιογραφίες του, ενώ νεαρά κορίτσια του ορφανοτροφείου της μονής συγκεντρώνονται στο ναό για τον εσπερινό και προσεύχονται. Η ταινία κλείνει με πλάνα από τον Άραχθο, την πόλη της Άρτας, το γεφύρι και το κάστρο της.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΝTΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΕΙΚΟΝΑ
http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3213&thid=13995 Συντελεστές & Ρόλοι

Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως, Διεύθυνση Οπτικών Μέσων : Παραγωγή
Καρράς Κώστας: Αφηγητής
Μάτσας Αρτέμης : Αφηγητής
Μπένος Μιχαήλ: Διευθυντής Φωτογραφίας
Παρραράς Δημήτρης: Διεύθυνση Παραγωγής
Τσαούλης Γιώργος: Μοντάζ
Μουραμπάς Χρήστος: Μουσική Επιμέλεια
ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΦΙΛΜ : Τεχνική επεξεργασία
Μάτσας Νέστορας: Σενάριο-Σκηνοθεσία